Питат софиянци да остане ли Паметникът на Съветската армия

https://www.24chasa.bg/Article/895154 www.24chasa.bg
Паметникът в центъра на столицата СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Референдум може да реши съдбата на Паметника на Съветската армия в София. Идеята столичани да кажат искат ли монументът да бъде съборен, или да остане, е на Българския хелзинкски комитет. Общинари вече умуват как може да бъде проведено допитването, тъй като паметникът е публична държавна собственост, научи “24 часа”.

“Има такава идея, но трябва да се провери дали общината има право по закон да организира такъв референдум, или това трябва да направи държавата като собственик. Преди това обаче ще обявим конкурс за визията на цялата градина. Проектите може да са с паметника и без него. В сегашния й вид градината не е привлекателна за софиянци и не е предпочитано място за почивка. Искаме да променим това", обясни шефката на общинските съветници в ГЕРБ Малина Едрева.

Изискванията за конкурса и срокът за подаване на проектите ще бъдат уточнени до края на седмицата.

Дискусията за съдбата на Паметника на Съветската армия тече вече няколко месеца. За събарянето на монумента настояват съветниците от СДС и ДСБ. В негова защита пък преди седмици се обяви лично лидерът на БСП Сергей Станишев. Групата на ГЕРБ в СОС обаче реши да организира серия от обществени дискусии, с които да се реши дали паметникът да бъде съборен.