Прокурор искал шумно задържане на Куцаров

https://www.24chasa.bg/Article/897966 www.24chasa.bg
Божидар Проданов (вдясно) и Ирен Вълев са подсъдими за смъртта на арестанта Пламен Куцаров . Според техен колега те му предложили вода, а той отвърнал "Не ви ща водата". СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Прокурор е настоявал за шумна акция по залавянето на Пламен Куцаров. Това стана ясно вчера в съда на първото заседание по делото за смъртта на арестанта.

29-годишният мъж почина в полицейски бус на 21 януари 2009 г., докато бе конвоиран от института по психология на МВР към ГДБОП.

На път за сградата Куцаров изпада в безсъзнание. След като не успяват да го съживят с изкуствено дишане и сърдечен масаж, щурмоваците Сергей Куртев, Кирил Пенков, Божидар Проданов и Ирен Вълев го откарват в "Пирогов", където умира.

Пламен Куцаров
Пламен Куцаров

Подсъдими за смъртта му са Вълев и Проданов, които седели от двете му страни в служебния ван додж. Колегата им Кирил Пенков, който бе призован като свидетел, разказа, че прокурор Бисер Кирилов искал публичност на ареста на задържания. Сега той е обвинител по мегаделото "Наглите".

Куцаров бил заподозрян във водене на преговорите за откуп за отвлечения Кирил Божилов-Цигането от ж. к. Люлин. Заедно с него в отвличането бил уличен и Валентин Янев-Бореца и друг жител на квартала.

Два дни преди смъртта на Куцаров оперативни данни сочат, че заподозрените за похищението на Цигането трябва да се съберат на бензиностанция в кв. Гео Милев. “Предложих им като средно интелигентни хора да не правим циркове, но прокуратурата много държеше да се даде публичност", разказа Пенков.

Антимафиотите правили 2-3 неуспешни опита да заловят тримата. Накрая се стигнало до вариант да бъдат арестувани по домовете им рано сутринта на 21 януари. Първо трябвало да хванат Куцаров, добави свидетелят. По думите му полицаите нахлули в апартамента му без заповед за арест, което им станало ясно чак когато започва дисциплинарната проверка срещу тях.

Полицаите заварили Куцаров блед в института по психология. Вкарали го в колата, после разбрали, че арестантът близо 12 часа не е пил вода и не е ял.