Петър Стоянов събра Клинтън, Чери Блеър и Уесли Кларк

https://www.24chasa.bg/Article/901180 www.24chasa.bg
Петър Стоянов обявява награждаването на Уесли Кларк (до него вдясно). Стамен Станчев държи статуетката за връчване. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Бившият ни държавен глава Петър Стоянов събра във Виена Бил Клинтън, британската експремиерша Чери Блеър и командващия силите на НАТО по време на операцията в Югославия ген. Уесли Кларк.

Тримата дойдоха в австрийската столица, където в петък бе открита оглавяваната от Стоянов фондация Център за глобален диалог и сътрудничество. На форума, състоял се в събота в салона "Хюбнер" в Градския парк, бяха дошли представители от всички държави от Западните Балкани и много бизнесмени. Там бе дори шефът на БФС Борислав Михайлов. "Нашият център поставя началото на нов подход към  международните отношения и сътрудничество между хора от различни етноси, религии и култури. Затова посветихме първата ни конференция на Западните Балкани", каза Петър Стоянов.

"Трябва да призная, че термините "Балкани" и "балканизация" имаха специално значение, което в стария политически речник означаваше фрагментация, продължителна конфронтация, преврат", добави Стоянов и даде за пример кървавите конфликти в бивша Югославия.

Бил Клинтън благодари на Петър Стоянов и постави
Бил Клинтън благодари на Петър Стоянов и постави "голяма глобална рамка" на срещата.

"Живеем в свят, който не може да бъде обяснен със съществуващите парадигми. Една от тях обясняваше света като двуполюсен модел. Падането на Берлинската стена я погреба - надявам се, завинаги. Втората бе основана на разбирането, че основата на нашата цивилизация са човешките права и свободи, докато има други традиционни цивилизации, чиито история, култура и традиции не смятат индивидуалните права и свободи за висш приоритет. Скорошната история помете тази парадигма", каза още бившият български президент и посочи ЕС като пример за напредък. И в края на речта си разказа следния виц:

Петър Стоянов изпраща Чери Блеър.
Петър Стоянов изпраща Чери Блеър.

Полският президент попитал Господ кога Полша ще влезе в ЕС.

Уесли Кларк и Антонина и Петър Стоянови слушат певицата Ник Шелтън.
Уесли Кларк и Антонина и Петър Стоянови слушат певицата Ник Шелтън.

- Няма да е през твоя мандат - отвърнал Господ.

Салонът
Салонът "Хюбнер", където се състоя форумът.

Българският президент го попитал същото за България.

- Няма да е през моя мандат - отговорил Господ.

Безспорно с най-голямо нетърпение бе очаквана появата на Бил Клинтън. Той влезе в залата около 16,15 часа. На журналистите бе забранено да го снимат. Условието бе поставено от неговата фондация "Глобална инициатива". Петър Стоянов е член на борда й. Въпреки забраната репортерите успяха тайно да щракнат 42-ия президент на САЩ.

След като благодари на "стария си приятел Петър Стоянов", Клинтън реши да постави "голяма глобална рамка на срещата". Той започна с последните научни постижения и изтъкна, че според най-новите открития за човешкия геном 99,5% от хората са еднакви.

"Но те употребяват 99,5% от времето си, за да се тревожат за онези 0,5%, които са различни", каза Клинтън и разсмя залата. "Ако се вярва на жена ми и дъщеря ми, аз съм неандерталец", допълни той и отново присъстващите избухнаха в смях.

Клинтън говори по много въпроси - от младежите в Тунис и Египет, сдружили се по интернет и направили революцията, през опазването на Амазонската джунгла чрез производство на биогорива до това, че всеки американец е дал средно по 57 долара в помощ на Индонезия за опустошителното цунами през 2004 г. Парите бяха събрани чрез фондацията на Клинтън.

Бил Клинтън си припомни своята помирителна визита във Виетнам и факта, че Уесли Кларк е започнал кариерата си на военен именно в тази война. Накрая той изтъкна, че много инвеститори и сега са уплашени от ситуацията в бивша Югославия - по-специално в Босна, която в момента прилича на страните в Близкия изток. Единственото спасение за Западните Балкани било инфраструктурното им свързване с Европа.

Специално от Казахстан за срещата дойде британската експремиерша Чери Блеър. Стоянов е в борда на оглавяваната от нея фондация "Справедливост за Африка".

Г-жа Блеър разказа, че създала фондацията, след като престанала да бъде първа дама и вече не трябвало да внимава какво ще каже и как ще постъпи. "Справедливост за Африка" се занимава предимно с проблемите на равноправието на жената - не само в Африка, но и в целия свят. "Вижте колко малко са жените дори в тази зала и ще разберете за какво става дума", каза г-жа Блеър.

Фондацията й създала онлайн съветник заедно с търсачката "Гугъл". Така тя учи жените как да успеят професионално и да инвестират например в съвременни технологии и биохрани. "В тази зала има много хора, които могат да инвестират милиарди на Балканите”, каза ген. Уесли Кларк. Той е член на почетния борд на оглавявания от Петър Стоянов Център за глобален диалог и сътрудничество. Човекът, командвал военната операция на НАТО в Югославия през 1999 г., припомни как е преговарял неведнъж със Слободан Милошевич. Югославският лидер първо отстъпил, но после не спазил обещанието си и така пактът бил принуден да започне въздушните удари.

Четете интервюто с ген. Уесли Кларк тук.

SMS от Анджелина развълнува генерала

Петър Стоянов награди в събота Уесли Кларк и Анджелина Джоли със статуетки във формата на земното кълбо.

Генералът бе удостоен за приноса му за възстановяване на диалога и стимулиране на процесите на помирение и сътрудничество в следконфликтните райони на света. Холивудската актриса, която е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците, бе отличена за цялостния й принос за подпомагане на развиващите се страни.

Стоянов обаче трябваше да връчи и двете награди на ген. Кларк. Причината бе, че Джоли в последния момент отмени пристигането си във Виена от Кан и се завърна в САЩ.

Генералът, командвал операцията на НАТО в Югославия, се развълнува само когато прочете посланията от кинозвездата. Те бяха две - на бележка и чрез SMS. Джоли изрази благодарност и твърди, че е била изключително трогната от жеста. Уесли Кларк разказа за филма с нейно участие, който предстои да излезе на екраните. В него се разказва за босненски сръбски офицер, който отива да арестува мюсюлманка, но решава да я скрие и между двамата пламва любов. "Както виждате, всичко може да се реши с доброта, без никакво насилие", обобщи американският военен.

Срещата завърши с вечеря в салона "Хюбнер" под звуците на няколко банди. Участниците имаха удоволствието да чуят гласа на амерканката Ник Шелтън, в миналото беквокал на знаменитата Уитни Хюстън.