Модата на природното раждане роди професия дула

https://www.24chasa.bg/Article/902181 www.24chasa.bg
Ивета показва дула техника за релакс. Малкият й син наблюдава с интерес. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

След модата масово да се ражда оперативно нова мания обзема бременните. Всичко да е напълно естествено. За една от 100 бъдещи майки стремежът е доведен до крайността да искат детето им да поеме първата глътка въздух между стените на дома им. Умерените постъпват в болница, но отказват секцио, упойки, стимулиращи родовата дейност медикаменти, вакуум. Някои настояват в залата да влезе и тяхната дула. Непознатата за повечето хора дума е етикетът на нова за България професия. Названието идва от гръцки - буквално робиня, но се употребява и преносно и за слугиня или болногледачка. В някои държави заради негативни асациации се опитва замяна с други названия, но у нас навлиза през САЩ с тази дума. Ролята на дулата е микс от помощник, масажист и психотерапевт.

Нищо ново, във всички култури има традиция близка жена с опит да подкрепя раждащата. У нас бабата изпълнява и ролята на акушерка. С навлизането на общественото здравеопазване дейността се иззема от медицинския екип. Но за хиляди българки вместо щастливо преживяване раждането е най-малкото лош спомен, твърдят граждански сдружения. Свидетелствата им и разказите на поживели в чужбина са в основата на стремежа към природно раждане със "свой човек" в екипа. В София и Варна болници допускат в залата дулите на пациентките си, някои дори осигуряват такива жени срещу заплащане. Най-често уговорките са индивидуални, но само за помощ при раждането тарифата е около 250 лв. Условието на акуширащия екип е помощницата да не се меси в техните неща.

Много лекарите не са чували за такава професия и смятат за глезотии очакваното от жените внимание.

Елена Кръстева приспива Тео в люлката в хола. Той е роден естествено, въпреки наложилото се при първия й син секцио. Тогава също опитала нормалния начин, но бебето не се “обърнало” и се стигнало до операция.
Елена Кръстева приспива Тео в люлката в хола. Той е роден естествено, въпреки наложилото се при първия й син секцио. Тогава също опитала нормалния начин, но бебето не се “обърнало” и се стигнало до операция.

“Дулата не е “баба”, не конкурира лекарите, тя е човек, който насърчава и подкрепя. Помага на раждащата жена да участва пълноценно и естествено в най-щастливия момент в живота й, казва Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено".

Организацията е внесла в МЗ предложения за осъвременяване на документите, които се подписват при постъпване в АГ, и правото на избор къде и как да протече раждането.

От няколко години се борим срещу практиката така нареченото информирано съгласие да се тиква в ръцете на постъпващата да ражда в последния момент - обяснява Кръстева. - Жената е притеснена, уплашена, разкъсвана от болка и подписва, дори без да гледа.

Редно е предварително да е запозната с документа, да са разяснени всички рискове и алтернативи за процедурите, за да реши кои приема. Елена е психолог, майка на две момчета, ползвала е услуга на дула и е завършила такъв курс. Предстои й да вземе сертификат. Първото раждане, на което ще присъства, вече в ролята си на подкрепяща, се очаква през юни.

Председателката на сдружението е модерна жена с възможности за професионална кариера, но това не й пречи да работи за каузата “българката да има възможност да се наслади на бременността си, на раждането и бебето”. Едновременно с това се грижи вкъщи за 9-месечния Тео - спокойно и дружелюбно бебе, сякаш реклама на идеята за естественото раждане. Щастливо и отзивчиво дете е и 3-годишният му батко. Такива са всички, родени природно и обградени с цялото внимание и любов на родителите си, твърдят застъпничките на новата мода. Смятат, че има потенциал дула скоро да се превърне в истинска, регламентирана професия.

Първия организиран курс завършват 30 българки. Инструктор на DONA International - най-голямата и стара световна организация в тази област, им е предал методи за немедикаментозно обезболяване, основни психологически умения, релаксиращи и отпускащи техники. Както и всички знания за бременността, раждането и майчинството. Идеята е те от своя страна да могат да консултират бъдещите родители. Сертификатът от DONA International е стандарт за качество в тази област, твърди Кръстева.

Професията дула има 20-годишна история в Европа и Америка. Приета е в родилни домове в над 20 развити държави. Най-топло - в Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Швеция, Франция, Великобритания, Швейцария, Испания.

У нас официално нито една АГ болница не се обявява срещу новото явление. И сега допускаме придружители - съпрузи, майки, сестри, защо да се противопоставяме за друго лице, което е опора на родилката, казват лекари. С уговорка да не бъдат цитирани обаче някои негодуват - "Докъде я докарахме - жени без медицински ценз ще ми диктуват как да мине раждането!" Като цяло тонът е по-критичен в държавни болници. Дулата е още един чифт ръце, на който можете да разчитате по всяко време, а определено има нужда от такъв по време на раждането - пише частна клиника на сайта си.

Услугата е нова за България и е възможно някои лекари да не знаят за тази възможност или да са резервирани, затова е добре дулата да се срещне с вашия лекар преди раждането, съветва Кръстева. Според нея резултатите са най-добри, когато предварително се обсъдят ролите на всички участници, за да е в максимално спокойна среда раждането. Подчертава, че и у нас жените имат право, независимо от това дали избират домашното, или болничното раждане, да получават медицинско обслужване по европейски и световни стандарти.

Д-р Димитър Ленков, акушер-гинеколог, главен секретар на лекарския съюз:

У нас няма условия за домашна АГ

- Д-р Ленков, как коментирате искането на все повече българки да раждат вкъщи? Те се оплакват, че липсата на регламент ограничава правата им.

- Имат известно основание. Но ако бяхме страна като Холандия или Швейцария. При българската инфраструктура - вижте пътищата, раждане вкъщи е риск. Всеки практикуващ акушер-гинеколог ще ви каже, че може да се предвиди кога ще започне едно раждане, но никога - кога ще завърши. Имал съм случаи на перфектно раждане, бебето вече изплакало, всичко минало нормално, без нито едно разкъсване дори и изведнъж започва кръвотечение като река, защото матката се е отпуснала. Единственото, което може да се направи, е незабавно отстраняване на матката. Какво става, ако действието се развива вкъщи?! Докато дойде линейка, докато жената стигне в болница... умряла е. Подобно е положението при увиване на пъпната връв, тогава пък може да загубим бебето. Какво пречи да се ражда в болницата, където може да се реагира на всяка ситуация незабавно, където има надеждно обезболяване?!

- Вероятно сте прав за спешността, но жените се оплакват и от грубо отношение, безразличие в родилното и на консултаците.

- Сигурно има и такива случаи - понякога лекарят няма време да обяснява заради бумащината. Но наистина трябва всичко да се обсъди предварително. По време на раждането, когато жената може да е изпаднала в неадекватно състояние, липсва време за разяснения и има вероятност да се стигне до по-драстични действия. Ако акушер-гинеколог ви каже, че никога не му се е случвало, не го приемайте за 100 процента истина. При риск за живота на родилката или плода лекарят мисли за обноските на последно място. Но заради отделни изключения да се настоява за раждане извън болница за България е авантюра с непредвидими последици. Ще бъде жалко, ако се залитне в такава посока.

- Може ли в информираното съгласие жената да откаже манипулации?

- Разбира се.

- А да си доведе дула?

- Ако иска. Такава роля обаче може да изпълни всеки близък, и сега е факт. От своя страна екипът дава най-доброто от собе си. Но нека сме реалисти - не може обществото да е такова, каквото го виждаме, а лекарите - ангели. Не оправдавам колеги, които си позволяват формализъм. Но ги разбирам.

- Как да се избегне?

- С финансиране. В ЕС акушерка взема 2000 евро, лекар 6000, а тук - 500 и 1500 лева.

От етичния кодекс на дулата

Вие сте там, за да помогнете на клиентката си да преживее възможно най-доброто раждане, както тя самата го дефинира. Тя, а не обгрижващото я лице (лекар, акушерка), не болничната администрация, дори не нейният партньор или семейство, е човекът, за когото сте отговорна. Вашето собствено мнение или предпочитания са второстепенни пред нейните. Когато определяте таксите, трябва да сте сигурна, че те са справедливи, разумни, обмислени, съответстващи на извършваните услуги и съобразени с възможността на клиента. Дулата трябва ясно да обяви таксите си на клиента, и да опише услугите, които ще осигури, сроковете за плащане и каква е политиката й по възстановяване на средства.

