Мораториум за добива на шистов газ иска БСП

https://www.24chasa.bg/Article/923691 www.24chasa.bg

От левицата настояват да се наложи мораториум върху процедурите по проучване и добив на шистов газ у нас и да се отложи подписването на договор за стартирането им, съобщи „Дарик".

„Ако са верни информациите, днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга", каза депутатът от БСП Георги Божинов и допълни: „Информацията е, че веднага ще започнат работа по спечелвания търг. И както казва министър Трайков американската оферта е без аналог и за да стартира работата в това направление, България на часа на подписването ще получи бонус от 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ в България да получи право на концесия".

По думите на Божинов с ускорен темп са процедурите за още две полета, които ще се проучват и евентуално ще се добива шистов газ.

От левицата се обърнаха към партиите, обществото и най-вече правителството да бъде наложен мораториум на всички практически действия в това направление - подписването на договора, получаването на бонуса и стартирането на практическите действия, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза.

Янаки Стоилов настоя от името на колегите си Министерството на околната среда и водите да възложи независима експертиза преди започване на всякакви проучвания.