В САЩ одобриха за храна генно променено прасе с потенциал за лечебни цели

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9332384 www.24chasa.bg
Компанията разработчик възнамерява в началото да продава месо от прасета с доставки, а не в супермаркети. СНИМКА: РОЙТЕРС

Амбициите са за получаване на хипоалергенни хепарини, за тъкани и органи с по-малък риск от отхвърляне при трансплантации

Американската агенция по храни и лекарства одобри за използване за храна и потенциална биомедицинска употреба генетично модифицирано прасе GalSafe. Промяната в гените целят тялото му да не произвежда един въглехидратен компонент -

алфа-гал, който

предизвиква

алергии при хора

Лицензираните животни са наречени алфа-гал безопасни прасета (GalSafe pigs).

Те са създадени да дават месо, което да е безопасно и за хора с непоносимост. А органите и тъканите да са с потенциал за трансплантации при хора, алергични към алфа-гал. Реакцията на хора към него е наскоро дефиниран вид хранителна алергия към червено месо и други продукти, получени от бозайници.

Синдромът на алфа-гал обикновено се предизвиква от ухапване от вид кърлеж. Тогава в тялото на човека навлизат непознатите за организма ни захари. При някои хора те предизвикват реакция на имунната система.

“Алфа-гал безопасните прасета са първите животни, одобрени както за храни, така и като потенциален източник за терапевтична употреба. Лицензирането на биомедицинския продукт представлява огромна стъпка за научните иновации”, коментира комисарят на агенцията д-р Стивън Хан на брифинг за медиите.

Компанията разработчик е предоставила данни, които показва, че няма откриваемо ниво на алфа-гал захари при няколко поколения от генно модифицираните прасета.

Това им дава зелена светлина да продават месо за храна.

Едновременно започват работа за доказване на по-амбициозните намерения за терапевтична употреба. Като създаване и доказване на безопасност и ефикасност за медицински продукти. Например на хипоалергенен хепарин, който да е без откриваеми алфа-гал захари. Хепаринът е широко прилагано лекарство за разреждане на кръвта, което рутинно се произвежда от свински черва. И терапията е неуместна при синдрома на алфа-гал.

Тъкани и органи от генетично променените прасета имат потенциал като алтернатива в случаите с имунно отхвърляне. Смята се, че при пациенти, които се нуждаят от ксенотрансплантации, големият риск от е реакцията на отхвърляве заради алфа-гал захарите.

Ксенотрансплантацията е процедура, която включва присаждане на тъкани или органи или вливане на клетки от животински източник. Развитието ѝ се движи и от

необходимостта

от органи за

трансплантация, която многократно надхвърля донорството.

Иновативните терапии обаче преминават дълъг път до клиниките. За да влязат в хуманната медицина, продуктите за ксенотрансплантации трябва да получат одобрение от регулаторната агенция на база доказателства от клинични изпитания. Първа стъпка към сертифициране на продукти за медицинска употреба на тъкани от алфа-гал безопасните прасета е клинично изпитване за безопасност фаза 1 в Масачузетската университетска болница. Свинската кожа отдавна има приложение при лечение на термични травми. Сега екипът ще използва кожа от модифицираните прасета за присадки за хора с изгаряния, които имат алфа-гел алергия.