Кои са симптомите на рака на панкреаса?

https://www.24chasa.bg/Article/907011 www.24chasa.bg
Доц. Асен Дудов

Доц. Асен Дудов, шеф на Клиниката по онкология в болница “Царица Иоанна”, шеф на Българското раково общество

Отговаря на въпроса на Христо Миланов

Често симптомите при рак на панкреаса са неспецифични, настъпват късно, което е една от коварните прояви на заболяването. Често пъти те се изразяват в немного ясни смущения от страна на храносмилателния тракт, тежест след нахранване, а понякога и на гладно, болезненост при по-напредналите стадии, която може да се излъчва назад и встрани и често пъти се приема друга причина за нея.

Други смущения в храносмилането може да се изразяват в периоди на редки и дори диарийни изхождания, понякога по-светли от обичайното. Уригването и куркането на червата също може да са показателни за заболяването. Често пъти то се открива при прегледи с друга първоначална диагноза или случайно.

Най-често това е ултразвуково изследване на коремните органи, като за най-точно поставяне на диагнозата трябва да се направи и компютърна томография. По принцип категоричната диагноза се поставя само след вземане на биопсия, тъй като има и други заболявания, наподобяващи на рака на панкреаса.

Лечението е основно оперативно, като целта е да се постигне цялостно премахване на първичния тумор и прилежащите му лимфни възли. Тъй като често диагнозата се поставя по-късно, такова оперативно лечение е невъзможно и се преминава към нерадикална операция, чрез която се прави нов път за жлъчката (анастомоза), би могло да се извършат също оперативни процедури върху нервите за обезболяване и др.

При болните с нерадикални операции или при напредналите случаи, в които въобще е невъзможно оперативно лечение, се прилага химиотерапия, естествено, само в случаите, когато няма противопоказания за нея. Заболяването е доста устойчиво нахимиотерапия, включително и на най-съвременните схеми, и за съжаление резултатите са все още скромни в сравнение с други локализации на рака, в които тя води до добър резултат. Приложението на химиотерапия има за цел известно удължаване на живота, както и по-доброто му качество. В някои страни се правяти едновременно химиотерапия и лъчелечение, което подобрява резултатите. Това предстои и в нашата страна, вероятно през следващата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане