Кои са симптомите на рака на панкреаса?

https://www.24chasa.bg/Article/907011 www.24chasa.bg
Доц. Асен Дудов

Доц. Асен Дудов, шеф на Клиниката по онкология в болница “Царица Иоанна”, шеф на Българското раково общество

Отговаря на въпроса на Христо Миланов

Често симптомите при рак на панкреаса са неспецифични, настъпват късно, което е една от коварните прояви на заболяването. Често пъти те се изразяват в немного ясни смущения от страна на храносмилателния тракт, тежест след нахранване, а понякога и на гладно, болезненост при по-напредналите стадии, която може да се излъчва назад и встрани и често пъти се приема друга причина за нея.

Други смущения в храносмилането може да се изразяват в периоди на редки и дори диарийни изхождания, понякога по-светли от обичайното. Уригването и куркането на червата също може да са показателни за заболяването. Често пъти то се открива при прегледи с друга първоначална диагноза или случайно.

Най-често това е ултразвуково изследване на коремните органи, като за най-точно поставяне на диагнозата трябва да се направи и компютърна томография. По принцип категоричната диагноза се поставя само след вземане на биопсия, тъй като има и други заболявания, наподобяващи на рака на панкреаса.

Лечението е основно оперативно, като целта е да се постигне цялостно премахване на първичния тумор и прилежащите му лимфни възли. Тъй като често диагнозата се поставя по-късно, такова оперативно лечение е невъзможно и се преминава към нерадикална операция, чрез която се прави нов път за жлъчката (анастомоза), би могло да се извършат също оперативни процедури върху нервите за обезболяване и др.

При болните с нерадикални операции или при напредналите случаи, в които въобще е невъзможно оперативно лечение, се прилага химиотерапия, естествено, само в случаите, когато няма противопоказания за нея. Заболяването е доста устойчиво нахимиотерапия, включително и на най-съвременните схеми, и за съжаление резултатите са все още скромни в сравнение с други локализации на рака, в които тя води до добър резултат. Приложението на химиотерапия има за цел известно удължаване на живота, както и по-доброто му качество. В някои страни се правяти едновременно химиотерапия и лъчелечение, което подобрява резултатите. Това предстои и в нашата страна, вероятно през следващата година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана