Изгонен приятел на Красьо Черния във ВСС сам се брани пред съда

https://www.24chasa.bg/Article/934977 www.24chasa.bg
СТОЙКО СТОЕВ

"В решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарното ми уволнение единствените верни неща са датата и подписите. Нищо останало не е доказано по какъвто и да било начин", пледира Стойко Стоев по делото за изгонването му.

Стоев е един от приятелите на Красьо Черния във Висшия съдебен съвет. Двамата са разговаряли 213 пъти по телефона за по-малко от шест месеца - от 1 януари до 18 юни 2009 г.

След гръмването на скандала Стоев подаде оставка от съвета и се върна на работа във военния съд. Преди година с 15 гласа "за", един "против" и четирима "въздържали се" бившите му колеги от ВСС го уволниха, защото с връзките си с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев уронил престижа на магистратурата.

КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ
КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ

Стоев обжалва изгонването си пред Върховния административен съд. Делото се забави, защото веднъж бе отложено поради заболяване на магистрата и на адвоката му.

На второто заседание уволненият се яви сам и поиска ново отлагане заради лицево-челюстна операция на защитника му.

Тримата съдии по делото обаче отказаха, защото Стоев не представи никакви доказателства, че защитникът му няма възможност да дойде. Освен това по закон процесът може да се отложи само когато и страната, и адвокатът й не могат да се явят на заседанието.

Стоев за пореден път обясни, че се познава с Красьо Черния и е общувал с него не само в периода, през който ВСС избираше началници на съдилища и прокуратури в цялата страна. Подчерта, че контактите му с Георгиев са били извън сферата на служебната му дейност и по никакъв начин не са се отразили на работата му като съдия и член на ВСС.

Магистратът оспори становището на бившите си колеги от съвета, че бил общувал с "компрометирано лице". "Имотното състояние на Георгиев, младата му възраст и това, че няма юридическо образование, не го правят "компрометирано лице". Той е с висше икономическо образование, не е осъждан", изтъкна Стоев.

"В решението на ВСС надълго и нашироко са представени доказателства, че Георгиев има нерегламентирани доходи, че поддържа начин на живот, който не е коректен от гледна точка на общоприетите в обществото нрави", подчерта уволненият.

Той каза на съда "само за информация", че притежавал ревизионни актове, които доказвали точно обратното - че Красьо Черния бил абсолютно изряден данъкоплатец и нямал нито едно нарушение. Едно от двете дела срещу Георгиев обаче е за укриване на данъци.

В подкрепа на думите си, че Красьо Черния не е "компрометирано лице", Стоев настоя тримата съдии да поискат резултатите от проверкатана фирмите на бизнесмена, за когото ВСС твърди, че осъществявал дейност в нарушение на закона. Предложи и да представи свидетелство за съдимост на Георгиев.

Тримата съдии отказаха събирането на тези нови доказателства, защото нямат нищо общо с обжалването на уволнението. Никой не поставя под въпрос дали Георгиев е осъждан, никой не оспорва чистото му съдебно минало, аргументираха се те.

На същото мнение бе и прокурорът по казуса. "Предмет на делото е решението на ВСС за дисциплинарното наказание на Стоев, а не поведението на Красимир Георгиев", посочи обвинителят.

Съдиите отказаха да поискат и разпечатка за разговорите на Стоев от мобилния му оператор. Той настояваше за такава, защото според справката, предоставена от фирмата на прокуратурата, той билнаписал 7 есемеса на Красьо Черния. "През живота си не съм написал един SMS.

Прокуратурата се е предоверила на справката, предоставена от частна фирма. Цялата справка е един документ с невярно съдържание", каза уволненият.

Стоев настоя всички факти да се изяснят докрай. "Имам пълното право да го искам след 38 г. стаж в съдебната система, така не може да се постъпва", посочи още той.

Според него подадената оставка от ВСС следва да се разглежда като наказание и друго - уволнение от магистратурата, не бива да му се налага. Подаването на оставка, независимо че е личен акт, има много негативни последици според него. Освен отрицателното влечатление в обществото напускането на ВСС довело и до намаляване на трудовото му възнаграждение - заплатата му като съдия е по-ниска от тази в съвета.

"Лишен съм от допълнително материално стимулиране като член на ВСС в размер на две заплати и съм върнат в системата на окръжно ниво, независимо че последната магистратска длъжност, която съм заемал, бе на по-високо ниво - в апелативен съд", посочи Стоев.

"ВСС ме уволни като редови съдия, без да съм извършил каквото и да е нарушение като такъв", изтъкна още магистратът.

Той подробно обясни и друго нарушение на закона, допуснато от съвета - наложили му дисциплинарно наказание след изтичането на срока, в който това е възможно.

Според Стоев "скалъпени" са както дисциплинарното дело срещу него, така и прекратеното от прокуратурата разследването за търговия с влияние, твърденията за лобизъм във ВСС и неговото участие във всичко това.

"Година и половина отговорните институции в България - прокуратурата, ДАНС и всички останали, които имат отношение към разкриването на криминални престъпления, са работили върху моята личност и върху личността на хората, които са забъркани в този скандал. До този момент, както виждате, няма нито едно доказателство, което да потвърди, че по някакъв начин всичко това е извършено", обърна се той към тримата съдии.

Според прокурора по делото Стоев е уволнен правилно. Обвинителят не се съгласи с нито един от аргументите на наказания.

Предстои тримата висши административни съдии да кажат дали уволнението на Стоев е законно и правилно, или не. Решението им няма да е окончателно, може да бъде атакувано пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Той потвърди на първа инстанция уволнението на другия приятел на Красьо Черния в съвета - сливенския съдия Иван Димов. (24часа)