Столицата ни вече ще има Княжеска градина

https://www.24chasa.bg/Article/910172 www.24chasa.bg

Пространството около паметника на Съветската армия ще се казва Княжеска градина - предложението на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков бе одобрено от комисията по образование към Столичния общински съвет. Предстои то да бъде гласувано и на предстоящото заседание на съвета през следващата седмица.

Лилков се обоснова с довода, че градината се споменава с такова име в литературата отпреди 1944 г., без да е била официално кръстена така, а също така е и емблематично място в столицата, в което били работили много европейци първостроители на София.

Идеята за конкурса се роди по време дискусия за съдбата на паметника, след като съветници от СДС и ДСБ настояха за събарянето му. В негова защита пък се обяви лидерът на БСП Сергей Станишев и засега съдбата на монумента остава неясна.

„Паметникът на Съветската армия не бива да се разрушава. Трябва да се търси вариант или за вграждането му в нова, концептуално различна градина, или да бъде преместен в тематичен парк, който да събере всички паметници на тоталитаризма и тоталитарното изкуство", смята Лилков.

До края на лятото трябва да бъдат одобрени критерии за международен конкурс за визията на градинката край паметника, уточни председателят на комисията по култура Малина Едрева. Приемането на проектите се очаква да започне в края на септември.

„Такива пространства в Европа и в света винаги се дават на международни конкурси. Трябва да има такъв конкурс, в който да дойдат големите майстори. Това е много скъпо и ценно място", подчерта Лилков.