Трайков: Чакаме до 1 трилион куб. м. шистов газ от находищата

https://www.24chasa.bg/Article/898929 www.24chasa.bg

Между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра шистов газ можем да очакваме от находищата в Северна България, заяви енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС. Това показвали най-предварителните оценки.

В следващите няколко дни работната комисия на МИЕТ ще е готова с оценка на предложенията за изследване на шистов газ у нас. В конкурса за избор на изпълнител, който да извърши проучванията за шистов газ в България, участваха две компании - американската "Шеврон" и американско-канадската "BMK".

„И двете компании работят в Полша и полският министър е много доволен от работата, която са свършили и очаквам същото да стане и при нас. В Полша оценяват залежите си на около 5 трилиона кубически метра газ. Става дума за количество, което би осигурило консумацията на България за около 1000 години", каза още Трайков.

Самите изследвания на шистов газ продължават около 2-3 години, а изграждането на инфраструктурата и подготовката за промишлен добив отнема още толкова време. Енергийният министър отново коментира смяната на неговия заместник Марий Косев с Делян Добрев.

„Политиката винаги е свързана с политически решения. Искам да е ясна позицията ми. Понякога в името на това работата да върви по оптималния начин са необходими кадрови смени, когато се случат такива неща наше задължение е да отдаваме достойното на това, което са постигнали хората и да гледаме с оптимизъм в бъдещето за още по-добри резултати. В ресора, където се включват държавни компании, редица бюджетни разпоредители стават постоянни промени, така че аз се надявам, че Косев ще избере да намери професионалното си развитие в тази сфера", обобщи министърът.