Първо дете сериен убиец

https://www.24chasa.bg/Article/927388 www.24chasa.bg
Бившият боксьор Найден Станчев издъхна минути след като бе намушкан от деветокласника в гръб.

Ако деветокласникът Ангел И., заклал боксьор и наръгал 3 жени, не бе арестуван, щяхме да имаме първото дете сериен убиец у нас, смятат експерти на МВР.

След ареста на 15-годишното момче, болно от шизофрения, се разбра, че то виждало някои жени и мъже като раса змейове и смятало, че има мисия да ги убива. За да се подготви за "битката", прочело в учебника си по биология, че сърцата на гущерите са на гърба, и ръгало жертвите си там, за да уцели сърцето им.

15-годишен невзрачен тийнейджър пристъпва внимателно и се оглежда на всички посоки в столичния кв.Красна поляна. Отстрани изглежда леко странно защо с дясната си ръка държи лявата, но никой освен него не знае, че в ръкава си е скрил голям кухненски нож.

Последната си жертва Ангел нападнал на детска площадка, докато помагала на детето си да се спусне по пързалката.
Последната си жертва Ангел нападнал на детска площадка, докато помагала на детето си да се спусне по пързалката.

Деветокласникът Ангел И.е излязъл не на разходка, а за да води смъртоносна битка със змейове, които застрашават човечеството.

Георги Тотков, шеф на отдел
Георги Тотков, шеф на отдел "Убийства" в СДВР

Около 17 часа на 11 май Ангел вижда първото митично чудовище, което стои до входа на блок на столичната ул. "Уста Генчо" и странно се поклаща. Тийнейджърът бавно се промъква зад гърба му.

Марио Атанасов, началник на Криминална полиция в 3-о РПУ
Марио Атанасов, началник на Криминална полиция в 3-о РПУ

"Ти не заслужаваш да живееш", просъсква ученикът и забива нож в гърба на 63-годишния бивш боксьор олимпиец Найден Станчев. Минути по-късно възрастният мъж издъхва, а болният от шизофрения Ангел вече е убеден, че е започнал война с цяла извънземна раса.

Първо дете сериен убиец

По-малко от месец по-късно полицията арестува ученика, след като опитва да убие още 3 жени, които също видял като змейове.

Експерти от МВР смятат, че ако не бе задържан, той щеше да се превърне в първото дете сериен убиец у нас.

Смята се, че психичните проблеми на Ангел са наследени от майка му, която също имала умствено разстройство и се самоубила, когато момченцето й било на 3 г. Ангел живеел с баща си и втората му жена, бил затворен и с проблеми, но не проявявал агресия към други хора. Рязка промяна в състоянието му обаче настъпила преди около месец и половина.

Деветокласникът започнал да вижда жените като змейове, които застрашават хората.

Подготвяйки се за "битката си" с тях, прочел в учебника си по биология, че сърцата на гущерите са на гърба. И понеже за него змейовете са вид гущери, ръгал жертвите си в гърба, за да уцели сърцето им. Това споделил с полицаите Ангел при разпитите след ареста му. Все още не е ясно колко време тийнейджърът е обикалял по софийските улици с нож в левия си ръкав, преди да нападне първата си жертва. Експертите смятат, че се нахвърлил върху боксьора Найден, защото мъжът бил пиян и изглеждал неадекватен.

"Получихме сигнал около 16 часа за намушкан човек. Веднага изпратихме патрули да отцепят района и отидохме с тежката група на място. Очевидците вече бяха извикали линейка, защото мъжът беше още жив", разказва шефът на Криминална полиция в столичното Трето РПУ Марио Атанасов. Докато той давал разпореждания на полицаите, Станчев починал. Още при първите разпити станало ясно, че Найден, неговият приятел Данаил Цеков и още трима авери по чашка започнали да пият от сутринта същия ден в квартална кръчма. Найден живеел под наем и получил известна сума пари, но не целия наем и помолил Цеков да остави парите на хазяина.

Така, докато ексбоксьорът чакал приятеля си водопроводчик да се качи, за да даде парите за наема, бил нападнат от ученика шизофреник.

Когато Данаил слязъл, Найден му казал: "Някой ме наръга!" Подпийналият каналджия обаче му отвърнал: "Абе, стига си говорил глупости, давай да се прибираме." Двамата подпийнали мъже поели хванати под ръка към домовете си, но едва успели да направят десетина крачки, когато Найден се свлякъл на шосето.

Макар че още в началото имало описания на младо момче на 15-20 г., което наръгало Найден, по случая като заподозрян бил разпитан и приятелят му по чашка. Данаил бил все още толкова пиян, че направил признания, че той е убилбоксьора, и му било повдигнато обвинение.

"Още от първия момент след убийството имахме описание на младеж, който го е наръгал, и работехме паралелно по няколко версии", разказва главен инспектор Атанасов.

След като убил бившия боксьор, олимпиец от 1972 г., Ангел се прибрал у дома и разказал на баща си Венцислав, че е наръгал и умъртвил човек.

"Бащата обаче не му е повярвал, мислел, че си измисля, и вместо да се обади все пак в полицията, завел сина си на психиатър в Александровска болница", разказва шефът на сектор "Убийства" в СДВР Георги Тотков. Така деветокласникът бил приет там за няколкодневни изследвания. При разговорите със специалисти той отново споделил, че е убил човек. Изразил обаче леко съжаление за смъртта на Станчев, защото не бил съвсем сигурен дали е извънземен.

Въпреки признанията от болницата също не се обадили в МВР,а изписали след няколко дни тийнейджъра, който отново почнал битката със змейовете, които виждал сред хората.

Така на 3 юни, търсейки врагове по кварталните улички близо до дома си, той мярнал 43-годишната бивша спортистка и учителка Даниела Пенчева. Ангел се промъкнал зад нея ия пробол с нож в гърба. Секунди след изненадващата атака, докато жертвата крещяла от ужас и болка, продавачка в бакалия го видяла как се отдалечава от жертвата си.

Криминалисти смятат, че тогава шизофреникът е съзнавал какво прави, защото се е опитал да прикрие действията си, като казал на очевидката: "Виж я тази шашавата какво крещи." После бързо се измъкнал от мястото.

"Нещата ескалираха много сериозно след нападението на 3 юни на 43-годишната учителка, която излизала от вкъщи. Когато бе разпитана в "Пирогов", се оказа, че нападението е идентично с убийството на Найден. Тогава вече бяхме сигурни, че става дума за един и същнападател. Наръгването беше в абсолютно същата част на гърба", разказват криминалисти от СДВР.

При жената щастливото стечение на обстоятелствата е, че ножът е опрял в плешката. Сантиметър в едната посока - и щеше да бъде наръгана в сърцето, а сантиметър по-надолу ножът е щял да пробие белия дроб. И в двата случая най-вероятно жената щеше да издъхне като Найден, категорични били медиците.

Веднага след атаката Ангел се прибрал в дома си, скрил окървавения нож в шкаф в стаята си, взел друг от кухнята и отново излязъл на лов. Няколко часа по-късно пред погледа му попаднала друга жена, чакаща автобус на спирка, която също му заприличала на змей. Бързо я приближил и посегнал да забоде ножа в гърба й. Късметът обаче бил на страната на жертвата - в същата секунда тя метнала през рамо чантата си. Така ножът спрял в дръжката на чантата и дори не одраскал столичанката.

"Това беше особено опасен змей, имаше здрава броня и затова не можах да го унищожа", разказал след ареста си Ангел. След третата атака деветокласникът се прибрал у дома. Наспал се и на следващия ден излязъл още в 9 часа сутринта отново на лов. По същото време 37-годишната Надя излязла с 3-годишното си момченце на разходка до близката детска площадка.

"Ангел седи на една пейка, жената помага на момченцето си да се пусне по пързалката и в един момент той става, непредизвикан от нищо, и започва да посяга с нож към нея", разказва за четвъртото нападение Марио Атанасов. Жената започнала да вика за помощ и с ръце да пази детето си от ножа на шизофреника. "Какви хора сте вие?! Не заслужавате да живеете!", развикал се тийнейджърът.

Докато се бранела с ръце, 37-годишната столичанка успяла да се отдалечи от нападателя си към пазара в Красна поляна, а когато наблизо се появили повече хора, нападателят избягал.

Минути по-късно целият район бил пълен с полицаи, които разпитвали за нападателя. В квартала вече започнала да се създава истинска психоза заради бродещия с кухненски нож младеж. Тогава случайно минаваща в района жена се приближила до полицаите и попитала как изглежда касапинът.

"Щом й прочетохме белезите, тя каза, че е видяла младеж със същото описание да се навърта наоколо. Моментално колегите отидоха на място и го задържаха. У него бе намерен ножът, с който е нападнал майката с детето", обясняват полицаите. Още при първите разговори с полицаите Ангел се държал неадекватно и обяснявал, че жените за него са змейове и трябва да бъдат унищожавани.

След ареста баща му Венцислав разказал, че момчето страда от шизофрения от няколко години, лекуван е и пие хапчета. Твърдял още, че Ангел е доста затворен и не е проявявал агресия. Повече от месец не е ходил на училище.

След като признал, че е заклал боксьора Найден, ученикът показал шахтата, къдетохвърлил ножа.

Когато правили следствен експеримент с него да покаже къде е шахтата, тойпогледнал жената, която била поемно лице, и казал на полицая: "Това езмей, внимавай!".

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Бащата: Влоши се месец преди нападенията

“Aз съм го отгледал. Той е мой син в добро и в лошо", заяви бащата на момчето Венцислав И.

Родителят, прокуратурата и служебният адвокат на младежа се обединиха около идеята, че той трябва да бъде лекуван в психиатричната клиника на затворническата болница в Ловеч.

В детската психиатрия в София има много малки деца, а Ангел е агресивен, смятат експерти. Според тях симптомите му били като тези при възрастните.

Бащата Венцислав призна, че състоянието на сина му се влошило месец преди нападенията.

Докато беше в съдебната зала, Ангел отказа да говори с баща си, поиска само вода от съдебната охрана и заяви пред магистратите, че няма заболяване. "Искам в затвора. Не съм изкупил греха си", каза момчето. (24часа)

Една от жертвите му: Гледаше ме втренчено

"В петък към 9,30 ч бързах за работа. Намирах се близо до пазара в Красна поляна. Изведнъж някой ме прободе в гърба отляво. За миг от болка загубих съзнание.

Щом отворих очи, пред себе си видях русоляво момче. Държеше нож и втренчено ме гледаше. Развиках се, колкото сили имах. Хората, които се намираха наблизо, се втурнаха към мен. Видях, че един мъж подгони нападателя", разказва на полицаите първата намушкана жена Даниела Пенчева.

Тя все още не може да повярва, че се е измъкнала на косъм от смъртта. Жената е дала подробно описание на нападателя си, а по-късно гое разпознала в полицията. (24часа)

Момчето в съда: Техният бог е сатаната. Искам да съм в ареста

"Наръгах ги, имам причини. Те са раса змейове. Техният бог е сатаната", казва в съда 15-годишният Ангел. В залата го гледат и не вярват, допреди миг бе мълчалив и смирен.

Въпреки признанието на Ангел районният съд в София отказва да го остави в ареста.

Причината е, че по делото за нападението на жените липсват съдебномедицински и психиатрични експертизи. Едната трябва да изясни вида и степента на нараняванията. Другата - дали в момента на престъплението младежът е разбирал какво прави.

По делото са приложени 4 епикризи, че той страда от шизофрения.

Първата е от 5март 2009 г., а последната - от 20 май т.г.

Прокуратурата разполага и с невропсихологично изследване от 23 декември 2008 г., че мярката "задържане под стража" ще повлияе на здравословното му състояние и не е адекватна, но съдът ги приема за недостатъчни. Иска по-актуални изследвания.

Служебният адвокат на Ангел настоява момчето да е "под надзора на родител". Младежът се намесва: "Искам да бъда задържан."

Трима свидетели го уличават, че на 3 юни се е нахвърлил върху Даниела Пенчева и я е наръгалв гърба в Красна поляна, където и Ангел живее.

Според съдия Татяна Асенова обаче от събраните до момента доказателства не може да се направиобосновано предположение, че 15-годишният ученик е извършил престъплението, в което е обвинен. Ако прокуратурата протестира, градският съд ще решава съдбата му днес. До ареста Ангел не е регистриран в Детската педагогическа стая за противообществени прояви. Направена му е съдебнопсихиатрична експертиза на 8 юни след края на това дело. Тя е представена по другото разследване срещу момчето - за убийството на боксьора Найден Станчев, което се води в Софийската градска прокуратура.

До седмица магистратите ще решат окончателно дали да пратят момчето за 40 дни в психиатрия. Там лекарите трябва да го изследват, за да кажат може ли да носи наказателна отговорност. Ако потвърдят, че Ангел е невменяем, делата ще бъдат прекратени.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА