Брюксел ни наказва за мултиплексите

https://www.24chasa.bg/Article/897924 www.24chasa.bg

Eвропейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради дадените лицензи за мултиплексите и ефирни честоти, научи "24 часа". От транспортното министерство потвърдиха информацията, но уточниха, че официалното становище на Брюксел още не е пристигнало и не са запознати какво точно пише в него.

Според неофициална информация санкцията е заради промените в закона, които позволиха компании със собствена тв програма да притежават и преносната мрежа. Така стана възможно мултиплексите, които ще излъчват ефирните телевизии цифрово и безплатно, да попаднат в ръцете на свързани компании.

Първите два национални мултиплекса отидоха в словашката компания “Тауърком” и латвийската “Хану про”. "Хану про" взе и третия държавен мултиплекс, който ще разпространява БНТ и БНР.

През миналата година пък БТК продаде 50% от НУРТС, което държи мрежата за национален пренос на тв сигнал на кипърската офшорка “Манселорд лимитид” за 57 млн. евро. Малко след това новосформираното дружество “НУРТС България” придоби “Тауърком”, с което и собствеността на първите два мултиплекса у нас.

Сред забележките на Брюксел са и начинът, по който ТВ7 взе ефирни честоти и така придоби право да се излъчва от мултиплекс.

България има два месеца, за да докаже, че няма нарушения при даването на лицензите и честотите. Иначе я заплашва съд и глоба. Според запознати е малко вероятно да се стигне до анулиране на конкурсите за мултиплексите, тъй като това ще означава забавяне на цифровизацията на тв ефира. България трябваше първо да приключи с процеса да края на 2012 г. По-късно обаче срокът бе удължен с две години, тъй като се оказа, че няма да можем да спазим първоначалния срок.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата