Чинар на 6 века прави сянка за 100 души

https://www.24chasa.bg/Article/917329 www.24chasa.bg
Чинарът, за който гласуваха 18 000 души. Учителка по биология подтикнала възпитаничката си да го номинира в европейския конкурс. СНИМКА: МАРИЯ СОФТОВА

Искам да ви разкажа за това над 600-годишно дърво в Гоцеделчевската котловина на 500 метра от центъра на село Гърмен. То е от вида източен чинар (platanus orientalis), който през терциера е образувал гъсти гори в долината на река Места. Днес е остатък от палеогеографията на района, впечатляващо с огромния си ствол. Високо е 24 метра, обиколката му е 10,46 метра. През своята многовековна история чинарът е видял много човешки радости и скърби.

Според преданието някога през селото минавал керванът с момчета, взети за еничари. Ожадняла, групата спирала под дебелата сянка на дървото. Веднъж смелчага сложил надпис, че водата е отровена. Ядосани, водачите подпалили дървото. Хората успели да го спасят, но огънят му отворил голяма рана в ствола. Пътнико, ако минеш през моя роден край, спри се под чинара!”

С тези думи 17-годишната Мария Софтова, ученичка в природоматематическата гимназия в Гоце Делчев, номинира гордостта на своето село за участие в конкурса “Европейско дърво на годината”. А на финала в Брюксел получи грамотата за второто място, което чинарът зае с 18 000 гласа от онлайн гласуване. Голямата награда отиде при липа от с. Леличени в Румъния, която не пръвъзхожда нашия чинар, но заради активността на съседите получи подкрепа от 23 000.

Гърменското дърво е толкова голямо, че в кухината му може да се събере детска пързалка. А клоните му правят сянка, под която могат да застант поне 100 души.

През 1897 г. лесовъдът Костадин Байкушев открива и описва гигантската мура под хижа "Бъндерица". Дървото носи името му.

"Славяните са вярвали, че който погуби старо, почитано дърво, скоро ще се разболее и може да склопи очи. А първото горско законодателство в Европа създава Крум Страшни още в 811 г. След успешната засада в дебрите на Върбишкия проход и убийството на Никифор канът наказвал със смърт този, който отсече дърво в планината. Със забраната гарантирал условия за военната си тактика", разказа проф. Христо Цаков, зам.-директор на Института за гората към БАН.

Преди 15-ина години Гранитският дъб започва да съхне от старост. Днес вече има само 1 жив клон. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

В България има около 2000 защитени вековни дървета от 58 вида. С историята си всяко е достойно за номинация за следващия конкурс догодина. Така че от нас зависи ще ги покажем ли на Европа.

Работници осигуряват достъп на щъркели до гнездото им в стар дъб в монтанското с. Трифоново.

Големият брой дълголетници не е изненада за ботаниците. Във византийски хроники и аналите на кръстоносните походи земите от Белград до Черно море са наречени Голямата българска гора (Silva Magna Bulgarorum), разказа доц. д-р Владимир Вълчев от Института по биоразнообразие и екологични изследвания към БАН. Българинът е ценял дървото и въпреки неизбежната сеч е оставял елитните представители, за да създадат поколение.

Известни са като дървета майки. Точно на тях се дължи богатата колекция днес.

Безспорен първенец сред иглолистните е Байкушевата черна мура - връстничка на държавата ни.

Извисява връх в Пирин на почти 30 метра, а за да обгърнат ствола й, трябва да се хванат за ръце поне 5-има души. Специалисти допускат, че във вековните гори има и други дървета, които могат да съперничат на известния екземпляр, но не са официално описани.

Рекордьор по години се води дъбът до старозагорското с. Гранит. Но от него признаци на живот дава само един клон. Но и тази пролет се раззелени, радват се гранитчани. За приблизителна възраст на дървото се приемат 1655 г.

Близо 1000-годишни дъбове разперват клони на няколко места в Странджа. Най-точно е датирането по кръговете в отрязания ствол, живият се изследва със специален инструмент - преслеров свредел. Представлява тесен метален цилиндър с пригоден за навлизане в дървото връх. По извадения със сондата материал дендролозите - специалистите по дърветата, определят годините.

В националния регистър на защитените най-много - 12 вида, са от рода дъб. Второто място заемат боровете. Дългият живот на описаните екземпляри е гаранция за качествата им, затова учените вземат от тях семена с чисти генетични линии и създават елитни фиданки.

Има и куриози. Заради бързия растеж на черния бор отговорни другари в годините на соца го провъзгласяват за идеален за масово залесяване. Резултатите не закъсняват: борче до борче - горичка. До горичката - друга. И така - навсякъде. Хубаво, но при заснемането на филм за Аспарухово време в кадрите влиза един такъв масив, който няма как да е съществувал на ниските земи, посрещнали конницата. Консултант все пак се усеща и преснимат сцените, този път без борове, разказва доц. Вълчев.

Скоро клонирането ще замести класическото поддържане на елитен размножителен материал от семенни банки. Освен традиционните видове могат да се създават като под индиго и нетипични за България представители, които са доживели рекордна възраст заради първокласната си генетична линия.

Най-често става дума за пришълците от рода на северноамериканската секвоя - най-високото дърво в света, взело името на вожд на индианското племе чероки.

В двора на Бачковския манастир погледите събира вековна райска ябълка, там е и най-старото джинджифилово дърво у нас. Дълголетен мамонтов екземпляр внася екзотика в Банкя. А според преданията в ханче до Стария дуд край Централаната баня в столицата е отсядал Левски. Малко известен факт е, че у нас и двата вида черници са дошли с турците.

Огромни дъбови дървета от онова време още живеят край София в района на Княжевската кория, принадлежала на Бали Ефенди, обясни експертът по флората в Националния прак “Витоша” Десислава Гюрова. Възрастта им била доказана безспорно, след като

Фердинанд наредил: отсечете едно и от ствола направете корито за водопой в зоопарка. В дънера били преброени към 400 пръстена.

Много стари дървета са запазени в манастирски имоти. Край драгалевската обител имало половинвековна гора, но комунистическата власт пратила резачкида “разчистят”. Случайно оцелели 5 ясена. В Кладнишкия манастир са още живи два прастари горуна (зимен дъб). Вековна дъбрава има и до бистришката обител. Над с. Боснек е прочутият космат дъб на 500 г. Държат се и 4 стари дървета в гробищата в Симеоново.

Ръководителката на дирекцията "Зелени системи" ландшафен архитект Ралица Маджарова разказа за 95 вековни дървета в София. Преобладават видовете зимен и летен дъб, цер, благун. Едни от рекордьорите са около Герман, Драгалевци, Кокаляне, в градинката до Националната художествена галерия. С най-голяма обиколка на стъблото пък е внушителният летен дъб край езерото “Ариана” - цели 5 метра.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова не смята да харчи излишни пари за пиар кампания на новата си линия бански костюми и реши да използва сестра си като рекламно лице, или както е по-скоро в случая, за рекламно дупе, видя "България Днес". Велина Лозанова не спира да показва стегнати задни части в социалните мрежи и да промотира новия бизнес на пробивната си сестра.

Грозновата испанка е назначена за детегледачка на петия престолонаследник Испанка със строга визия и грозновата усмивка ще бъде детегледачка на най-новото бебе в британския кралски двор. 47-годишната Мария Тереса Борало ще бъде дясна ръка на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън в отглеждането, храненето и приспиването на малкия принц.

Намаляват годините на певицата заради участие в международен фестивал Вчерашният ден бе празник за всички, които обичат българската музика. Лили Иванова отпразнува рожден ден. Към къщата на певицата заваляха честитки и пожелания, а домът й едва побра хилядите букети от институции, любими хора на Иванова, фенове.