Банки в нови сгради за милиони

https://www.24chasa.bg/Article/934965 Банки в нови сгради за милиони Банки в нови сгради за милиони www.24chasa.bg
Новата централа на Алфа банк е почти готова.

В сгради за милиони левове се настаняват в последните кризисни години финансовите институции у нас. Банки, застрахователи и пенсионни фондове сменят централите си и отиват в нови луксозни здания. Част от тях сами ги изграждат, други ги наемат.

Една от последните големи инвестиции в нова сграда направи собственикът на Алфа банк. Тя ще измести централното си управление на бул. "Цариградско шосе" през септември, съобщиха оттам.

Инвестицията е около 30 млн. евро.

В момента текат довършителни работи по строежа. РЗП е 10 000 кв. м, разположени на 10 надземни и 2 подземни етажа. Освен офиси ще има център за обучение на персонала и зали за събития.

Новата сграда на "Граве" на бул. "Цар Борис трети". До 2 месеца в нея ще се премести и централата на СИБАНК. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

От миналата година и ДСК е в нова сграда. Тя е на ул. "Г. Бенковски", на гърба на досегашната централа, която е на ул. "Московска". Инвестицията е на собственика на българската банка - унгарската ОТП. На терен от 1,4 декара са изградени 6 етажа с около 7700 кв. м. На тях са разположени около 430 работни места. В момента тече ремонт на старата централа и тя ще е готова есента. Ще се използва отново за нуждите на ДСК.

"Прокредит" си изгради собствена сграда преди няколко години на бул. "Т. Александров".

Централното управление на Инвестбанк също от около година е в нова сграда - на бул. "България" до хотел "Феста". Инвеститор е собственикът и на двата обекта - "Феста холдинг". От Инвестбанк припомниха, че на 7 етажа са разположени административни, обслужващи и складови помещения, а на партера е банковият салон за корпоративни и ВИП клиенти.

Бизнес центърът на бул. "България", в който се преместиха под наем част от служителите на Първа инвестиционна банка. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Една от първите банки, които изградиха нова централа, бе "Прокредит". Тя бе открита в началото на 2010 г. Проектирана е изцяло за специфичните нужди на банковата дейност, обясниха от финансовата институция. Разполага с 3 сутерена, партер и 11 надземни етажа на площ над 8500 кв. м. В сградата работят над 250 души.

И при пенсионните дружества имаше промени на адреси. Едно от най-големите - "Доверие", се раздели с централния си офис на ул. "Дунав", на метри от "Св. Александър Невски", и се настани в новопостроена сграда в кв. Мусагеница на ул. "Тинтява". Инвеститор в нея е строителната компания "Артекс". Придобиването на новата сграда стана по следната схема - тя премина към "Доверие", а в замяна на това "Артекс" стана собственик на старата сграда и получи доплащане от 1 млн. евро.

Пенсионноосигурителната компания е собственик на 2 от общо 7-те етажа, останалите са инвестиции на пенсионните фондове, обясни Даниела Петкова, шеф на "Доверие". Тя допълни, че вече получават доходност, защото са отдадени под наем. Като цяло печалбата от придобиването на новата сграда била 1,5 млн. лв.

В застрахователния сектор също имаше инвестиции в нови обекти. В началото на бул. "Цар Борис III" изникна бизнес центърът на животозастрахователната компания "Граве". Собственици сме само на 1 етаж от всички 13, останалите са на австрийската "Граве имоти", която е инвеститор в проекта, обясни Николай Логофетов, шеф и на двете компании у нас.

Вложението е за около 7-8 млн. евро. Плановете са постепенно животозастрахователната компания да придобива дялове в собствеността на сграда с инвестиционна цел, защото по закон дружествата имат право да влагат част от парите и в имоти.

"Сградата скоро ще носи доходност, защото е отдадена почти изцяло", обясни Логофетов.

Той съобщи, че 10 етажа от нея са отдадени на белгийската финансова група КБС, която ги наема за дъщерната си банка у нас - СИБАНК. Оттам потвърдиха, че ще се местят след около 2 месеца. В момента централното управление е на ул. "Славянска", но сградата е собственост на Цветелина Бориславова, бивш акционер и шеф на надзора на СИБАНК. Очаква се тя да настани там хората от новата си придобивка - Българо-американската кредитна банка.

До края на годината и "Пиреос" ще се мести - в сграда от комплекса Европейски търговски център до The Mall на бул. "Цариградско шосе". От банката обаче не уточняват дали ще я купят, или ще я наемат, но според запознати по-вероятната опция е първата.

И в “Пощенска” обмислят дали да не се изместят от центъра към периферията. В момента се преценяват вариантите. Сега централата е на бул. "Цар Освободител", а алтернативата е сградата, известна като "Хюндай център", на околовръстното. Заради проблеми с изплащането на кредит към банката тя е на път да стане неин собственик.

Сред сделките, които станаха факт последните години, но този път под наем, е и тази на Първа инвестиционна банка. В края на 2009 г. тя освободи сградата на ул. "Стефан Караджа" и се настани под наем в нов луксозен офис на бул. "България". На нейно място пък влязоха служителите на Българската банка за развитие. Причината - сградата на държавната банка е в лошо състояние и се налага реконструкция. Тя вероятно ще се проточи, защото зданието е паметник на културата и фасадата трябва да се запази.

Без такива проблеми са шефовете и служителите на Борика Банксервиз. От няколко месеца централата на дружеството е в супермодерна офис сграда в района на The Mall. Представянето й бе направено официално през март.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

6 евро/кв. м годишно от имот и фирма се грижи за цялата сграда

Все повече българи са сред щастливците, които живеят в добре поддържани жилищни комплекси. И то без да полагат усилия за това, защото грижата има специализирана фирма. Плащат й, за да почиства общите

Тръгнаха сделките с имоти за инвестиция

Раздвижване на пазара на недвижими имоти отчитат брокерите в сектора със сделки за инвестиция. Това сочи анализът на "Адрес" за първото полугодие, когато се наблюдават с 15% повече покупки.

Пазете се от фалшиви брокери и обяви

Фалшиви обяви и брокери ментета са плъзнали на пазара на имоти, предупреждават изпатили. Така може да попаднете на оферта за несъществуващо жилище или на посредник, който се представя за служител на

България стана Испания на пазара на имоти

Още когато бяхме "нападнати" от английски купувачи на ваканционни имоти за първи път, започна сравнението на България с Испания. И двете страни се определяха като слънчеви, с добър климат и изгодни

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Оцветете градината в лилаво и оранжево

Оранжево и лилаво - това е актуалната цветова гама за градината и терасата тази година, казва ландшафтният архитект Татяна Бояджиева. В разсадниците се предлагат мушкато, сакъз, петуния.

Избирайте имот и според съседите

Изборът на имот е една от най-важните стъпки в живота на хората и най-вече на българите, които са дълбоко свързани с жилището си. За разлика от чужденците, които често живеят под наем

С 239% повече сделки в Панагюрище

Сериозно увеличение в броя на сделките с имоти в малки населени места у нас са регистрирани през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. С 239% са скочили продажбите в

Поне 120 лева за пролетно чистене на дома с фирма

Пролетта нахлува с бясна скорост. Това, освен мисли за разходки, кара домакините да се чудят кога и откъде да започнат почистването на дома. Ако сте доста заети или просто не искате за пореден път ...

До 40% отстъпка за имот в курорт

Отстъпки до 40% от първоначално обявените цени могат да договорят за ваканционни имоти тази година, показват данните от годишния анализ на инвестиционната компания GreenLife. В същото време около ...