Двустаен под наем? Може, но срещу 200 евро

https://www.24chasa.bg/Article/918574 www.24chasa.bg
Много кандидат-наематели се оплакват, че макар броят на офертите да изглежда голям, много от тях се дублират и изборът е ограничен.

200 евро, или около 400 лв., е целта, която хората си поставят, когато търсят апартамент под наем, показват наблюденията на брокерите в София и Варна.

Това е сумата, около която най-често се върти масовото търсене. А то за столицата е за двустаен на комуникативно място и с добро разположение в центъра, Младост, южните райони и кварталите с метро.

Във Варна пък напоследък се повишил интересът към новопостроени жилища в Трошево, Младост, Възраждане, както и към по-отдалечени от центъра квартали като Чайка, Бриз, Траката.

Най-предпочитани в столицата са евтините жилища до 200 евро независимо за кой район става дума - центъра, Лозенец, Младост, Обеля или Дружба, обясниха от "EРA Недвижими имоти". Кандидатите рядко склонявали да платят много над тази сума. В някои райони наемите били около 150 евро, а по-атрактивните имоти се отдавали за 230-240 евро.

400-420 лв. е месечният наем, срещу който типичният наемател иска да се нанесе в 2-стаен апартамент на добро място, на среден етаж, с асансьор, по възможност луксозно обзаведен, с паркомясто, отчита и Юлиана Шехерова, мениджър на кантора "Наеми" в "Адрес недвижими имоти".

Някои брокери искат за оглед между 3 и 10 лв., въпреки че разхождат клиента до имоти, които не отговарят на желанията му или са хубави, но впоследствие се оказват отдадени. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Според нея обаче достатъчно активен е и сегментът на по-големите апартаменти - тристайни, многостайни, мезонети, на нива около 500-600 евро.

Шефката на отдел "Наеми" в "Явлена" Мая Иванова смята, че най-масовите оферти за приличен двустаен в София са между 230-280 евро, или средно около 250 евро. Срещали се и под 200 евро, но били единични и за по-лоши имоти.

Имало изключения и по 300-350 евро, но те пък били луксозни и с повече екстри.

Данните на агенцията показват, че гарсониерите вървят масово между 150-180 евро, а тристайните - 300-350 евро. По-добрите стигали до 400 евро, но пък лошите можели да паднат и до 200 евро.

Нагласата на кандидатите е да гледат апартамент за 400 евро, а да го наемат срещу 280 евро, което е нереалистично, коментира Иванова. Според нея има и твърде големи завишения в първоначално обявените цени от по 30-50% спрямо пазарните, които в процеса на отдаването се намалявали.

Нормално било собственикът да си заложи до 10% по-висока цена, от която да отстъпи при преговорите. Обикновено при реалистичните оферти коментарът при сключването на сделката бил не повече от 2-4 на сто.

И според "Адрес" все още има наемодатели, които не могат да приемат настоящата пазарна ситуация и държат на нивата отпреди 2 г. Тогава хубав обзаведен 2-стаен в централна част стигал до 350-400 евро.

Наемодателите са склонни на преговори, договарят се цени и условия, които досега не са били приемани, отчита обаче Светла Станева, мениджър "Наеми" в "Адрес" - Варна. Те предпочитали да отдадат имота по-бързо дори на по-ниска цена, отколкото да чакат максимума и през това време да изгубят още пари.

Данните на брокерите показват, че наемите на масовите жилища продължават да падат. Според ЕРА спадът от началото на годината е не повече от 10%, което не било сериозно. Очакванията са нивата да се стабилизират около сегашните си нива.

По данни на "Явлена" пък наемите на 2- и 3-стайните са се понижили с 6% от началото на годината.

Посредниците отчитат силно активизиране на наемателите, което обаче в повечето случаи се изразява в много огледи, без да приключват с договор.

Броят сделки за 2- и 3-стайни жилища е намалял с около 20% през януари-май 2011 г. спрямо същия период на миналата година, показва статистиката на "Явлена".

Случвало се кандидат да огледа 15 апартамента и да не ги хареса.

Наемателите са доста претенциозни и взискателни, двоумят се, правят много огледи и рядко вземат бързо решение, коментира Юлиана Шехерова.

Колежката й от Варна Светла Станева също отчита, че наемателите са все по-взискателни за обзавеждането, търсят качествени мебели и уютни жилища, но на ниски цени. Винаги опитвали да намалят първоначалната цена дори символично.

Наблюденията на ЕРА показват, че хората се интересуват и от допълнителни неща като консумативните разходи, от начините за отопление и др.

Проблем в някои случаи обаче била липсата на готови пари, с които да се плати първоначалния наем. Повечето клиенти не разполагатс налични средства, което води до проточването на сделките и отлагането им с месеци, защото хората чакат да вземат заплата, обясни Шехерова.

Някои договори се сключвали с условието първият наем да се внесе след седмица. Често обаче наемателите не го изпълнявали и се стигало до разваляне на сделката.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Некоректни брокери пускат фалшиви обяви, вземат за оглед 10 лв

От 3 месеца не мога да си намеря апартамент под наем задари некоректни брокери, оплака се читателка.

Тя непрекъснато попадала на обяви, които изглеждали много изгодни. Когато се интересувала за подробности, й казвали, че са вече отдадени, но могат да предложат нещо на далече по-висок наем.

Дори ходила на огледи немалко пъти, като нито веднъж апартаментът не отговарял на изискванията й. Винаги подробно обяснявам какво искам с цел да не се разхождам напразно. Но брокерите не си правят труда да потърсят, а предлагат това, с което разполагат, независимо че не отговаря на критериите ми, оплака се жената.

Случило се дори тя и съпругът й да отидат на оглед с посредник. Той поискал гаранции, че няма да го прескочат при сделка, като им дал да подпишат договор.

На място се оказало, че собственикът го вижда за първи път и никога не го е наемал за брокер.

Заради свития пазар се срещат доста злоупотреби, разказаха запознати.

Масово било оплакването, че обявите са несъществуващи или са с фалшиви снимки и описание. Така кандидат-наемателят си загубва времето и плаща сметки за телефон.

Понякога дори се прави уговорка за оглед, но брокерът води клиента на място, което няма нищо общо със снимките, под предлог, че собствениците на набелязания имот ги няма или харесаното жилище е отдадено.

Част от агенциите вземали за оглед между 3 и 10 лв., но най-често 5 лв. Стигало се до това да покажат 5 хубави имота срещу 25 лв., но след това да се окаже, че всички вече са наети, без да връщат парите.

Наемодатели пък се оплакват, че брокери ги натискат да отдадат апартамента на ниски цени с обяснението, че не трябва да се изпуска клиент при слабия пазар в момента. Често се държали агресивно и настоятелно, като не оставяли възможност на човек да помисли спокойно и да си прецени плюсовете и минусите от таква стъпка.

Освен това агенциите вече не били склонни на отстъпка от комисионата, дори собственикът на имота да им е клиент от години - практика, която беше разпространена преди. Това обаче не им пречело да държат само те да имат правата да предлагат апартамента.

СЪВЕТИ

Специалисти дават съвети как да разпознаете некоректна обява.

Бъдете внимателни, когато:

- Обявата няма снимка

- Наемът е по-нисък с повече от 10% от подобен по качество друг имот

- Описанието е с няколко думи

- Описанието съдържа ненужни препинателни знаци, като много точки, запетайки, тирета и други

- Снимките към обявата са всъщност снимки към оферта на сериозна агенция и там цената е по-висока. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.