Бизнесът: Само ниски данъци не спират сивата икономика

https://www.24chasa.bg/Article/928792 www.24chasa.bg
ПЕТЪР АНДОНОВ

Само с ниски данъци не можем да изсветлим икономиката - около това становище се обединиха вчера представители на бизнеса и експерти на дискусия. Според Валентин Георгиев, шеф на Американската търговска камара, по-важни са прозрачността и предвидимостта на средата.

Програмният директор на КРИБ Петър Андонов отчете, че най-големият проблем за инвеститорите е нелоялната конкуренция. Наблюденията на Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" показват, че общата ни данъчно-осигурителна тежест е като средната в ЕС. Той предлага насърчаване на безкасовите плащания и в държавната администрация.

Зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева се похвали, че хванатите контрабандни цигари се увеличават, 400 бензиностанции са затворени, защото нямат връзка с НАП, с приходната агенция са свързани 49 000 касови апарата, а още 135 000 - до есента. Колегата й от министерството на икономиката Евгени Ангелов обясни, че ще се въвежда мълчаливо съгласие и електронно правителство.

Икономистът Красен Станчев предложи да се насърчи ползването на ваучери за храна, с които се изсветляват и повишават доходите. В образованието пък била нужна промяна, защото за извънкласни уроци се давали 1,2-1,8% от БВП, а в частни вузове и училища отивали 1,2-1,5 млрд. лв.