Боли ли в гърлото? Може да е от умора

https://www.24chasa.bg/Article/898916 www.24chasa.bg
Снимка: ДАК

Лесна умора, раздразнителност, лошо настроение, проблеми със съня или неясни болки в ставите и мускулите. Подобни симптоми мъчат мнозина, но рядко им обръщаме внимание.

Помощ при лекар трябва да потърсим, ако оплакванията не отминават за няколко дни. Понякога е трудно да се открие истинската причина. Някои хора са чувствителни към честите промени в атмосферното налягане и температурите, казва д-р Георги Ангов, невролог от Александровска болница, като се позовава на опита си. Времето обаче влияе преди всичко на хората с хронични заболявания и малките деца. Промените в налягането изостря по-осезаемо оплакванията при неврологични заболявания. Болни от мигрена казват, че пристъпите зачестяват или се обострят. Може да се влоши състоянието на хора с депресии или тревожност.

Човек обаче не бива сам да си поставя диагноза, а да пита лекар При подобни оплаквания първо трябва да се изключат много други заболявания на сърдечносъдовата система, кръвта, обяснява д-р Ангов. Лекарят ще провери как е общото физическо здраве. Понякога се откриват психични смущения. Може да става дума и за хронична умора.

Това е малко спорен термин, който не се приема от всички медицински специалисти. Това е умора, която не отминава с почивка. Човек се чувства отпаднал, не му се работи. След нормален сън не е отпочинал. Дори неголеми физичечски усилия водят до отпадналост. Под тези симптоми могат да се крият и заболявания на нервната система, допълва д-р Ангов.

Хората говорят за невроза, но тя има много лица. Означава функционални разстройства на нервната система, без да са налице психични отклонения като халюцинации или илюзии. Лекарите поставят диагнозата с по-точни понятия като синдром на генерализирана тревожност, депресия или паническо разстройство.

Основна причина е напрегнатият начин на живот. Депресията идва със загуба на енергия и увереност в себе си, понижено настроение, обяснява неврологът. Има и тревожно-депресивно разстройство. Друга форма на неврозата е паническо разстройство. Това са кризи, които са по-краткотрайни - по 20 мин. Страхът връхлита внезапно, но се появяват и псевдо-телесни симптоми. Появяват се сърцебиене, задух, топли и студени вълни. При доста хора в такъв момент се появяват и фобии.

Стресът променя биохимията в мозъка, обяснява д-р Ангов. Намалява концентрацията на серотонин - хормонът на щастието. Когато той се изчерпа, се появяват тревожни и панически атаки. Лекуваме тези състояния с антидепресанти, понеже не можем да отстраним причината - гневния шеф или стреса в работата, казва д-р Ангов. Медикаментите възстановяват нарушената биохимия в организма.

Хората невинаги търсели лекарска помощ, защото смятали, че е несериозно да споделят подобни оплаквания. Отлага ли се лечението, се стига и до реални физически проблеми - появяват се хипертония и диабет.

Продължителният стрес води и до срив на имунната система

Може да се прояви в чести настинки и болно гърло. От надбъбречната кора се отделя хормонът кортизол. Той потиска имунитета и това може да се прояви по многоначини.

Не искам да звучи пресилено, но много злокачествени заболявания се проявяват точно тогава, споделя впечатления д-р Ангов. Стресът е опасен и трябва да се пазим от него. Усети ли, че нещата излизат извън баланс, човек трябва да се насочи към невролог или психиатър. Само така могат да се избегнат усложненията - т.нар. соматизация.

Спортът е най-ценният естествен антидепресант. Научно доказано е, че той повишава нивата на серотонин, което е от голяма полза за по-тревожните хора. Важно е храненето да е балансирано - с риба и зеленчуци. Да се спи достатъчно.

По думите на лекаря все още се срещат предразсъдъци, че ако пиеш антидепресанти, значи си луд. В западните страни те масово се използват, но у нас не са така разпространени като употреба. Хубавото е, че антидепресантите не водели до зависимост. Понякога имали странични ефекти, но при не повече от 3-4% от болните. Ако медикаментът даде странични ефекти, имало десетки варианти, с които да го заменят.