Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9063920 www.24chasa.bg

Пациентите със затлъстяване може да имат нарушение в най-фините функции на сърдечния мускул, казва в интервю за в. "24 часа" д-р Светлин Цонев - специалист по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Александровска”. Има над 10 години опит и основни интереси в областите микроваскуларна дисфункция, сърдечносъдовите образни методи (ЕхоКГ, SPECT, CT), невро-вегетативната регулация.

Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания (артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност), ехокардиография, холтер мониториране, ЕКГ холтер, велоергометрия.

Има специализации в Румъния, Германия, Испания, Хърватия.

Автор е на 40 научни публикации.

- Д-р Цонев, кой стил на хранене е най-близък до идеалната диета за здраво сърце и нормално артериално налягане?

- През 1826 г. един френски адвокат на име Anthelme Brillat-Savarin написва “Кажи ми какво ядеш и аз ще ти кажа КАКЪВ СИ”. Ако можем да перифразираме думите му днес, може би ще звучат така: “Кажи ми какво ядеш и аз ще ти кажа КАК СИ.”

Диетата е от съществено значение за здравето на всеки един от нас.

За съжаление, съвременният стил на живот включва

все по-голяма

консумация на

рафинирани

захари и храни с

ненаситени

мастни киселини,

които са изключително вредни.

Консумацията на месо и особено червеното месо също не е твърде полезно.

Класически пример за полезна диета остава Средиземноморската диета, която включва консумация на повече риба, плодове и зеленчуци и естествени антиоксиданти - като червеното вино например.

Не на последно място е качеството на консумираната храна.

Една реклама на телешко месо в Bridgeport Telegraph от 1923 г. гласи: “90% процента от болестите идват от евтина храна. Вие сте това, което ядете”.

- На какво се дължи редкият феномен “дебел, но метаболитно здрав човек”, и защо повечето лекари смятат, че той е измамно успокояващ?

- Феноменът на метаболитно здравите затлъстели пациенти остава спорен.

Последните десетилетия се публикуваха някои проучвания, които предполагаха, че благодарение на добрия хормонален баланс, а в него участва и мастната тъкан като орган на хормоналната регулация, тези затлъстели пациенти имат добро сърдечносъдово здраве и прогноза.

Данните в днешни дни променят тези твърдения.

Оказва се, че пациентите със затлъстяване и екстремно затлъстяване имат нарушение в най-фините функции на сърдечния мускул, който при тях се съкращава с намалена сила, подобно на пациенти след тежки възпалителни заболявания.

Отделно невровегетативната регулация е нарушена и естествените механизми за съдова регулация са влошени.

При тези пациенти остава да важи правилото, че колкото по-рано отслабнат и по-дълго задържат резултата, толкова по-добра прогноза има за тяхното здраве. Дори и съвременната хирургия вече предлага възможности за лечение на екстремно затлъстелите пациенти чрез бариатрични техники.

- Защо лошият холестерол при затлъстелите е още по-лош от обичайното, как се установява това и до какви рискове води?

- Предполага се, че при пациенти с метаболитен синдром холестеролът с ниска плътност е с различна структура и съответно е много

по-атерогенен

- склонен

да се отлага

по стените на

кръвоносните

съдове

Вероятно това се дължи и на свойството на LDL (холестерол с ниска плътност) да се оксигенира, а единствено оксигенираният холестерол образува плаките.

Колкото повече мастно ядро има една плака и по-тънка е “шапката” на плаката, толкова повече се увеличава рискът тази плака да се спука и да запуши сърдечен или мозъчен съд и съответно да предизвика инфаркт или инсулт.

Съвременното лечение на високия холестерол, особено при фамилно обременени пациенти, включва и лекарства освен статините, които повлияват точно рецепторите, които задържат този лош холестерол в клетките.

- Как може да се противодейства на риска?

- Профилактиката остава основно средство за преодтвратяване на тежките сърдечносъдови инциденти при пациентите в риск, каквито са и тези с наднормено тегло и затлъстяване. Редовната физическа активност и здравословната диета са полезни навици, с които българинът е необходимо да започне все повече да се съобразява.