Лили Иванова можеше да е олимпийска шампионка по гимнастика

https://www.24chasa.bg/Article/908155 www.24chasa.bg

Никола Проданов е сред първите гимнастици, които носят слава на България. През 1963 г. става световен шампион на прескок, а година по-късно е 6-и на олимпийските игри в Токио. Там се жени и за приятелката си Диана Йоргова, която е най-добрата ни състезателка на скок дължина. Допреди 3 години той бе председател на федерацията по гимнастика. Проданов е стар познайник на Лили Иванова. Първите им срещи са в гимнастическата зала, но като състезатели от различни отбори. Тя - за девическия тим на Русе, а той за - момчешкия на Бургас. Първите му впечатления от Лили били, че е много слабичка, гъвкава. Имала идеална фигура за спортна гимнастичка. Е, момчетата се заглеждали по нея и заради по-големия й бюст.

Лили Иванова е родена на 24 април 1939 година. И точка.

С това уточнение започва разказа си Никола Проданов. Спекулациите около голямата ни певица са големи и той държи на всяка цена да ги разсее.

Бившите спортисти Никола Проданов и Диана Йоргова са сред най-близките приятели на Лили Иванова. Поради ремонт у дома, Проданов не можа да намери общи снимки с примата.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АЛХИВ
Бившите спортисти Никола Проданов и Диана Йоргова са сред най-близките приятели на Лили Иванова. Поради ремонт у дома, Проданов не можа да намери общи снимки с примата. СНИМКИ: ЛИЧЕН АЛХИВ

“Присъствал съм на много нейни рождени дни. Няма спор, че е родена точно тогава. Доказват го документите и във федерацията по гимнастика, където тя има картотека. Няма кой да се занимава да манипулира тези документи. Що се отнася до това, че й е правен фалшив документ, също не е вярно. За фестивала в Чили през 1973 г. наистина имаше изискване в конкурса за изпълнители да са по-млади, но Лили участва не в него, а в конкурса за песен - тогава с “Камино” втрещи публиката.”

Семейство Проданови има цялата дискография на голямата певица.
Семейство Проданови има цялата дискография на голямата певица.

След като си загубили дирите, като гимнастици, Никола и Лили се засичат случайно на друго състезание в Стара Загора. Никола е изумен.

Като малки децата на приятелите й знаели всички нейни песни.
Като малки децата на приятелите й знаели всички нейни песни.

“Знаехме, че има музикални наклонности и свири отлично на акордеон, но никой не очакваше, че е толкова добра. После пътищата ни се пресякоха едва когато аз почнах работа в кабинета на Пеко Таков, който бе член на Политбюро.

Лили се информира за успехите на българските спортисти от Диана и Никола.
Лили се информира за успехите на българските спортисти от Диана и Никола.

Тогава започна пламенната и любов със сина му Янчо.

Занимавах се известно време с нейните концерти и участия. Връзката ни обаче си остана силна заради това, че имаме спортно минало.”

Семейството на Никола Проданов и Диана Йоргова е сред най-близките приятели на Лили. Често си гостуват по различни поводи. Певицата научава от тях какво се случва в спорта. Вълнува се от успехите на шампионите ни. Преди няколко години тя единствена пя без пари в шоуто на Йордан Йовчев в НДК, с което пада следващият мит за нея - че е скръндза. Лили Много уважава Никола и Диана, обича децата им, които като малки знаели всичките й песни. Проданов допълва, че тя винаги първо на тях носела новата си плоча, касета или диск и те имат цялата й колекция.

За пословичната пестеливост на певицата Проданов казва следното: “Не е нужно да обяснявам какво прави тя и на колко хора помага.” Не помни да са си подарявали скъпи подаръци, защото казва, че отношенията им не са от такова естество, за да има нужда да се впечатляват с подобни жестове. Лили обаче винаги се е радвала на букетите от Диана и Никола, щастлива от това, че помнят всички важни за нея дати - например датата на която е спечелила “Златният Орфей”. Тези неща я размекват. “Може да получава стаи с цветя, но на тези букети винаги много се радва.” В тази връзка Проданов казва, че Лили смята за най-голям свой успех концерта в парижката зала “Олимпия” преди 3 години. Изпълнителите, които пеят там остават завинаги вгалерията на залата, като плакатите от концертите им се пазят на специално място. Иначе Лили много се радвала на “Златният Орфей” и била по-щастлива с него отколкото с наградите в Чили, Токио и Париж.

Докато Никола Проданов управлявал делата на певицата, той й отворил специална спестовна сметка. В нея внасял всичките й хонорари. Никой не можел да тегли от тези пари. Държи да уточни това заради слуховете, че Янчо я бил оставил без пари, като се разделили. Напротив, точно с тези събрани пари тя си изплатила апартамента, в който сега живее. Не е тайна, че Лили живее в сградата на “Оборище”, още с Янчо. След раздялата им никой не я гонил оттам. Нещо повече, семейство Такови помогнали тя да купи въздуха над кооперацията и да си постори свое жилище.

Какво яде Лили и каква е тайната на нейното дълголетие, отлично здраве и фигура?

Тук Проданов казва, че Лили няма никакви пластични операции.

Просто това е ген и затова, че е много стриктна в режима си. Тя изобщо не яде месо, а предимно салати. Обича сладко, но внимава да не прекалява. Никога не е пушила, а алкохол изобщо не близва. “Дори на юбилейните й рождени дни сме я молили да пийне поне една глътка. Освен това тя е желязна. Режимът й е непоклатим и не го нарушава. Затова смятам, че ако бе останала в гимнастиката, със сигурност щеше да е олимпийска шампионка. Не говоря празни приказки. С тази дисциплина и воля нямаше как да не успее. Представете си, че този спартански режим тя го прави за пеенето, където има толкова изкушения и човек може да не е толкова последователен. Каквоостава, ако бе останала спортистка. Нямаше как да не успее такава волева жена. Така че аз като гимнастик донякъде съжалявам, че се отказа.”

Проданов допълва, че не знае точно какви упражнения прави примата за невероятната си фигура. “Тя е достатъчно умна и има спортна култура.” Скоро си говорили на тази тема и тя му разказвала, че много набляга на упражненията на йогите, предимно тези за дишането. “За нея като певица е важно да владее дишането си. На това се дължи нейната енергичност и дълголетие на сцената.” Тук се шегува, че не е питал дали Лили още може да прави шпагат.

Като й ходят на гости с Диана, певицата винаги отрупва масата. За това се грижи жена, която обслужва къщата й. Тя също умее да готви, но и много харесва манджите на Диана Йоргова. Никола не крие, че Лили споделя с тях много лични неща. Най-голямата й болка е, че няма деца. Според него това е и причината за раздялата й с Янчо Таков. Имали са предложение преди години да пробват инвитро в Италия, защото Лили има проблем, но тогава този метод още не бил надежден. Може би затова толкова обича техните деца. Въпреки горещата им връзка с Янчо Проданов смята, че голямата любов на Лили си остава Иван Пеев. Двамата продължават да се чуват и виждат. Освен любовта им има и друго нещо. Кариерата й като певица тръгна с него. Тогава бяха безпогрешният тандем и сътвориха първите й хитове.

За слуховете за Лили и Хулио Иглесиас, Проданов казва, че се познават и тя много го харесва като певец, но дали е имало нещо между тях - не знае. Двамата се запознали на "Златният Орфей", когато той е изнесъл рецитал.

Проданов на няколко пъти повтаря, че животът на Лили е само музиката. Толкова е отдадена на творчеството си, че не прави никакви компромиси. Лили се грижи страхотно за екипа си и за музикантите, така че те да не мислят за нищо друго, когато са с нея на сцената или на рецепетиции. Тя искала всички семейни и други проблеми на нейните хора да са решени.

Когато някой кривне, е безкомпромисна и го маха Лили продължава да репетира всеки ден поне по 2 часа. Бившият гимнастик опровергава и твърденията, че примата не чете ноти. “Още в началото, когато започна да работи с Тончо Русев, той я научи, като й каза, че без това не може да върви успешно напред. Така, че Лили може да пее по ноти, знае езици, чете много. Пълни глупости са, че не е прочела нито една книга. Спомням си, когато работеше в ГДР, колко време учеше езика, за да може да пее като тях. Така бе и с турнетата й в Русия, но тя руския си го знаеше. Преди “Олимпия” се подготвяше да пее на френски. Често съм я питал защо чете толкова. Тя обясняваше, че трябва да тренира мисълта си, защото иначе как ще запомни текстовете на 1000 песни.”

На въпроса какво прави Лили със сценичните си тоалети, Никола казва, че това е голямата й мания. Примата си пази всички рокли и обувки. Има две жени, които се грижат за дрежите й. Те дори си водят статистика кога и с какво Лили се е появявала, за да не се повтори нещо. Не знае къде ги пази, но обича тези неща като спомени.

Защо е сменила бунтарската си къса прическа отпреди години? “Тя все пак е артист и е нормално да търси нова визия. А трябва винаги да е различна.”

За приятелите Проданов разказва, че Лили е близка с Богдана Карадочева и Росица Кирилова.

Смята, че си говорят предимно за музика. “С Йорданка Христова също бяха много добри приятелки, но после нещо се скараха. Проданов припомня че Лили била най-огорочена от това, че не са я предложили за персонална пенсия, която парламентът първо даде само на Йорданка. Той разказа за обидите, които е преглътнала Лили и когато е трябвало да се пенсионира. “Балкантон” загубили документите на изпълнителите. Тъй като Лили се водела на работа в Кремиковци, изчислили, че е заслужила да преживява с 89 лв. пенсия. Индексираната сума също е равна на най-ниските в момента. Не я уважиха сред пърите с орден “Стара планина”.

Сеща се как Лили страдала, когато починали родителите й, с което опровергава твърденията, че ги била забравила. Помага на много хора в Кубрат. В родния си град тя провежда вече няколко години с лични средства и помощ от общината певчески конкурс.

Как се справя певицата с омразата? “Лили много дълго време страдаше за измислиците и обидите по неин адрес. После се стегна и сега когато си говорим за такива неща, казва: “Кольо и това ки(ю)фте ще го преглътна”.

Гимнастикът също се чуди защо се случи раздор в отношенията им с Митко Щерев. “Познавам ги и двамата и затова за мен това е недоразумение. И Лили, и Митко са много добри творци и направиха толкова хубави хитове. Могат да се разберат и се чудя защо губят време в тези битки. Никой не печели, като забраняват обичани песни”"

Проданов казва, че Лили е човек с изключително чувство за хумор. Скоро се смели, когато й бил на гости. “Зад нея има две картини, на които тя е позирала гола. Хем говоря с нея, но съм се загледал в картините. По едно време тя ме скастри и каза, че

ако трябва, ще се съблече, но да спра да гледам стената

За забежките й Проданов уточнява, че Лили не е сексманячка. “Тя просто е друг типаж. Имала е мъже и любови, но не е била мъжемелачка. За нея сексът беше след любовта и беше важно да обича мъжа до себе си. Пък и с нейния режим и начин на живот нямаше време за забежки. Може и да е имало нещо инцидентно, но вероятно щях да го знам.”

Според Проданов най-хубавата й песен безспорно е "Камино", с която спечели много международни награди.

Никола не знае дали е верен и последният слух за нея, че си била подарила нов мерцедес за рождения ден, макар че се чуват и виждат редовно. “Ще я попитам, но ако имаше такова нещо, щеше дасе е похвалила.” Той казва, че рождените дниЛили обикновено празнува в някое заведение с приятели. Тя не може да шофира, затова Проданов понякогай помага. Когато обстановката е напрегната, я съветва да си наеме охрана. Оказва и подкрепа и при подбора на персонала. Като обобщение бившият гимнастик казва: хората не бива да забравят, че тя е най-голямата ни певица. Тя е примата и няма спор!