8 истории на Даниел Вълчев

https://www.24chasa.bg/Article/930610 www.24chasa.bg

Това са 8 истории, някои от които преживени лично, други - по изрезки от вестници или споменати от приятел. “8 1/2” - така е кръстил новата си книга Даниел Вълчев. С нея бившият образователен министър и настоящ университетски преподавател се утвърди и като писател.

Това е сборник с къси разкази, по които той работи от миналото лято. Един от тях -“Дебюси”, “24 часа” публикува първи още тогава. В новото си начинание Вълчев е разработил отдавна нахвърляни идеи.

"Речта винаги ме е вълнувала, чета много и безразборно, а от време на време и пиша. Много хора прописаха в последните години. Дори тенденцията е колкото по-малко четат, толкова повече да пишат", с типичното си чувство за хумор се шегува с новото си амплоа юристът. Той не е от хората, които са писали и като деца, пращайки по някой разказ в младежките списания.

Досега се е изявявал основно на правна тематика, затова днес с удоволствие се е потопил в света на литературата. Черпи сюжетите си от чуто, разказано и дори прочетено във вестника. Първо пише текста, а заглавието идва накрая.

"Обикновено създавам историите си около някакъв повод и макар случките в тях да не са напълно идентични, все пак има нещо, което се закача за действителността", разказва детайли от “кухнята си” авторът. Така се получава смешна закачка, която в повечето случаи разкрива тъжна истина за българите. Разказите му се четат леко, но съвсем не са лековати. Вълчев търси по-дълбоката и дори леко философска гледна точка на случките от всекидневието.

А защо “8 1/2”, след като разказите са 8, ще се запита читателят. Половинката всъщност е есе на края на сборника. В него Вълчев разказва защо пурата никога не е просто пура и какво го е подтикнало да напише книгата. Както и защо я е кръстил така - на едноименния филм на Федерико Фелини.