Икономичните крушки харчат повече ток от написаното

https://www.24chasa.bg/Article/903073 www.24chasa.bg

Яко ни лъжат с енергоспестяващите лампи. Това показва проучване на дирекция "Надзор на пазара" към агенцията за технически надзор. Тя провери компактни луминесцентни лампи от 64 марки, които са на пазара в цялата страна.

Целта е да се види дали информацията, която са изписали производителите, отговаря на действителните качества на лампите и на евродирективата.

Какъв е резултатът? От изследвани 258 лампи само при 26 заявената мощност съответства на светлинния поток, който е записан на опаковката, казва Мария Джонева, главен експерт в дирекцията. Или само 10% от проверените компактни луминесцентни лампи отговарят на евроизискванията за етикетиране и вярност на информацията.

Светодиодните лампи се смятат за бъдещето на осветлението. Оказва се, че и те са вредни. 
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Светодиодните лампи се смятат за бъдещето на осветлението. Оказва се, че и те са вредни. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Тези 26 лампи, при които данните на опаковката съответстват, са само на трима големи производителя.

Счупени, луминесцентните лампи са опасни, защото белият прах отвътре е отровен.
Счупени, луминесцентните лампи са опасни, защото белият прах отвътре е отровен.

Това е първата проверка на "Надзор на пазара" на икономичните лампи, които масово заменят класическата крушка с нажежаема жичка. Така е, защото регламентът е в сила от септември миналата година, казва Джонева.

Проф. Ангел Пачаманов
Проф. Ангел Пачаманов

От проверкатанаучаваме още, че 90% от енергоспестяващите лампи са с произход от Китай. И едва 10 на сто от тях са от Германия, Турция, Полша и България. Обяснението е, че китайските са по-евтини.

Компактните луминесцентни лампи на реномираните фирми имат между 6000 и 8000 часа живот, излъчват 70-80 лумена на ват и струват между 8 и 10 лева, казват учените от лабораторията по светотехника на Техническия университет. Китайските са с неизвестно количество часове живот, светлинният поток пада с времето, но могат да се купят и за лев, което е причината да са наводнили пазара.

Детайлите от проверката на надзорниците за заявената еквивалентна мощност са: за 42 лампи тя не може да се изчисли, защото не е обявен светлинен поток.

За 190 е обявена невярна информация за потребителя. При данните за максимална обща мощност при 16 - изписаната мощност не отговаря на обявения светлинен поток. Иначе казано - просто ни лъжат.

Предупреждение, че светлинният поток на лампата не може да се регулира или може да се регулира само от специални регулатори, има на 188 броя, но липсва при 70.

На кутиите на всички лампи е сложен знакът за съответствие СЕ, което е презумпция, че отговарят на изискванията на евродирективите. Само че този знак си го поставят самите производители. Те имат това право.

По-сериозното изследване на компактните луминесцентни лампи обаче предстои, казва Мария Кънчева, главен директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Догодина ще се прави изследване на наличието на живак в енергоспестяващите лампи. По повод скандала с наличието на фенол и на други вредни газове Кънчева казва, че изискването да се изследват за тях го няма в евродирективите. Така че дори нашият надзор на пазара да прати лампите в лаборатория за анализ, то резултатите нямат никакви последствия за производителите и вносителите.

Готвят забрана на по-ярките светодиодни

Все още неналожили се на пазара заради високите си цени, светодиодните лампи понасят сериозен удар. Франция готви указ за забрана на светодиодите с умерен и с повишен фотобиологичен риск и уведоми Еврокомисията за това.

"24 часа" разполага с проектоуказа на френското правителство. Мотивът за исканата забрана е опасност за ретината на окото.

Указът е подготвен след изследване на Френската агенция за безопасност на храните, околната среда и труда. Тя е проучвала как системите за осветление, които използват светоизлъчващи диоди, въздействат върху здравето на хората. Заключението на експертизата сочи, че излагането на лампи LED може да въздейства на здравето заради фотохимични реакции, които се дължат на синята светлина в спектралния им анализ и заслепяването, което произвеждат.

По-чувствителни към този риск са деца на възраст под осемгодини, лица, чувствителни към светлината или засегнати от очни патологии.

Проектодокументът на френското правителство забранява да се пускат, да се продават и да се държат с цел продажба или пък за безплатно разпространение лампи и осветителни тела, които представляват фотобиологичен риск. Това обаче се отнася само за светодиодните лампи за бита.

По-нататък се обяснява, че оценката на фотобиологичния риск се извършва в класификация по четири групи:

Нулевата означава, че такъв няма. Първата група е слаб фотобиологичен риск, втората е умерен и третата е повишен риск. Въпросният стандарт е публикуван в Държавния вестник на Франция.

Забраната ще се отнася за втората и третата група фотобиологичен риск.

Предвиждат се глоби, ако подобни лампи се предоставят безплатно или срещу заплащане. При повторно нарушение разпространителят ще отговаря по членове от Наказателнопроцесуалния кодекс, предвижда указът. Дава се шестмесечен гратисен период до изчерпването надоставени количества.

Разгласяването на проектоуказа предизвика остра реакция на Европейската индустрия на лампите

Френските органи са предали експертизите на своята агенция на Европейската комисия. Тя е напомнила, че е поискала становище от независим научен комитет по възникващи и идентифицирани здравни рискове.

Освен това за определен срок тя би могла да предостави мандат на органите по стандартизация, за да могат те да преразгледат и затвърдят стандартите за безопасност за LED лампите.

Французите обаче нямало да чакат Еврокомисията, а щели да прилагат мерките си за защита на потребителите.

МАРИЯНА ЖЕЛЕВА

Обикновената си отива окончателно през септември 2012 година

Безспорно най-безвредна е класическата крушка с нажежаема жичка. Еврокомисията обаче я забрани от 1 септември 2009 г. и поетапно я изтегля от пазара на ЕС, защото харчи много ток. При обикновената 100-ватова 95% от ползваната енергия става топлина и едва 5% от нея произвежда светлина. Затова немски бизнесмени я заявиха като отоплително тяло, за да продължат живота й. От 1 септември миналата година пък приключи пускането на пазара на 75-ватовите и на 60-ватовите крушки. Краят на 40-ватовите е на 1 септември тази година.

От 1 септември 2012 г. се налага забраната и за 25-ватовите. Това е краят на класическата крушка на територията на Европейския съюз. (24часа)

51 на сто твърдят, че ги ползват

Анкети на интернет сайтове показват, че енергоспестяващите лампи са се устремили към домовете ни. От 1000 участници, 30% казват, че използват икономични крушки във всичките си стаи.

51% отговарят, че ползват няколко лампи. 19 на сто нямат такива осветителни тела.

Затова и доста българи се стреснаха от скандала с канцерогенните газове от компактните луминесцентни лампи, които обяви лаборатория в Германия. Дотогава се знаеше, че икономичните лампи имат живак и затова трябва да се внимава да не се чупят. А когато им свърши животът, да се връщат там, откъдето са купени. Това обаче не се спазва.

Преди месец, по време на обявеното изследване, българските учени успокояваха хората, че излъчването на канцерогенни газове е минимално и не е опасно. Само че в Германия пет независими експерта, които са правили изследването, са засекли концентрации над допустимите. (24часа)

Европейската индустрия: Стандартът е морално остарял

Европейската индустрия се противопоставя на френския указ за забрана на някои LED лампи и осветителни тела. Според производителите френското проучване е правено на база на стандарт отпреди 20 г., който е морално остарял. Франция иска да изкара указа от национално ниво и да го превърнев европейска директива, смятат от бранша. Затова в общо становище 3 европейски браншови организации призовават членовете си от ЕС да алармират Еврокомисията до 6 юни, че френската инициатива е вредна за бизнеса и не спасява по никакъв начин потребителите. Те се аргументират в 8 точки, като наблягат на остарялото изследване. Чак през септември 2011 г. ще се появи най-новото изследване върху фотобиологичните рискове от Европейската научна комисия по новоидентифицирани рискове за здравето (SCENIHR). Браншът искаименно то да е база за следващи директиви.

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Учени: По-дълго да се изследват

Война на лампите ли се води в Европа? Или е отмъщение на класическата крушка с нажежаема жичка, която Еврокомисията изхвърли? Дали пък не е пускане на пазара на недотам изследвани продукти?

Като че ли и трите, казват българските учени от лабораторията за светотехнически изследвания при Техническия университет.

Това е единствената лаборатория у нас, която прави изследвания на светлинните потоци на лампите.

Проф. Ангел Пачаманов бе впечатлен от френската инициатива за светодиодите. То и слънцето заслепява и може да изгори ретината, ако се гледа дълго в него, коментира той.

Светодиодните лампи имат по-насочено излъчване, признават от лабораторията. Но и казват, че функциятана осветителното тяло е да насочи светлината съм предмета, който го осветява, а не към окото на човека.

Учените наблюдават и битката, която се разгоря около компактните луминесцентни лампи със заключението на немска лаборатория, че излъчват фенол и още вредни газове. Фенолът няма как да се излъчи от самата лампа, обяснява Пачаманов. Той вероятно идва от пластмасовата фасонка и ако е стара пластмасата, може и да отделя фенол, разсъждава професорът.

След забраната на старата класическа крушка безспорно се води битка за пазара й. Учените обаче настояват за по-дълго изследване на здравните въздействия на новите продукти и препоръчват едва след това те да бъдат пускани на пазара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и