Чинар на 6 века прави сянка за 100 души

https://www.24chasa.bg/Article/917329 Чинар на 6 века прави сянка за 100 души Чинар на 6 века прави сянка за 100 души www.24chasa.bg
Чинарът, за който гласуваха 18 000 души. Учителка по биология подтикнала възпитаничката си да го номинира в европейския конкурс. СНИМКА: МАРИЯ СОФТОВА

Искам да ви разкажа за това над 600-годишно дърво в Гоцеделчевската котловина на 500 метра от центъра на село Гърмен. То е от вида източен чинар (platanus orientalis), който през терциера е образувал гъсти гори в долината на река Места. Днес е остатък от палеогеографията на района, впечатляващо с огромния си ствол. Високо е 24 метра, обиколката му е 10,46 метра. През своята многовековна история чинарът е видял много човешки радости и скърби.

Според преданието някога през селото минавал керванът с момчета, взети за еничари. Ожадняла, групата спирала под дебелата сянка на дървото. Веднъж смелчага сложил надпис, че водата е отровена. Ядосани, водачите подпалили дървото. Хората успели да го спасят, но огънят му отворил голяма рана в ствола. Пътнико, ако минеш през моя роден край, спри се под чинара!”

С тези думи 17-годишната Мария Софтова, ученичка в природоматематическата гимназия в Гоце Делчев, номинира гордостта на своето село за участие в конкурса “Европейско дърво на годината”. А на финала в Брюксел получи грамотата за второто място, което чинарът зае с 18 000 гласа от онлайн гласуване. Голямата награда отиде при липа от с. Леличени в Румъния, която не пръвъзхожда нашия чинар, но заради активността на съседите получи подкрепа от 23 000.

Гърменското дърво е толкова голямо, че в кухината му може да се събере детска пързалка. А клоните му правят сянка, под която могат да застант поне 100 души.

"Славяните са вярвали, че който погуби старо, почитано дърво, скоро ще се разболее и може да склопи очи. А първото горско законодателство в Европа създава Крум Страшни още в 811 г. След успешната засада в дебрите на Върбишкия проход и убийството на Никифор канът наказвал със смърт този, който отсече дърво в планината. Със забраната гарантирал условия за военната си тактика", разказа проф. Христо Цаков, зам.-директор на Института за гората към БАН.

В България има около 2000 защитени вековни дървета от 58 вида. С историята си всяко е достойно за номинация за следващия конкурс догодина. Така че от нас зависи ще ги покажем ли на Европа.

Големият брой дълголетници не е изненада за ботаниците. Във византийски хроники и аналите на кръстоносните походи земите от Белград до Черно море са наречени Голямата българска гора (Silva Magna Bulgarorum), разказа доц. д-р Владимир Вълчев от Института по биоразнообразие и екологични изследвания към БАН. Българинът е ценял дървото и въпреки неизбежната сеч е оставял елитните представители, за да създадат поколение.

Известни са като дървета майки. Точно на тях се дължи богатата колекция днес.

Безспорен първенец сред иглолистните е Байкушевата черна мура - връстничка на държавата ни.

Извисява връх в Пирин на почти 30 метра, а за да обгърнат ствола й, трябва да се хванат за ръце поне 5-има души. Специалисти допускат, че във вековните гори има и други дървета, които могат да съперничат на известния екземпляр, но не са официално описани.

Рекордьор по години се води дъбът до старозагорското с. Гранит. Но от него признаци на живот дава само един клон. Но и тази пролет се раззелени, радват се гранитчани. За приблизителна възраст на дървото се приемат 1655 г.

Близо 1000-годишни дъбове разперват клони на няколко места в Странджа. Най-точно е датирането по кръговете в отрязания ствол, живият се изследва със специален инструмент - преслеров свредел. Представлява тесен метален цилиндър с пригоден за навлизане в дървото връх. По извадения със сондата материал дендролозите - специалистите по дърветата, определят годините.

В националния регистър на защитените най-много - 12 вида, са от рода дъб. Второто място заемат боровете. Дългият живот на описаните екземпляри е гаранция за качествата им, затова учените вземат от тях семена с чисти генетични линии и създават елитни фиданки.

Има и куриози. Заради бързия растеж на черния бор отговорни другари в годините на соца го провъзгласяват за идеален за масово залесяване. Резултатите не закъсняват: борче до борче - горичка. До горичката - друга. И така - навсякъде. Хубаво, но при заснемането на филм за Аспарухово време в кадрите влиза един такъв масив, който няма как да е съществувал на ниските земи, посрещнали конницата. Консултант все пак се усеща и преснимат сцените, този път без борове, разказва доц. Вълчев.

Скоро клонирането ще замести класическото поддържане на елитен размножителен материал от семенни банки. Освен традиционните видове могат да се създават като под индиго и нетипични за България представители, които са доживели рекордна възраст заради първокласната си генетична линия.

Най-често става дума за пришълците от рода на северноамериканската секвоя - най-високото дърво в света, взело името на вожд на индианското племе чероки.

В двора на Бачковския манастир погледите събира вековна райска ябълка, там е и най-старото джинджифилово дърво у нас. Дълголетен мамонтов екземпляр внася екзотика в Банкя. А според преданията в ханче до Стария дуд край Централаната баня в столицата е отсядал Левски. Малко известен факт е, че у нас и двата вида черници са дошли с турците.

Огромни дъбови дървета от онова време още живеят край София в района на Княжевската кория, принадлежала на Бали Ефенди, обясни експертът по флората в Националния прак “Витоша” Десислава Гюрова. Възрастта им била доказана безспорно, след като

Фердинанд наредил: отсечете едно и от ствола направете корито за водопой в зоопарка. В дънера били преброени към 400 пръстена.

p>Много стари дървета са запазени в манастирски имоти. Край драгалевската обител имало половинвековна гора, но комунистическата власт пратила резачкида “разчистят”. Случайно оцелели 5 ясена. В Кладнишкия манастир са още живи два прастари горуна (зимен дъб). Вековна дъбрава има и до бистришката обител. Над с. Боснек е прочутият космат дъб на 500 г. Държат се и 4 стари дървета в гробищата в Симеоново.

Ръководителката на дирекцията "Зелени системи" ландшафен архитект Ралица Маджарова разказа за 95 вековни дървета в София. Преобладават видовете зимен и летен дъб, цер, благун. Едни от рекордьорите са около Герман, Драгалевци, Кокаляне, в градинката до Националната художествена галерия. С най-голяма обиколка на стъблото пък е внушителният летен дъб край езерото “Ариана” - цели 5 метра.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...

Две божествени стъпки водят в Бегликташ

Mистично каменно море със соларни знаци, скални късове, наподобяващи брачно ложе и женска утроба, се крие в полите на Странджа.Най-вътрешното му свещено пространство е маркирано с почти ...

Какъв е символът на червеното яйце

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Обичаят да се червят яйца на Великден е универсален и се среща в много страни на света. Има исторически податки още от езическите времена, че са ...