Очите ме заболяват от слънцето, какви очила да ползвам за шофиране?

https://www.24chasa.bg/Article/940120 www.24chasa.bg
Акад. д-р Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”

Отговор на въпроса на Теодор Тотев

Изберете очила с поляризационни стъкла. Те намаляват отблясъците по вода, пясък, тротоари и коли. Това е особено важно, когато шофирате по магистрала (и когато се разхождате по плажа също).

Някои материали, като стъкло или пластмаса, при специална обработка могат да променят състоянието на поляризацията на светлината.

Поляризационните стъкла са конструирани за пропускане само на вертикални лъчи и по този начин намаляват отблясъците, които се разпространяват хоризонтално (светлината, отразена от повърхността на пътя и от боядисаните или стъклените повърхности на другите автомобили, е силно поляризирана в хоризонтална посока).

Хората, които използват поляризационни слънчеви очила, виждат по-добре детайлите в стъклените врати и задното стъкло на автомобилите.

За избора на слънчеви очила има и други важни фактори, които трябва да се отчитат.

Рамките могат да бъдат по ваш вкус, за здравето има значение цветът на стъклото. Най-малко се променя възприятието на цветовете при сивите стъкла, а най-много - при зелените и кафявите. Предимството на кафявите стъкла е, че те блокират най-опасните за очите лъчи от виолетово-синята гама.

И модните експерти, и очните лекари са на едно мнение: размерът има значение! Големите очила предпазват очите повече. Ако нямате нужда от диоптър, изберете такива слънчеви очила, които са извити по овала на лицето, за да спират и страничната светлина. А най-добре се предпазетеи от проникващите отгоре лъчи с козирка или шапка с периферия.

Влезте в специализиран оптичен магазин, който притежава сертификат. Търсете паспорт и етикет на слънчевите очила за UV защита - не купувайте очила, които нямат етикет! Етикетът показва с какъв процент на защита от UV лъчите са очилата. UV лъчите могат да увредят и очите ви, увеличавайки риска от перде и дегенерация на макулата - водещи причини за слепота. Търсете очила, които блокират на 100% UV лъчите A (UVA) и UV лъчите B (UVB).

Можете да похарчите стотици левове за супермодерни очила или да си купите в рамките на 40-60 лв. очила с добро качество от стара колекция. От значение е да отговарят на основния стандарт pd UV протекция.