Делегация пренася от Канада 150 кг наши антики на ръце в 13 куфара

https://www.24chasa.bg/Article/930273 www.24chasa.bg
Следовател Румен Василев показва куфарите с антиките.

Няколко съмнителни колета, получени през лятото на миналата година в Монреал, предизвикват вниманието на тамошните власти.

Изпратени са от България, а получателят е винаги един и същ - местен канадски гражданин. Оказва се, че в пратките има хиляди антични монети и предмети. Канадските власти умишлено пропускат 1-2 от тях, за да видят кой е получателят. После антиките са иззети от него, а останалите колети са задържани на митницата в Монреал. Мъжът обяснил, че пратките не са за него, той само ги получавал.

Година по-късно антиките са у нас. Кацнаха през нощта срещу сряда, натъпкани в 8 куфара и 5 чанти и тежащи 150 кг. А начело на носачите бе министърът на културата Вежди Рашидов. И не само не мрънкаше след кацането, ами доволно се усмихваше, захапал лулата си.

Групата ни пренесе съкровището на ръце. Така спестихме около 30 000 евро за застраховки, специален транспорт, охрана, сертификати и експертни оценки, обясни Рашидов.

В пратката са открити различни древни предмети. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

В делегацията му са следователят Румен Василев, прокурорът Николай Соларов и 4-ма служители на външното министерство. Антиките са 21 000, като около 3/4 от тях са монети, златни, сребърни, бронзови. Има и пръстени, гривни, фибули, стрели, печати, метални и стъклени предмети. Сбирката е сякаш огледало на всякакви култури и събития в период от 2600 г. и сбор от елинистическото, римското, византийското, средновековно българското и османското културно наследство.

Монета от сбирката

Официално историята започва през юли м.г., когато от Канада е пратен сигнал, в който се казва, че на митницата в Монреал е задържана пратка с антики. Според експерт от Кралския музей на Онтарио те произхождат от българските земи. Канадците питат дали търговията с антики у нас е престъпление, пращат и снимки на част от предметите.

Вежди Рашидов

На 12 август прокуратурата образува дело. Случаят е възложен на опитния следовател Румен Василев от Националната следствена служба. Това не е случайно. Василев е разследвал някои от най-големите иманяри и търговци на антики у нас - Императора, Бузата и др.

Василев възлага на 5-има специалисти от Националния исторически музей и БАН да изготвят експертна справка на предметите. Това са Елка Пенкова, Любава Георгиева, Мариела Инкова, Бистра Божкова, Боряна Русева и Константин Дочев.

В 67-странична справка те потвърждават, че предметите произхождат от нашите земи. Естествено, специалистите са затруднени в анализите си, тъй като ги правят не по самите паметници, а по снимки, на някои от които те са на купчини. Определят ги обаче по иконографските и стиловите им характеристики и датировката.

Според експертите повечето предмети и монети са автентични, но не е изключено да има и фалшификати. Справка на ГДБОП казва, че антиките не са откраднати от музеи. Изкопали са ги иманяри, според експертите - от некрополи, селища, светилища и крепости от Античността и Средновековието в цялата страна.

По някои от тях имаше още полепнала пръст, разказа следовател Василев. Именно той праща следствена поръчка до Канада с искане да ни бъдат върнати антиките. Прилага експертната справка и други документи. Сочи, че у нас има образувано дело, че иманярството и неразрешената търговия с антики е престъпление и моли за информация - кой и как е изпратил ценностите от България и кой е получателят.

Следователят се позовава на Конвенция на ЮНЕСКО и принципа на взаимност, тъй като двете страни нямат договор за правна помощ. Канада се съгласява да ни върне съкровището, но на практика отказва съдействие по другата част от поръчката - данни за изпращача и получателя, както и негов разпит в Канада. Местните полицаи обяснили това с липса на разрешение от тяхното правосъдно министерство.

У нас разследването на аферата продължава. Антиките ще бъдат дадени за експертиза, а следствието ще се опита да издири човека, изпратил антиките в Канада. На въпрос кое е най-любитното в случая следовател Василев каза:

“Къде е било депото и кой е събирал в него това огромно количество монети."

