Как се доказва диагнозата ринофима?

https://www.24chasa.bg/Article/931884 www.24chasa.bg

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ "Александровска", отговаря на въпроса на Стоян Йорданов

Ринофима е особена форма на заболяването розацея.

Класическата розацея се появява обикновено при жени в началото на менопаузата и се характеризира с пристъпи от внезапно зачервяване и наличие на разширени съдове по лицето.

За разлика от класическата розацея ринофимата е характерно заболяване за мъжете. Уголемяването на носа при ринофима е познато от векове. В една от най-известните картини на Гирландайо - “Дядо и внуче”, можем да видим изключително точно изображение на ринофима.

При ринофимата основно се засяга кожата на носа.

Мастните жлези в тази област увеличават обема си, допълнително се разраства и съединителната тъкан и се получава огромен и широк нос, който често оприличават на чушката камба.

Кожата на носа е червена, задебелена, с широки отвори на мастните жлези и често с допълнителни “възелчета”.

Този твърде голям и червен нос си е спечелил много и различни названия сред населението - бренди нос, меден нос, нос като картоф, файтонджийски нос.

Към забележителната форма и размери на носа често се прибавя и червеният цвят на бузите,което дава основание страдащите от ринофима да бъдат окачествявани като пияници.

Всъщност, изследванията показват, че от ринофима страдат и хора, които изобщо не са пристрастени към алкохола.

Въпреки развитието на науката и специализираната медицинапри заболяването има много неизвестни, най-вече свързани с причините за появата на ринофима.

Лечението е трудно. Използват се различни методи, но най-добри резултати дават лазерите и пластичната хирургия. Дермабразио и лечение с изотретиноин се препоръчват при по-леки форми.