Кметът в “Стъклен дом” не подражава на Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/915996 www.24chasa.bg
С Яна Маринова се срещнали за първи път на снимачната площадка, но си паснали добре. СНИМКИ: БИ ТИ ВИ

Приветливо лице, топла усмивка, искрящи очи, които излъчват добронамереност - това е на живо актьорът Веселин Мезеклиев. Ако гледате обаче "Стъклен дом", трудно ще допуснете, че студеният, високомерен, алчен и свръхамбициозен кмет Виктор Сарафов може да има и друг образ. Защото Мезеклиев играе точно кмета.

Преобразяването му в ролята е пълно. Как го прави? С това си изкарвам хляба, скромно казва актьорът, който има зад гърба си десетки роли, но става популярен в цяла България точно като кмета от хитовия сериал.

До декември обаче не подозирал и за славата, която го очаква, макар филмът вече да бе изстрелял в орбита много звезди.

Един ден му се обаждат от кастинг агенцията на СИА и го питат дали е свободен в неделя. След това звънят с въпроса дали е свободен за по-дълго време. И накрая уточнили: “Ела в неделя, пращаме ти текста”.

Кметът Сарафов на сватбата на Боряна и Камен

Прочел текста, но не открил нищо от това, за което говорили, и се обадил да пита за кой герой става дума. Отсреща чул :"О, не ти ли казахме, ти си кметът на София."

По това време политиката е в периферията на сериала, тук-таме се чува за някакъв кмет и депутати, но не присъстват като образи.

Мезеклиев не познавал сценария и нямал опорни точки за героя си. Затова заложил на опита си. "20 години се нагледахме на политици, които изглеждат прикрити и непроницаеми, и затова и аз водих такава линия в началото", признава "кметът". Във филма сценаристите развиват повече отношенията между него и съпругата му Елена, а не толкова политическата линия на героя. Много ми се искаше да го видим къде е добър като политик, да видим доказателства за работата му, къде има съперник, в коя полоса на политиката работи, споделя актьорът, който има зад гърба си и дълъг опит като преподавател в НБУ и НАТФИЗ.

Не са искали от него да подражава на реален политик, а той пък никога не е виждал Бойко Борисов на живо. Така Сарафов разочарова всички, които си мислят, че е екранният образ на премиера от времето, когато беше столичен кмет.

Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна, важното било да е свръхамбициозен политик, който не прави компромиси в името на целта, която преследва. Той е лидер на партия и употребява около себе си всички хора. Така накратко описва героя си Мезеклиев. И пояснява, че във филма от първия момент другите герои го охарактеризират. "Има такъв драматургичен момент - ти трябва да го потвърдиш или да го отречеш. Аз трябваше да доказвам това, което говорят за мен - че съм помияр, подлец, жесток, хладен, че съм напрегнат", издава тайни от кухнята актьорът.

Понякога чете форумите в страницата на сериала, там Сарафов е единственият герой, който има абсолютно отрицателен рейтинг. Обяснява си, че на образа се прикачва отношението на хората към политиците изобщо.

Това е първият му досег с реалната политика, иначе познава няколко политици, намира ги за обикновени хора, но като че ли нещо наистина се променя у тях с времето.

Кухнята на властта му е чужда, но това не му пречи да я играе съвсем реалистично. Никога не е влизал в тези среди, не е членувал в никаква партия, макар наскоро да тръгнал слух, че лично е говорил с Бойко Борисов да даде пари за ремонта на изгорялата зала на пернишкия театър.

Мезеклиев играе там в "Главанаци" и съвсем сериозно се шегува, че в тези избори Перник пак ще си има своя кандидат-президент.

В рода му обаче има обществено значими фигури - той е наследник на Захари Стоянов. Дядото на майка му и бащата на Захари Стоянов са първи братовчеди, родени в Медвен.

