Прокурорът Славчо Кържев получи 1 г. затвор условно

https://www.24chasa.bg/Article/896241 www.24chasa.bg
Славчо Кържев (вдясно) бе пестелив в коментарите си след присъдата. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Една година условно с 3-годишен изпитателен срок получи Славчо Кържев, бивш шеф на Софийската районна прокуратура, която е най-голямата в страната.

Състав на Софийски градски съд с председател Петя Крънчева го призна за виновен, че на 8 февруари 2002 г. е уговарял колегата си Петьо Петров да върне "Опел Вектра" на обвиняемия Петър Милев. Тя била предмет на спор за собственост. Кържев трябва да плати и 579 лева разноски по делото.

Съдът го оправда затова, че в периода 1 април - 9 юни 2004 г. е извършил престъпление по служба, като се опитал да изземе функциите на съда. Според прокуратурата Кържев е убеждавал ищеца Георги Стоянов да се споразумее със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов.

След заседанието Кържев отказа да обясни какво е имал предвид, когато на предишното заседание каза, че "тепърва ще става ясно кой е Петьо Петров". Името на следователя от Националната следствена служба нашумя след миналогодишните арести на ексвоенния министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Петров е основен свидетел срещу тях по делото им за подкуп. „Затова, че аз казвах истината и се борех за всичко това, което всички искахме - затова стигнах до тук. Аз съм единственият ръководител, който е подсъдим", каза Кържев.