Брюксел ни наказва за мултиплексите

https://www.24chasa.bg/Article/897924 www.24chasa.bg

Eвропейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради дадените лицензи за мултиплексите и ефирни честоти, научи "24 часа". От транспортното министерство потвърдиха информацията, но уточниха, че официалното становище на Брюксел още не е пристигнало и не са запознати какво точно пише в него.

Според неофициална информация санкцията е заради промените в закона, които позволиха компании със собствена тв програма да притежават и преносната мрежа. Така стана възможно мултиплексите, които ще излъчват ефирните телевизии цифрово и безплатно, да попаднат в ръцете на свързани компании.

Първите два национални мултиплекса отидоха в словашката компания “Тауърком” и латвийската “Хану про”. "Хану про" взе и третия държавен мултиплекс, който ще разпространява БНТ и БНР.

През миналата година пък БТК продаде 50% от НУРТС, което държи мрежата за национален пренос на тв сигнал на кипърската офшорка “Манселорд лимитид” за 57 млн. евро. Малко след това новосформираното дружество “НУРТС България” придоби “Тауърком”, с което и собствеността на първите два мултиплекса у нас.

Сред забележките на Брюксел са и начинът, по който ТВ7 взе ефирни честоти и така придоби право да се излъчва от мултиплекс.

България има два месеца, за да докаже, че няма нарушения при даването на лицензите и честотите. Иначе я заплашва съд и глоба. Според запознати е малко вероятно да се стигне до анулиране на конкурсите за мултиплексите, тъй като това ще означава забавяне на цифровизацията на тв ефира. България трябваше първо да приключи с процеса да края на 2012 г. По-късно обаче срокът бе удължен с две години, тъй като се оказа, че няма да можем да спазим първоначалния срок.