Той е от Бургас, но семейството му идва в София, когато е на 12 г. Дълго време играл баскетбол в "Левски" и изобщо не си помислял да става артист. За това е задължен на учителката си по литература, която му давала да чете стихотворенията в час. Не бил добър по литература, но заради изразителното декламиране тя винаги му пускала някакви бонуси. Учил в 8-а гимназия, която била на "Шишман" и често ходели във ВИТИЗ да гледат постановки. Веднъж проф. Божидар Матанов от академията дошъл в гимназията да постави спектакъл за Левски, на Веско му дали ролята на самия Апостол. Професорът му казал, че има талант и може да влезе в академията. Това му "посадило" криле, естествено, родителите му не го спрели, но го посъветвали за всеки случай да кандидатства и математика. Приели го математика, във ВИТИЗ влязъл след казармата. Като завършил, го пратили по разпределение в Пловдив.

После играл в "Сълза и смях", в театър "София", в Младежкиятеатър, в края на 90-те имал авангардна трупа, основател е на театралния департамент в НБУ, сега преподава там в кинодепартамента актьорско майсторство, асистент е на проф. Красимир Спасов в НАТФИЗ.

В размирната 1989 г. били на върха с представлението "Дзън" в "Сълза и смях". Преди първите избори го играли в един студентски град в Италия и там младежите ги носили на ръце заради таланта им. Тогава си мислели, че имат шанс и ще успеят, но действителността много бързо ги върнала назад.

Според него с годините се играят все повече пиеси, които са шарени, по-лесни, повече забавляват. Има късмета, че може да избира какво да играе, сега е на свободна практика, но не му се е налагало да нагазва в компромиса на пошлостта.

Случвало му се е обаче да изпитва срам в театралната зала, като слуша актриса с монолог от анално-вагинален характер, асалонът пълен с пубери, които се кикотят с удоволствие. "Разбирам, че някакъв директор се опитва да продаде повече билети, за да оцелее театърът, но защо тези деца трябва да гледат това - нито артистката става по-добра, нито децата имат среща с изкуството", възмущава се актьорът.

Радва се на успеха на сериалите ни най-малкото защото в тях се говори на български и отразяват нашите проблеми.

В провинциалните театри има страхотни колеги те заслужават всички награди затова, че са оцелели и са останали там въпреки парите, въпреки пошлия вкус, въпреки невниманието, убеден е Мезеклиев.

“Кметшата” също е актриса. Съпругата му Даниела Йорданова е известна и като глас от дублажа. Тя е Малкълм, звучи и от сериалите.

Децата му са големи, дъщеря му е завършила културология, а синът му свири в в група за алтернативна музика "Вайпър фиш".

Има и няколко филма зад гърба си, но никога не е играл такава голяма роля като в "Стъклен дом". Забавно и ласкателно е да те разпознаят, няма какво да се прави човек на скромен, откровен е актьорът. Съседите му погледнали с друго око на него, като се появил в ролята на кмета.

Когато снимали изборния ден в едно училище, децата се провесили на прозорците и се развикали: "Кметът, кметът."

На едно кръстовище полицай му направил забележка: "Кмете, кметеее, не се говори в колата по телефона, макар и на червено."

В Ловеч малчуган го спрял на улицата: Г-н кмете, може ли да се снимам с вас, ще се обадя на мама." Сега Мезеклиев играе в ловешкия театър и наскоро имаше премиера в спектакъла "3,14". Той проследява съдбата на едно семейство чрез сблъсъка между три поколения - дете, което се връща от чужбина, бащата, който е в парламента. Мезеклиев естествено, играе депутата.

На моето поколение така се падна - да играем бащи, мръсни ченгета, политици, биологически не може да играем вече любовниците и синовете, прави си равносметка Мезеклиев.

От самото начало в сериала е знаел, че ще изкупи мола и ще надцака Ламбо. Надцакаха го сценаристите, скромен е кметът.

Мезеклиев не е неблагодарен на съдбата си, не се има за богат човек, но ако някога му се случи, ще знае какво е - поне виртуално го е постигнал и е изпитал тръпката да е богат, успял и един от най-влиятелните политици в държавата.

С реални шансове да стане и президент. Дали? Да почакаме до понеделник.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще