Дъб великан с 8 м обиколка на ствола расте в с. Мърчаево

https://www.24chasa.bg/Article/928003 www.24chasa.bg
Дъбът-гигант с откъртения клон на гробището в с. Мърчаево.

На 5 юни т.г. "24 часа" публикува страница със заглавие "Чинар на 6 века", придружена с хубава цветна снимка. С нея и подробното описание на вековното дърво 17-годишната Мария Софтова, ученичка в природоматематическата гимназия в Гоце Делчев, номинира гордостта на родното си село Гърмен за участие в конкурса “Европейско дърво на годината”. На финала в Брюксел получава грамотата за второто място, което чинарът заема, с 18 000 гласа от онлайн гласуване.

Освен за гърменския чинар в публикацията се споменава още за дъба до старозагорското село Гранит, чиято приблизителна възраст е 1655 г. Пише още за близо 1000-годишните дъбове в Странджа, за байкушевата мура под хижа “Бъндерица” в Пирин. Не са подминати и огромните дъбови дървета от онова време, които още се срещат в района на Княжевската кория, принадлежала на Бали ефенди. За тях пише и големият турски пътешественик и самобитен географ Евлия челеби. Споменава се и прочутият 500-годишен космат дъб над с. Боснек.

Нито дума обаче не прочетох за двата дъба великани в с. Мърчаево. Лично съм писал за тях през 1983 г. в сп. “Защита на природата”. Отсъствието на информация за тези феномени обаче води до неверни изводи.

По-младият дъб в местността Ливадето край селото
СНИМКИ: АВТОРЪТ
По-младият дъб в местността Ливадето край селото СНИМКИ: АВТОРЪТ

В посочената публикация ръководителката на дирекцията "Зелени системи" ландшафтен архитект Ралица Маджарова разказва за 95 вековни дървета в София, сред които преобладават видовете зимен и летен дъб, цер, благун. Според нея едни от рекордьорите са около Герман, Драгалевци, Кокаляне, в градинката до Националната художествена галерия. С най-голяма обиколка на стъблото пък е внушителният летен дъб край езерото "Ариана" - цели 5 м.

Налага се обаче да информирам архитект Ралица Маджарова, че със същата обиколка на ствола до земята - 5 м, е по-малкият и по-млад дъб в с. Мърчаево, а на височина 1,5 м над земята, тя е 3,25 м. Висок е 15-16 м и се намира в местността Ливадето, непосредствено до пътя, свързващ с. Мърчаево със селата Рударци, Крадница и Драгичево, Пернишка област.

Другия дъб, който с право може да се нарече великан, се намира на гробището на с. Мърчаево. Обиколката на ствола му на 30 см над земята е 8 м, а на височина 1,5 м над земята, тя е 6 м. Фактически това е и “най-тънката” му част. На същата височина обиколката на гранитския дъб е само 1,45 м по-голяма. Много е вероятно да е хилядолетник като него. В миналото на негов клон връзваха люлка с дебели синджири. Клонът изсъхна и рухна. На мястото на откъртването се образува хралупа, която, наблюдавана от 50-100 м, наподобява икона.

Мърчаево се води кметство към община "Витоша" на столицата. Затова смело мога да твърдя, че дъбът в гробището на селото е дървото с най-голяма обиколка на ствола в София и близките й околности. Но най-важното е, че животът на тези гиганти е тясно свързан с историята на нашия народ. В този смисъл те са нейните “живи” и “неми” свидетели.

Ст. н. с., д-р ГЕОРГИ Ф. ГЕОРГИЕВ

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо