Индианско племе няма представа за времето

https://www.24chasa.bg/Article/898989 www.24chasa.bg
Индианци от племето амондава. Снимка интернет

В джунглите на Амазонка живее индианско племе, което няма никаква представа за времето като категория, съобщи БиБиСи.

Езикът на племето амондава може да описва събития, протичащи във времето, но е безсилен да опише самото време като отделно понятие. Това откритие предизвика спорове сред учените и те продължават изследванията, за да изяснят дали това може да се отнесе и към други индиански племена в басейна на Амазонка.

Цивилизацията за първи път влиза в досег с индианците амондава от басейна на Амазонка през 1986 година и сега британските учени от университета в Портсмут със своите бразилски колеги от Федералния университет в Рондония анализират начина на обозначаване на времето в техния език.

„Ние не бихме казали, че това са хора „без време" или „извън времето". Индианците амондава като всички други могат да говорят за събитията в тяхната последователност", посочва професорът по психология на езика Крис Синха от университета в Портсмут.

„Но това, което не намираме в техния език, е понятието за време, което не зависи от произтичащите събития, понятието за време като нещо, в което се случват събитията. При тях думата „време" не съществува, както не съществуват и обозначения за време като „месец" и „година". Индианците амондава не могат да кажат своята възраст. При тях отсъстват и езикови конструкции за събития, които са вече в миналото.

Според учените отсъствието на понятието за време в езика на тези индианци се обяснява с отсъствие на технически средства за измерване на времето в техния бит - като календари, и часовници, както и с факта, че подобно на много племена, бройната им система не е особено детайлирана.