Дулите не извършват никакви клинични или медицински задачи като мерене на кръвно или температура, проверка на феталната сърдечна честота, вагинални прегледи, или клинична грижа след раждането. Дулата защитава желанията на клиентката, изразени в плана за раждането, като я насърчава да задава въпроси на медицинските лица и да изразява своите предпочитания и безпокойства. Дулата помага на майката да включи промени в плановете, ако и когато нуждата налага това, и подобрява комуникацията между клиентката и медицинския екип.

Ивета Драганова: Прилагаме обезболяване, бебето идва с 1,5 часа по-бързо

- Вие освен зам.-председател на "Естествено" сте и сред първите, завършили курс за дула, имаше ли изискване за медицински познания?

- Дулата не е медицинско лице и няма такива изисквания, но сред нас имаше и акушерки. Курса водеше Дебра Паскали-Бонаро, тя е много известна с практиката си. Освен на дули тя преподава акушерство на студенти по медицина в университетите в Пенсилвания, Колумбия и Ню Йорк.

- Какво научихте?

- Теория за процесите по време на раждането и влиянието на дулата, обучение за раждането и подкрепата, но и практически умения.

- Например?

- Техники за намаляване на болката и за по-добър напредък на процеса, масажи, позиции, които улесняват родилката. Още за ролята на дулата за родителите и новороденото. Участвахме и в ролеви игри. Също и упражнение за изясняване на ценностите, когато дулата и клиентката имат различни позиции.

- Взехте ли професионален сертификат?

- Това ще стане след 3 асистенции на раждания. Сред изискванията е и прочит на 4 книги от списък на организацията и изготвяне на есе за ценностите и целта на родилната подкрепа.

- Какво получава родилката от помощницата?

- Дулата придружава жената по време на раждането, осигурява емоционална и физическа помощ, предлага мерки за комфорт, съветва и партньора. Благодарение на присъствието й се увеличават положителните емоции - жената запазва хубав спомен от това неповторимо изживяване. Намалява се болката. Времето на раждането се скъсява средно с една четвърт, или около час и половина. Наполовина намалява нуждата от използване на форцепс или вакуум, които със сигурност са рискови за бебето.

- Вие колко деца имате?

- Две момчета - на 9 и на 4 години.

- Как родихте?

- За първото раждане не искам да си спомням. Сякаш всички негативи на медицината ми се събраха. А раждането би трябвало да е сред най-позитивните мигове за една жена. Зарекох се, че няма да допусна всичко това отново, и втория път аз избрах как да стане. Родих в болница, но естествено, във вана.

- Какво е усещането?

- Всеки трябва да има право на избор, аз използвах своето човешко право. Стресът е по-малък във ваната, обстановката е по-интимна, естествена. В топлата вода процесът е по-бърз, а раждането е по-лесно и безболезнено. Затова и медицинската намеса е минимална. Комфортът не е само за майката, а и за бебето - няма риск от увреждания на плода от прилагани при раждането лекарства и процедури.

Елена Кръстева, председател на “Естествено”:

Узаконете го с адекватно медицинско наблюдение

Сдружението ни обединява съмишленици, свързани от идеята за промяна на нагласите в обществото - в това число сред лекарите и акушерките, за протичането на бременността, раждането и отглеждането на децата. Работим за разширяване на възможностите за избор и информираност на удовлетворени родители и здрави и щастливи деца. Постигаме целите си чрез информационни кампании, групи за подкрепа, курсове за родители, диалог с институции и сътрудничество с местни и световни организации.

Като сдружение с гражданска позиция сме загрижени за начина, по който в последните дни се реагира на идеята за домашно раждане и правото на жените на избор. Затова призоваваме здравното министерство да узакони домашното асистирано раждане по начина, който се прилага в Европа, и с адекватно медицинско наблюдение. Така ще осигури и опазването на живота на родилката и детето.

За тези, които имат съмнение, искам да напомня, че правото на асистирано домашно раждане ни се гарантира от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която е подписана и от България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата