Офицер от КАТ измислил схемата за рекет на шофьори

https://www.24chasa.bg/Article/923128 www.24chasa.bg
Над 1000 подкупа прибрали патрулите по магистрала “Тракия” само за 2 месеца. СНИМКА: АВТОРЪТ

Стари неизчистени от дисплея показания на радарите си са използвали осемте служители на Магистрална полиция в Пазарджик, за да прибират подкупи от шофьори, научи “24 часа”. Те бяха арестувани в сряда.

Тогава патрулните екипи, които обслужват автомагистрала “Тракия” на територията на Пазарджишка и Пловдивска област, бяха поканени на съвещание в сградата на КАТ в Пазарджик.

Там пристигат изненадващо и без да се афишират, и около две дузини цивилни служители на отдел “Вътрешна сигурност” на МВР, следователи от НСлС, прокурори от Софийската градска прокуратура.

Десетимата полицаи криеха лицата си в съда. Мярката им за неотклонение ще се гледа днес. 
СНИМКИ: ПАРСЕХ
ШУБАРАЛЯН
Десетимата полицаи криеха лицата си в съда. Мярката им за неотклонение ще се гледа днес. СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Вместо сбирка за повишаване на квалификацията обаче следва задържане на 8 полицаи от Пазарджик и двама от Пловдив в операция под кодовото наименование “Палките”.

Белезниците щракнали на Стоян Илиев, Иван Араланов, Георги Георгиев, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Здравко Тодоров, Желязко Инджов, Илия Сотиров, Наско Ставрев и Петър Костадинов.

Арестуваните пазарджишки ченгета всъщност са цяла смяна магистрални полицаи начело с началника им - офицерът Стоян Илиев, на 38 г. Другите 7 са сержанти на възраст между 38 и 43 години.

Белезници са поставени и на двама от служителите на пловдивската полицейска дирекция - Здравко Тодоров, на 58 г., и Наско Ставрев, на 45 г. Всички те са с подобаващ стаж и доказан опит в пътното патрулиране.

Въпреки че между двете корумпирани полицейски групи от Пазарджик и Пловдив няма връзка, арестите са извършени едновременно, за да се предотврати изтичането на информация. За предварително планираната акция от съображения за максимална сигурност не са уведомени ръководствата на двете полицейски дирекции.

Групата от Пазарджик представлява почти половината от звено “Магистрална полиция”, което наброява 18 служители. Срещу задържаните са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и вземане на подкупи.

"Някои имат по 10 обвинения", заяви прокурорът Иван Тасков. Според него вероятно в схемата участват и други полицаи.

За организатор се смята началникът на смяната - офицерът Стоян Илиев.

По информация на “24 часа” първите сигнали за изнудване и вземане на подкупи от автоконтрольори на магистралата в района Пазарджик идват още в края на миналата година.

Същинското разследване на групата обаче започва преди около 3 месеца, след като турски шофьори започват да сигнализират при напускането на страната, че са санкционирани за измислени нарушения и са принуждавани да дават подкупи, за да се отърват от солените актовe и глоби. Има оплаквания и от наши водачи.

Затова се предполага, че схемата за вземането на подкупи от пазарджишкитемагистрални полицаи е действала много преди да започне разследването срещу тях.

От “Вътрешна сигурност” организират мобилни екипи, които започват следене на автоконтрольорите, ръководени от Стоян Илиев. Уж заради техническо обслужване на патрулните автомобили са поставени специални разузнавателни средства. Отделно от това полицаите са наблюдавани и заснемани от голямо разстояние с изключително мощна и прецизна фото- и видеотехника. Благодарение на нея са известни номерата на колите, които са спирали патрулите.

По-късно собствениците на тези автомобили са открити и разпитани. Много от тях признават, че са дали подкупи на полицейските служители - средно между 20 и 50 лв., за да се отърват от по-тежки наказания.

При проверка на заснетите материали разследващите с изненада откриват, че автоконтрольорите прибират парите от рушветите в дръжките на стоп-палките си. Те са изрязали долния край на дръжката и са поставили тапа на винт.

Навитите на руло банкноти слагат в кухата дръжка, после навиват тапата накрайник. Така при проверка и претърсване у тях пари няма да бъдат открити.

Схемата за изнудването на шофьорите е елементарна. Използват се показания на радарите, когато е фиксирана скорост на движение на автомобил, по-голяма от разрешената на аутобана. Тези показания не се изчистват от дисплея, а се показват на нарочения за жертва шофьор. Разчита се, че спреният водач в притеснението си ще гледа само показаната на радара превишена скорост, но не и точното време на засичане. Започва протакане при прегледа на документите и познатият до болка въпрос на униформените: “Какво ще правим сега?”

Обикновено след такъв разговор се стига и до искането на подкупа. Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов разследващите са документирали само за 2 месеца над 1000 случая на взети по този начин рушвети.

По великденските празници например пазарджишката група си е докарала близо 4500 лв. допълнителни незаконни доходи. Въпреки това колеги на задържаните твърдят, че те и семействата им не са афиширали благосъстояние.

Докато тече документирането на престъпната дейност, разследващите често са на косъм от провал заради предпазливостта на автоконтрольорите. Магистралните ченгета предвидливо са се снабдили с бинокли, с които постоянно наблюдават района около мястото, където спирали по време на смяна. Освен това го сменят често.

С далекогледа следят има ли спряла наоколо кола, която може да е на проверяващи мобилни екипи. Освен това разбират в кой идващ насреща автомобил шофьорът е сам.

Самотните водачи са предпочитаните жертви, защото няма свидетели на даването и вземането на подкупите.

Според неофициални източници срещу част от задържаните пазарджишки полицаи във времето е имало множество сигнали за нарушения при изпълнение на служебните им задължения, но те така и не били доказани.

Шефът на екипа Стоян Илиев например още като млад автоконтрольор в КАТ - Пазарджик, преди години бил отстраняван от работа от тогавашния директор Любомир Любомиров и преместен на друга длъжност. След смяната на ръководството на полицейската дирекция обаче отново е върнат в КАТ. Започва да расте в кариерата, като стига до командир на отделение и началник-смяна.

Веднага след ареста на магистралната група разследващите екипи са извършили претърсвания в домовете на задържаните и на помещението, което те използват на автомагистрала “Тракия” при работата си. Според осведомени при обиските са открити палките с навиващ се накрайник и биноклите, които са използвали в нерегламентирата си дейност униформените.

Два часа след ареста със заповед на министър Цветанов временно е отстранен началникът на сектор “Пътна полиция” в Пазарджик гл. инспектор Марин Тодоров. Срещу него започва дисциплинарна проверка, понеже звеното на магистралните ченгета му е подчинено.

Той заема тази длъжност от малко повече от 2 години. Първоначално бе назначен за временно изпълняващ, след като предшественикът му Стефан Божилов стана шеф на РПУ - Септември. По-късно след конкурс Тодоров официално оглави пазарджишкия КАТ.

Преди това обаче той няколко години е бил началник на звено “Магистрална полиция”. Затова отлично познава всички служители в него, включително и задържаните.

По информация на “24 часа” името на Марин Тодоров е споменато от арестуван магистрален полицай още при първоначалните разпити. При дисциплинарната проверка ще се търси връзка между шефа на КАТ и арестуваните автоконтрольори. До късно вчера Марин Тодоров не вдигаше мобилния си телефон.

Зам.-директорът на областната полицейска дирекция в Пазарджик комисар Стоян Зайков призна, че е неприятно изненадан от арестите и отстраняването на шефа на КАТ. Това не означавало обаче, че вече няма кой да излезе на аутобана.

“Автомагистрала “Тракия” не е и няма да бъде оставена без контрол от полицейските екипи. Дори ще има засилено присъствие покрай летния сезон и преминаването на гастарбайтери от Западна Европа към Турция”, каза той.

Полицаите са задържани за 72 ч. Вчера Софийският градски съд трябваше да реши дали да ги остави в ареста. Процесът се отложи за днес, защото адвокатите им не са се запознали с материалите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из