Защо Гърция отива на кино

https://www.24chasa.bg/Article/932416 www.24chasa.bg
Христо Кьосев

Hякой от вас да е гледал гръцки филм? Можете ли да назовете световноизвестна лента на южните ни съседи?

"Зорба гъркът" не се брои, той е американско-гръцка продукция, снимана на остров Крит (между другото сиртакито не е гръцки народен танц, а хореографска измишльотина, сътворена специално за този филм от танцьора Йоргос Провиас).

Всички средиземноморски народи имат стабилни филмови радиции, само Гърция не блести на световната кинематографическа карта. Като кажем Испания, веднага се сещаме за Алмодовар, Саура, Бунюел. Споменаването на Франция тутакси извиква наплив от прочути имена - Роже Вадим, Делон, Белмондо, Бардо, Деньов, Луи дьо Фюнес, Люк Бесон. За Италия да не не говорим - Серджо Леоне, Антониони, Тавиани, Фелини, Торнаторе... Дори и скромна Турция си има свои върхове - у нас сме гледали шедьоври като "Път", "Автобусът", а за сериалите е излишно да споменаваме даже.

Антъни Куин в ролята на Зорба
Антъни Куин в ролята на Зорба

Защо тогава на съседите ни не им е силата в киното? Отговорът е много прост: Защото на гърците животът им е като на кино.

Те живеят в един втренчен в собствения си пъп свят, без да ги е еня какво другите мислят за тях. Мнозина се смятат за велики актьори, на които останалият свят е вечен длъжник само защото са родени в земите, където е зачената европейската цивилизация. За много гърци техните предци преди 2500 г. са си свършили работата и сега като техни наследници те заслужено си почиват и не си дават голям зор.

Когато на 28 юни 1979 г. Гърция е приета за пълноправен член на ЕС, сред всеобщата вълна от ентусиазъм се чува един-единствен трезв глас - и той идва от Америка. В аналитична статия тогава списание "Нюзуик" писа: "ЕС приема в редовете си държава, в която официално от 2 до 5 всички спят следобеден сън - това е твърде тревожно." Дали са били прави, съдете днес, 32 г. по-късно.

Неотдавна цяла Гърция страхотно се засегна от думите на канцлера Ангела Меркел, че "мързеливите" гърци разчитат на финансова помощ от "трудолюбивите" германци. Веднага в пресата излязоха диаграми за средното количество работни часове - от тях ставаше ясно, че докато в Гърция се работи 2119 часа годишно, то германците бачкат "само" 1390 часа. Никой обаче не си зададе елементарния въпрос за ефективността на труда в двете държави например. И не попита колко от регламентирания 7,5-часов работен ден в Гърция отиват за задължителните по закон "почивки за чай", при които дори президентът да влезе в държавно учреждение, никой няма да му обърне внимание?

Затова, че на гърците работата не им е професия сочи и доклад на Еврокомисията за физическата активност на хората в страните членки на съюза. Начело са скандинавските страни (защо ли не се изненадваме), а за Гърция е установено, че 67% от населението не се занимава с абсолютно никаква физическа дейност (включително спорт). Всички знаем кой извършва в Гърция тежкия физически труд - бране на портокали, маслини, лозя и пр.

Пълните по цял ден кафенета, младите играчи на табла и карти под сенките и пълните плажове също не навеждат на мисълта за трудов кипеж и ползотворен бизнес климат. И е точно така - в последната класация на Световнатабанка за това колко е лесно да се започне бизнес в дадена държава Гърция е на 109-о място от 183 страни. Точно преди нея в листата са Маршалските острови и Бангладеш! Като българи можем само да сме горди с факта, че нашата страна е на достойното 51-о място по благоприятен бизнес климат.

Освен че не се напрягат много в работата, гърците са сред най-рано пенсиониращите се в Европа - средно те се оттеглят на 61,5 г. (само Франция и Италия ги изпреварват). Е, тогава за чудене ли е, че при толкова спокоен и ненатоварен живот и ранна пенсия Гърция винаги е сред челните места по продължителност на живота в света - в момента тя е на 18-о място (ние, българите, сме на 111-о, уви...)

Когато стана въпрос за гръцко кино в началото, не бях напълно прав - Гърция има филмова индустрия, която обаче работи най-вече за вътрешна консумация. Темите са предимно битови интриги и еротика (първите голи кадри в европейската кино през 1928 г. са именно гръцки). Само така можем да си обясним факта, че Гърция е единствената страна, където местен филм - комедията "Безопасен секс", надмина по посещаемост "Титаник".

Днес обаче, когато "Титаник"-ът на гръцката икономика потъва, редно е ние, българите, да се запитаме няма ли опасност да повлече и нас?

Според мен не. Между другото, българското кино в момента е в невиждан отдавна възход...

  • Има ли газова връзка в темата на матурите

    Има ли газова връзка в темата на матурите

    На българските зрелостници им се падна да пишат съчинение за поета Димчо Дебелянов. Може би това е в контекста на газовия проблем, защото Дебелянов загива край град Сидерокастро (Демир Хисар, което на български значи Желязна крепост). Оттам минава старата газова връзка между Гърция и България и оттам фактически ще влиза американският втечнен газ
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо