Искат доживот за Полфриймън

https://www.24chasa.bg/Article/893569 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман в съдебната зала

Доживотен затвор с право на замяна поиска прокуратурата за австралиеца Джок Полфрийман.

Делото срещу него за убийството на студента Андрей Монов се гледа вчера във Върховния касационен съд (ВКС). Чужденецът е обвинен, че е наръгал студента на 27 декември 2007 г. на столичния пл. "Св. Неделя". Две инстанции осъдиха Полфрийман на 20 г. затвор.

"Твърди се, че Джок е искал да помогне при разрешаване на свада между компанията на Монов и на други хора. Тези лица обаче не са установени. Съдът е приел, че е имало някакъв инцидент, но той е приключил преди намесата на Джок. Така в случая не може да се говори за неизбежна самоотбрана или превишаване на пределите на самоотбрана", обясни след пледоариите прокурор Атанас Гебрев, който поддържа протеста на обвинението.

"Доживотният затвор с една последваща замяна, а тя може да стане едва след като са изтърпени 20 г., е едно справедливо наказание за такъв род престъпление. Иначе има възможност след 7-8 г. този задържан да излезе на свобода. Какво ще каже в такъв случай обществото? "Беше причинена смърт в центъра на София и след десетина години убиецът излезе на свобода", допълни Гебрев.

Според него, за да се превъзпита, австралиецът трябва да изкара по-дълго време в затвора.

Полфрийман и защитата му твърдят, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Монов. Подсъдимият заяви, че по него били хвърляни павета. До месец ВКС ще обяви решението си.