Проф. Момеков: За по-лек COVID-19 комбинираме витамини D и C с цинк, кверцетин, мелатонин

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9400318 www.24chasa.bg

Имунната ни система познава по дрехите “чужденците”, които трябва да атакува, и  може да се “тренира”  срещу респираторни патогени с екстракт от обвивките  им, казва в интервю за "24 часа" проф. Георги Момеков, дфн

- Проф. Момеков, социалните мрежи разпространяват сензационна новина: екип с ваше участие е създал таблетка за защита от коронавируса. Какво представлява тя?

- “Сензационната” новина е малко от типа развален телефон. Това не е продукт, който претендира, че ще предпази селективно хората от COVID-19. Реално е средство за неспецифична превенция спрямо респираторни инфекции. Представлява комбинация от витамини, минерали, антиоксиданти и нутриенти - хранителна добавка, антиоксидантен комплекс с широк спектър на действие. Целта му е да гарантира по-добър сблъсък с коронавирусната инфекция. Да се повлияят неспецифично съпротивителните сили на организма на базата на укрепване на имунитета срещу различни вирусни патогени и модулиране на възпалителните процеси с повлияване върху тежестта на евентуално заболяване.

- Използвате натоварения с надежда глагол “гарантира”, какви са аргументите?

- Големи обсервационни проучвания, в т.ч. проучвания, базирани на регистри, включително на болницата “Шарите” в Берлин, както и нарастващ брой рандомизирани проучвания - златен стандарт при съвременната клинична оценка, показват, че има няколко фактора, които могат да определят тежестта и честотата на инфекцията. Но по никакъв начин не трябва да се създава представата, че могат да заместят ваксинацията или разумното поведение със спазването на дистанция и слагането на маски. Продуктът бе разработен в тясно сътрудничество и по инициатива на Министерството на здравеопазването. Основава се на емпиричен американски протокол от март, който трябваше да прецизираме. Да видим дали има резон да се използват изброените компоненти, да се направи систематичен анализ на наличните публикации и клинични проучвания в светлината на данните за коронавирусната инфекция и да се уточнят оптималните дози. Един от големите проблеми при препоръките за неспецифична профилактика е, че на човек може да му се наложи да купи 10-ина опаковки и да даде много пари. Освен това е свързано с неудобството да приема голям брой таблетки и е предпоставка за грешки при дозирането. При грамотното им комбиниране в един препарат се избягват много от тези неудобства и не на последно място се повишава икономическата рентабилност.

- Коя е най-важната съставка в препарата?

- Този продукт разчита на синергизъм в отделните компоненти, но несъмнено ключова роля има натуралният витамин D – холекалциферол. Според представително национално проучване малко над 20% от населението има в организма си достатъчни нива на това вещество, което традиционно се причислява към витамините, но на практика е прекурсор на хормон с фундаментално значение за калциевата обмяна, оптималната функция на мускуло-скелетната система и имунната функция. Останалите близо 80% са с недостиг или дефицити, които са особено изразени през зимата. Причината е, че малка част се набавя с храните, а основна роля има синтезът му под влиянието на слънчевите УВ лъчи, които през този сезон са по-малко. Но дори активно плажуващите през лятото са покрити от главата до петите със слънцезащитни продукти, които предпазват кожата от негативните ефекти на слънчевата радиация, но потискат ендогенния синтез на витамин D.

- Как се разбира дали имаш дефицит на слънчевия витамин?

- С изследване на един от метаболитите на витамин D в кръвта. В зависимост от нивата говорим за достатъчност, недостатъчност и дефицит. Последната степен означава изключително тежка недостатъчност.

- Защо е толкова важен витамин D в случая?

- Има изключителна роля за работата на имунната система. Авторитетни студии отчитат потенциала му специално и при респираторните инфекции. Витамин D повлиява и продукцията на цитокини.

Другото вещество, което включихме в контекста на студения сезон, е витамин С. Той не само подпомага имунната функция, но има съществен принос за целостта на лигавиците, които са една от бариерите на организма пред болестотворните причинители. Освен това той намалява част от цитопатичните ефекти на вирусите (уврежданията на инфектираните клетки), които са опосредствани от свободнорадикалови процеси.

- Спори се дали се нуждаем от големи дози витамин С сега, вие какво препоръчвате?

- Мегасуплементацията (мегависок прием на хранителна добавка) с антиоксиданта витамин С е научно необоснована. Когато еднократната доза е над 400 милиграма, не се усвоява добре. В нашия продукт единичните дози са в диапазона, който позволява антиоксидантът да се усвои. Някои хора приемат по няколко грама на ден, което е безсмислено, ако нямаш за цел да си оскъпяваш екскретите - усвояването на витамина в червата става с активен транспорт.

- Как се превежда това медицинско понятие?

- Представете си, че сте отишли в учреждение, в което има 1 асансьор, а няма стълби. Ясно е, че ако в сградата нахлуят много хора, достигането им до етажите ще бъде затруднено, а ако в кабината влязат много хора, асансьорът ще заседне.

По същия начин активният транспорт на витамин С е насищаем - когато се приемат повече от 400 мг наведнъж, нивата на веществото в кръвта спират да се повишават. В нашия препарат в 1 таблетка има 333 мг и при 3 препоръчителни приема за деня се достига кръгло 1 грам - количество, при което не се очакват странични ефекти.

- Други дежурни заподозрени в добавката за базова подкрепа на имунитета?

- Микроелементът цинк. Използваме го под формата на цинков ацетат. За благоприятното въздействие на цинковите йони има множество данни от проучвания и актуално ревю с голяма база данни от независимата “Кохрейн колаборейшън”, според които цинковата суплементация може да повлияе неспецифично вирусни заболявания. Инвитро проучвания сочат, че цинкът може да потисне ензимната активност и репликацията на РНК-полимеразата при няколко вида коронавируси, включително SARS-CoV, който е генетично много близък с новия пандемичен коронавирус.

Специално за COVID-19 има две авторитетни проучвания, които сочат, че нивата на цинка корелират с тежестта. Оптималните нива в организма се асоциират с по-леко протичане, но това не означава “колкото повече, толкова повече”. Придържаме се към препоръчителните физиологични норми, защото при свръхсуплементация цинкът поражда нежелани странични ефекти.

Друг компонент, който преценихме като подходящ на базата на проучвания, е кверцетинът. Известен е като антиоксидант – потиска формирането на свободните радикали. Освен това, както сочат много биохимични проучвания, в т.ч. на акад. Ваньо Митев, потиска много ензими, които имат отношение към възпалителните процеси. Може да въздейства и като естествен антихистамин, да има противоалергичен ефект. Кверцетинът е член е на голямата група на флавоноидите, представлява жълт нетоксичен пигмент, който естествено се съдържа в много растителни продукти, зеленчуци, плодове и билки. Смята се за ключов биохимичен компонент, на който средиземноморската диета дължи славата си на най-добрата за сърцето. Това е свързано с потенциала на кверцетина да инактивира свободните радикали, както и да потиска тромбоцитната агрегация – слепването на тромбоцитите, и синтеза на липидните възпалителни медиатори. Включили сме го в доза, която осигурява максимален ефект и действа синергично с витамин С. Казано по-общо, двете съставки в комбинация взаимно засилват действието си и имат по-добър ефект от сбора на индивидуалните им въздействия.

Но има много литературни данни и за чисто противовирусните свойства на кверцетина. Обусловени са от способността му да блокира навлизането на вируса или да потиска ключови ензими, ангажирани в създаването на копия на вируса – “размножаването” му.

- В името на продукта присъства и мелатонинът, който до пандемията свързвахме само с представата за хормон на съня, какво негово свойство го вкара в протоколите за реакция на новия вирус?

- Изнесени бяха данни, че екзогенният мелатонин подпомага съпротивителните сили на организма, потиска възпалението и може да има антивирусни ефекти. Включен е под формата на таблетки с контролирано освобождаване.

За всяка от съставките са налични проучвания, които свидетелстват за подкрепата им за имунитета, но като фиксирана дозова комбинация за първи път се предлагат от нашия екип. Едновременното приложение в комбинирания продукт може да се разглежда като безопасен, рационален и икономически оправдан подход. Както за профилактика на групите с висок риск от тежко протичане на COVID, така и за допълване на лечението, което във втория случай, разбира се, изисква консултация с лекуващия лекар.

- Има ли специална причина таблетките да са за смучене?

- Спряхме се на тази форма по две съображения. Първо, предполага по-продължителен престой на субстанциите в устната кухина и съответно значително насищане на тъканите.

Второ, букалната лигавица – лигавицата от вътрешната страна на бузите, е много богато кръвоснабдена и това дава възможност усвояването на съставките да започне още там.

Крайният резултат е, че се увеличава и системната бионаличност на веществата, т.е. степента на тяхното усвояване. Такъв начин на приложение е от особено значение при кверцетина, защото той по принцип не се усвоява много пълноценно, а начинът на приложение увеличава абсорбирането му. Даваме шанс веществата да се усвоят по-добре от организма и същевременно да се създаде висока концентрация в лигавиците на “входа” на патогените.

- Към всичко това вашият екип препоръчва и добавяне на имуноподкрепящ комплекс, в който влиза нещо, което наричате имуномодулираща бленда. Как работи тя?

- Представете си го като екстракт от компоненти на обвивката на бактерии, които причиняват респираторни инфекции.

- Какво се очаква да свърши този микс от “опаковки”?

- Мембранните компоненти на бактериите са добре проучени средства за стимулиране на лигавичния имунитет и за превенция на респираторни инфекции. Това е важно, защото на фона на вирусна пневмония може да се насложи бактериална суперинфекция.

Човешката имунна система разпознава чужденците по “дрехите и аксесоарите”, подобно на средновековната родна гранична стража, която убива избягалия от Константинопол цар Борис II на границата, защото е облечен като ромей.

Антигените, с които се разпознават бактериите, са разположени по повърхността им и затова екстрактът съдържа компоненти от клетъчната стена на бактерии, причиняващи респираторни инфекции. Когато се приемат подобни екстракти, се стимулира лигавичният имунитет, включително в белия дроб, и се отделят секреторни антитела срещу патогените. Когато се случи, се намалява рискът от наслагване на инфекции.

- Можем да наречем препарата български, нали?

- Продуктът е разработен от екип български учени при рационален преглед на описаните в литературата подходи за медикаментозна профилактика и публикуваните протоколи от експертни панели. Но в никакъв случай не трябва да се създава усещането за мегаоткритие, че сме измислили чудодейно средство. Работихме с ясно съзнание, че това е един неспецифичен продукт, който може да окаже благоприятно въздействие, защото включените компоненти и съответните дози са подбрани въз основа на систематичен преглед на научната литература.

Комплексът разширява възможностите за противодействие в условията ни липсващо специфично лечение и невъзможността ваксините да стигнат бързо и едновременно до всички хора. Към момента имаме положителни отзиви за нашия продукт от Александровска болница, опаковки са предоставени и на центрове за спешна помощ.

Данните ще се използват за обсервационно проучване, но не е коректно да се коментира, преди да бъдат обобщени резултатите.

- Кои са останалите “бащи” на продукта ?

- Ръководител и координатор на проекта е акад. Добрин Свинаров, който е клиничен фармаколог и специалист по клинична лаборатория, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница. В екипа ни са и авторитетният български алерголог и имунолог акад. Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски - доайен на фармацевтичната технология, всепризнат експерт в областта на твърдите дозирани лекарствени форми, който е разработил много български знакови лекарства.

Но не си мислете, че се обединихме със самочувствието, че ще спасим света и ще попаднем под прожекторите. Целта ни в месеците на стъписване пред непознатото беше да помогнем със създаването на продукт, който да направи срещата с инфекцията по-лека и то при спазване на основен канон в медицината – на първо място не вреди.

CV

Преподавател в Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултет при МУ – София. Преподава фармакология, фармакотерапия и специализираните дисциплини “Проблемни случаи във фармакотерапията”, “Клетъчна и молекулярна фармакология” и “Химиотерапия”

Носител на наградата Signum Laudis pro Scientiae Mеritis на Съвета по медицинска наука към Медицинския университет

Председател е на Българското научно дружество по фармация. Член на Експертния съвет по клинична фармация, анализ на лекарства, фармакология, токсикология и фитофармацевтични продукти към МЗ

Съавтор е на над 200 научни публикации, глави от учебници и монографии. Проучванията му са в областта на онкофармакологията,  експерименталната химиотерапия, фито- и етнофармакологията и лекарствените взаимодействия