Пазач край къщата на Наглите превъртял

https://www.24chasa.bg/Article/931402 www.24chasa.bg
Кметът на селото твърди, че има замесен местен човек.

Пред къщата, където е държан отвлеченият от Наглите Румен Гунински, неотлъчно дежурят двама полицаи. Позанемарената постройка се намира в луковитското село Петревене, на 96 км от София, стана ясно в сряда в Софийския градски съд на делото срещу бандата за отвличания.

Двата й ката се извисяват в центъра, а покрай нея минава пътят София-Плевен-Русе. Точно насреща й е денонощното заведение "Виктория", което винаги е пълно с хора - местни или преминаващи. На площада мързеливо се препичат младежи. И никой не е видял или чул нещо съмнително около къщата на Пена и Цвятко Дойнови. Собствениците са починали преди повече от 20 г., сега я владеят техни наследници.

В сряда неочакван свидетел разкри в съда къде се намира една от къщите на ужасите, в която е бил държан 41 дни в плен студентът Гунински.

Къщата се намира в центъра на Петревене - на 96 км от София. 
СНИМКИ: РОСИЦА ХРИСТОВА
Къщата се намира в центъра на Петревене - на 96 км от София. СНИМКИ: РОСИЦА ХРИСТОВА

Затворникът Багрян Димитров разказа, че сочените за участници в бандата на Наглите Кирил Кирилов-Шкафа и Прокопи Прокопиев-Поли Културиста го помолили да намери необитаема къща край Червен бряг през ноември 2009 г. Мъжът е родом от с. Еница до Червен бряг и добре познавал района. Пред съда той каза, че се е криел от полицията в същата къща и затова я препоръчал на Кирил и Прокопи.

"Казаха, че някакъв бизнесмен от Правец им дължи пари. Щели да вземат сина му, докато не ги върне", добави Димитров. Седмица след похищението на Гунински-младши попитал аверите си дали става дума за него и те потвърдили.

"В селото имаме вътрешна охрана - обикалят и нощем, но не са забелязали раздвижване в къщата", обясни вчера кметът на Петревене Николай Александров. Той е убеден, че в историята е замесен местен човек или някой от наследниците на Дойнови. Само те можели да знаят точното разположение на стаите и да вземат такива мерки, че въобще да не усетят тукашните кондиката.

Иван Чиков пък живее в съседната къща и надзирава имота. Поел грижа да обработва градината, за да не пустее, след като преди година зетят на Дойнови Георги Ненчев починал. Жена му Еленка се поболяла и заминала при дъщеря им Нели в столицата. "Все се навъртам тук, ама нищо не съм видял. Как са се прикривали тия вътре - направо ми е чудно", недоумява пенсионерът. Освен това двете жени си идвали преди дни за Задушница. Казали само, че на втория етаж е паднала мазилката на тавана. И толкова. Въобще не споменали за някакви нередности.

Брат и сестра са другите наследници на къщата - племенници на Еленка. В Петревене само знаят, че преди живеели в Пловдив. Но къде са сега, не знаят.

"Киро и Поли се интересуваха от мазето, не от стаите", каза пред съда затворникът Димитров. "Намериха 2 дюшека на втория етаж и казаха, че ще свършат работа", уточни той.

В селото усилено се говори, че Наглите сигурно са влизали през градината, която се простира до р. Златна Панега. Мястото е диво, обрасло в бурени и висока трева. До него се стига по черен път, преминаващ покрай автокъща, зорко пазена от кучета на всеки ъгъл. Те надават мощен лай, когато репортерският ни екип крачи край тях. "Преди 2 седмици дотук дойдоха 2 коли, едната с полицейски буркан.

Оглеждаха мястото, после си тръгнаха", посочва ръждясала метална врата съседът Чиков. През нея май бандитите са стигали до пленника, подсказва утъпкана пътека до къщата.

Жителите на Петревене са изненадани, че в тяхното село са се случвали такива събития, а те не са ги усетили. Това не се отнася за жена, която пожела анонимност. "Автокъщата разполага с охрана. В нея е нощният пазач Венко Шибилов", разказа наблюдател- ната жена.

Неотдавна снажният мъж нещо превъртял. Хората веднъж сигнализирали в кметството как човекът се съблякъл гол и повтарял, че ще върви да се дави в реката. Дошла "Спешна помощ", прегледали го, дали успокоителни и си заминали. Но добродушният Венко вече не бил същият, от прежната му шеговитост нямало и помен. Станал мълчалив и затворен. "Той е видял нещо в онази къща. Заплашили са да го утрепят, ако не мълчи, и момчето откачи", разсъждава петревенката.

Полицейска охрана пази къщата до идването на Румен Гунински. Младежът ще трябва да каже дали това е бил неговият затвор.

Лудия топил Бореца, за да отърве пандиза

Ако кажа, че ме е прострелял Вальо Бореца, може да ме пуснат. Това заявил Мартин Първанов-Лудия в затвора на пандизчията Марио Пеев.

Лудия бе прострелян 6 пъти на 27 ноември 2007 г. в столицата. Подсъдим за атентата е Бореца, който се прочу покрай Наглите. Той е разследван за убийствата на Иван Пайнавелов - Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто от бандата за отвличания.

Пеев, който уличи Лудия, че е натопил Бореца, пък е осъден за смъртта на строител и бе издирван, след като не се яви на едно от заседанията по делото. В съда той заяви, че на свобода продавал дрога и се отчитал на Мартин Лудия. (24часа)