Чинар на 6 века прави сянка за 100 души

https://www.24chasa.bg/Article/917329 Чинар на 6 века прави сянка за 100 души Чинар на 6 века прави сянка за 100 души www.24chasa.bg
Чинарът, за който гласуваха 18 000 души. Учителка по биология подтикнала възпитаничката си да го номинира в европейския конкурс. СНИМКА: МАРИЯ СОФТОВА

Искам да ви разкажа за това над 600-годишно дърво в Гоцеделчевската котловина на 500 метра от центъра на село Гърмен. То е от вида източен чинар (platanus orientalis), който през терциера е образувал гъсти гори в долината на река Места. Днес е остатък от палеогеографията на района, впечатляващо с огромния си ствол. Високо е 24 метра, обиколката му е 10,46 метра. През своята многовековна история чинарът е видял много човешки радости и скърби.

Според преданието някога през селото минавал керванът с момчета, взети за еничари. Ожадняла, групата спирала под дебелата сянка на дървото. Веднъж смелчага сложил надпис, че водата е отровена. Ядосани, водачите подпалили дървото. Хората успели да го спасят, но огънят му отворил голяма рана в ствола. Пътнико, ако минеш през моя роден край, спри се под чинара!”

С тези думи 17-годишната Мария Софтова, ученичка в природоматематическата гимназия в Гоце Делчев, номинира гордостта на своето село за участие в конкурса “Европейско дърво на годината”. А на финала в Брюксел получи грамотата за второто място, което чинарът зае с 18 000 гласа от онлайн гласуване. Голямата награда отиде при липа от с. Леличени в Румъния, която не пръвъзхожда нашия чинар, но заради активността на съседите получи подкрепа от 23 000.

Гърменското дърво е толкова голямо, че в кухината му може да се събере детска пързалка. А клоните му правят сянка, под която могат да застант поне 100 души.

През 1897 г. лесовъдът Костадин Байкушев открива и описва гигантската мура под хижа "Бъндерица". Дървото носи името му.

"Славяните са вярвали, че който погуби старо, почитано дърво, скоро ще се разболее и може да склопи очи. А първото горско законодателство в Европа създава Крум Страшни още в 811 г. След успешната засада в дебрите на Върбишкия проход и убийството на Никифор канът наказвал със смърт този, който отсече дърво в планината. Със забраната гарантирал условия за военната си тактика", разказа проф. Христо Цаков, зам.-директор на Института за гората към БАН.

Преди 15-ина години Гранитският дъб започва да съхне от старост. Днес вече има само 1 жив клон. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

В България има около 2000 защитени вековни дървета от 58 вида. С историята си всяко е достойно за номинация за следващия конкурс догодина. Така че от нас зависи ще ги покажем ли на Европа.

Работници осигуряват достъп на щъркели до гнездото им в стар дъб в монтанското с. Трифоново.

Големият брой дълголетници не е изненада за ботаниците. Във византийски хроники и аналите на кръстоносните походи земите от Белград до Черно море са наречени Голямата българска гора (Silva Magna Bulgarorum), разказа доц. д-р Владимир Вълчев от Института по биоразнообразие и екологични изследвания към БАН. Българинът е ценял дървото и въпреки неизбежната сеч е оставял елитните представители, за да създадат поколение.

Известни са като дървета майки. Точно на тях се дължи богатата колекция днес.

Безспорен първенец сред иглолистните е Байкушевата черна мура - връстничка на държавата ни.

Извисява връх в Пирин на почти 30 метра, а за да обгърнат ствола й, трябва да се хванат за ръце поне 5-има души. Специалисти допускат, че във вековните гори има и други дървета, които могат да съперничат на известния екземпляр, но не са официално описани.

Рекордьор по години се води дъбът до старозагорското с. Гранит. Но от него признаци на живот дава само един клон. Но и тази пролет се раззелени, радват се гранитчани. За приблизителна възраст на дървото се приемат 1655 г.

Близо 1000-годишни дъбове разперват клони на няколко места в Странджа. Най-точно е датирането по кръговете в отрязания ствол, живият се изследва със специален инструмент - преслеров свредел. Представлява тесен метален цилиндър с пригоден за навлизане в дървото връх. По извадения със сондата материал дендролозите - специалистите по дърветата, определят годините.

В националния регистър на защитените най-много - 12 вида, са от рода дъб. Второто място заемат боровете. Дългият живот на описаните екземпляри е гаранция за качествата им, затова учените вземат от тях семена с чисти генетични линии и създават елитни фиданки.

Има и куриози. Заради бързия растеж на черния бор отговорни другари в годините на соца го провъзгласяват за идеален за масово залесяване. Резултатите не закъсняват: борче до борче - горичка. До горичката - друга. И така - навсякъде. Хубаво, но при заснемането на филм за Аспарухово време в кадрите влиза един такъв масив, който няма как да е съществувал на ниските земи, посрещнали конницата. Консултант все пак се усеща и преснимат сцените, този път без борове, разказва доц. Вълчев.

Скоро клонирането ще замести класическото поддържане на елитен размножителен материал от семенни банки. Освен традиционните видове могат да се създават като под индиго и нетипични за България представители, които са доживели рекордна възраст заради първокласната си генетична линия.

Най-често става дума за пришълците от рода на северноамериканската секвоя - най-високото дърво в света, взело името на вожд на индианското племе чероки.

В двора на Бачковския манастир погледите събира вековна райска ябълка, там е и най-старото джинджифилово дърво у нас. Дълголетен мамонтов екземпляр внася екзотика в Банкя. А според преданията в ханче до Стария дуд край Централаната баня в столицата е отсядал Левски. Малко известен факт е, че у нас и двата вида черници са дошли с турците.

Огромни дъбови дървета от онова време още живеят край София в района на Княжевската кория, принадлежала на Бали Ефенди, обясни експертът по флората в Националния прак “Витоша” Десислава Гюрова. Възрастта им била доказана безспорно, след като

Фердинанд наредил: отсечете едно и от ствола направете корито за водопой в зоопарка. В дънера били преброени към 400 пръстена.

Много стари дървета са запазени в манастирски имоти. Край драгалевската обител имало половинвековна гора, но комунистическата власт пратила резачкида “разчистят”. Случайно оцелели 5 ясена. В Кладнишкия манастир са още живи два прастари горуна (зимен дъб). Вековна дъбрава има и до бистришката обител. Над с. Боснек е прочутият космат дъб на 500 г. Държат се и 4 стари дървета в гробищата в Симеоново.

Ръководителката на дирекцията "Зелени системи" ландшафен архитект Ралица Маджарова разказа за 95 вековни дървета в София. Преобладават видовете зимен и летен дъб, цер, благун. Едни от рекордьорите са около Герман, Драгалевци, Кокаляне, в градинката до Националната художествена галерия. С най-голяма обиколка на стъблото пък е внушителният летен дъб край езерото “Ариана” - цели 5 метра.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Витамин D помага за силен имунитет срещу грипа, но и срещу рак

Витамин D е основен помощник за по-силен имунитет през зимата и особено при грипна епидемия. Възрастните трябва да вземат по 3 капки на ден, а децата - по 1 капка, препоръчва проф.

Маха ли се брадавица с компрес от домат?

Човешките папиломни вируси могат да предизвикат различни образувания по кожата и лигавиците на хората. Кокошите тръни или брадавици са част от тези образувания.

Детската астма улеснява затлъстяването

Малките деца, засегнати от астма, са с по-голям риск от затлъстяване в сравнение с онези, които не страдат от хроничното респираторно заболяване, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Кучият студ ни удря на 5 неподозирани места и в 3 очаквани. Кои са

Зимата е сезонът с най-висока смъртност, въпреки че темата за горещите вълни ангажира повече обществено внимание. Има разлика само в тълкуването. Едни лекари отдават увеличената честота на резките

Приеха овчар в болница, две седмици се хранил само със сняг

Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха от смърт измръзнал овчар, който живял половин месец в заледен фургон и се хранел само със сняг, съобщава БНР.

С лимоновия сок - прибран корем и бедра за седмица

Не се харесвате в банския? Някой и друг килограм ви идва в повече в жегата? Ето какво ви е нужно - лимони. Предлагаме няколко малки тайни как може да се отслабне с този вълшебен плод и какви

Русия намали производството на петрол със 100 000 барела дневно

Русия е намалила производството си на петрол със 100 000 барела на ден, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред журналисти в навечерието на ключова среща във Виена, пише БГНЕС.

Борисов: Изказванията, че еврофондовете ще бъдат спрени заради ГЕРБ са поредната лъжа

Европейската комисия за пореден път опроверга г-жа Лъжа. Изказванията, че еврофондовете ще бъдат спрени заради ГЕРБ са поредната порция манипулации и лъжи.

Свалиха първите регистрационни номера заради новия закон

Шофьорът с 2000 лева глоба не искал да духа на дрегер Столичен шофьор бе първият, който остана без номера на автомобила си след като новите промени по Закона за пътищата влязоха в сила днес.

Българският паспорт е 39-и по сила в света

Българският паспорт е 39-и по сила в света. Германският е най-добър, показва изследване на документите по планетата. То се прави на основата на това в колко държави можеш да влезеш без виза,

Борисов към Ивелина Василева: Може "24 часа" и за теб да напишат книга

Може 24 часа и за теб да напишат книга, обърна се шеговито премиерът в оставка Бойко Борисов към екоминистъра Ивелина Василева по време на церемонията за подписване на договор за воден цикъл на

Новите правила за движение по пътя влизат в сила от днес

От днес, 21 януари 2017 г., влизат в сила новите правила за движение според приетите промени в Закона за движение по пътищата. Пътната полиция вече има право да прекратява служебно регистрацията на