През последните години се е случвало няколко пъти чужди държави да ни връщат ценности. Един път това прави отново Канада, два пъти Италия, веднъж Австрия. Нито една от сбирките обаче като стойност дори не се доближава до монреалската.

Оценяват я на поне 500 000 долара, и то по наши цени. В чужбина цената й може да скочи в пъти. В подкрепа на това Василев дава следния пример: "Бузата имаше един кратер (керамичен съд). Беше го продал на д-р Атанасов, собственик на антикварен магазин в Мюнхен, за 12 хил. марки тогава. А докторът го бе препродал в Щатите за над 30 хил. долара."

Любопитното е, че в сбирката има монети от ХХ век - от царско време и ранната комунистическа държава, писци от началото на миналия век и др. Изнасянето им в Канада се обяснява с това, страната е млада и дори монети и предмети от първата половина на ХХ век могат да предизвикат интерес там.

В пратките има и древни предмети, които са служели за разплащане още преди да има монети по нашите земи.

За високата стойност на сбирката от Монреал свидетелства Любава Георгиева, главен уредник в отдел "Археология" на НИМ. Тя твърди, че в сбирката има златни, сребърни и бронзови монети от епохата на класиката и елинизма, римски императорски монети, византийски и турски златни, сребърни и медни монети.

Представени са средновековни български оловни печати. Между тях е този на търновския патриарх Висарион, който е заемал трона между 1230-1235 г. Той не е познат от писмените извори, а само от един печат, както и от надпис в църквата "Св.св. Петър и Павел" във В. Търново.

Този от канадската пратка е втори известен екземпляр с името на Висарион, но с различна иконография и затова е с изключително значение за българската история, каза Георгиева.

Сред находките има и пръстени печати - изключително редки екземпляри с висока стойност, както и пръстен с гравиран портрет, придружен с надпис, който се свързва с владетеля от одриската царска династия Котис, обясни Любава Георгиева.

Вежди Рашидов: Горд съм, връщаме и икони от Рим

- Г-н Рашидов, прецедент ли е връщането на това съкровище?

- Това е най-голямата пратка на ценности, връщана някога в България. Направил съм проверка, няма подобно нещо, това е исторически случай.

- Как я пренесохте?

- Цялата колекция тежи 150 кг, но групата ни пренесе съкровището на ръце в куфари, запечатани от канадското правителство. Така спестихме около 30 000 евро за застраховки, специален транспорт, охрана, сертификати и експертни оценки.

- Видимо сте доволен.

- Не доволен - горд съм, че върнах на България изключително много културни ценности. Това е колосална акция, не знам дали хората го разбират. В Канада също се отнесоха към случая като към прецедент, защото страната демонстрира спазването на Женевската конвенция на ЮНЕСКО за спиране на трафика на културни ценности. Връчиха колекцията много тържествено, телевизиите го излъчиха, поканена бе и Ирина Бокова.

- Предстоят ли и други подобни изненади?

- Работим и по други сучаи с хората от прокуратурата и следствието. Екипът е чудесен, експертите са много в час. Сега работим по връщането на стари български икони от Рим.

А вече върнахме и откраднати картини на Никола Танев. Преди 6-7 месеца подхвърлих, че в Лондон се въртят откраднати преди 20 години платна на големия художник. Тогава се водеше следствие и затова задържахме информацията. Но явно притеснени от издирването, платната бяха подхвърлени в министерството и вече от половин година сме ги върнали в музея на Никола Танев.

- Излиза, че едни изнасят, вие внасяте.

- Това, което успях за кратко да направя - да върна български реликви и икони, никой не го е правил. Хора като Емил Александров и Живко Попов само са ги изнасяли, а аз - българският турчин, ги връщам на родината. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

С охрана се движи изгората на футболиста Кирил Десподов, видя "България Днес". Здрав мъжага неотлъчно следваше чаровната блондинка Веселина Бориславова, докато се разхожда из столицата. Красавицата бе облечена спортно по тийнейджърски с шапка, обърната с козирката назад, тъмни очила и клин в камуфлажен стил.