Борисов: Искаме ПРО за цяла България!

https://www.24chasa.bg/Article/910603 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов приветства шефа на НАТО Андерс фог Расмусен на парламентарната асамблея на НАТО във Варна. Гости на форума бяха и Цецка Цачева, председател на Народното събрание, и министрите на външните работи и на икономиката Николай Младенов и Трайчо Трайков. СНИМКА: АВТОРЪТ

“Като лоялен съюзник в НАТО нашата позиция е много ясна. Искаме противоракетна отбрана за цялата територия на България. А оттам нататък какво оборудване и къде ще бъде разположено - е въпрос на технология и стратегия.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в парламентарната асамблея на НАТО във Варна.

Той потвърди, че България иска да постигне енергийна независимост, която ще бъде част от сигурността на съюзниците в пакта.

Борисов подчерта, че страната ни е готова за интелигентна отбрана с по-малко разходи. Това означавало купуване на нови изтребители с други страни членки като Румъния, Хърватия и Турция.

Премиерът предупредигенералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен пактът да внимава с опозицията в Бенгази. Преди това Расмусен заяви, че вече е начертана пътната карта за бъдещето на Либия точно с тази опозиция.

“Не крия огорчението си, че тези действия на НАТО много години закъсняха. България е една от страните, която години наред беше разигравана от режима на Муамар Кадафи и в държавата му бяха държани като заложници и измъчвани по безобразен начин наши медицински сестри. С голямо удоволствие ще се включим в контактната група другата седмица и молбата ни е нашият външен министър да бъде изслушван внимателно в нея. Защото дълго време ние сме преговаряли и с част от опозицията в момента. Много ви моля внимателно да бъдем чути, тъй като ни разиграваха години пред очите на цялата световна общественост”, настоя Борисов.

Той добави, че страната ни участва в операциите срещу Кадафи според възможностите си - с фрегатата “Дръзки”. По думите му НАТО трябва да обърне внимание и на Черноморския регион, тъй като тук минават основни стратегически и транспортни коридори.

“В басейна на Черно море имаме 3 членки на алианса и 3 партньорски страни, затова не трябва да го пренебрегваме”, каза българският премиер. Миналата година са отделени 300 млн. лв. от бюджета за отбрана като отговор на призива на Расмусен страните членки да не съкращават военните си разходи.

Премиерът поздрави сръбския президент Борис Тадич за ареста на Ратко Младич. Според Расмусен НАТО ще остане в Афганистан до 2014 г., за да не може страната да се превърне отново в леговище на терористи.