Никога не правете това преди лягане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9415551 www.24chasa.bg
Не работете в леглото. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Лекари разкриват кои навици и предмети в спалнята причиняват безсъние

Добрият сън влияе върху куп неща като настроение, тегло, имунна система. Но половината от световното население се оплаква, че не спи добре. Американското издание “Хaфингтън пост” попита лекари, специалисти по проблема, какво да се избягва преди лягане. Ето техните мнения:

Не гледайте

късните новини

Макар че вечерта пред телевизора изглежда идеалното време да научите последните информации за коронавируса или изборите в САЩ, хората трябва да се опитат да избягват източници на вълнение и тревога, преди да сложат пижамата. Новините са пълни със събития, които предизвикват сърцебиене, яд и други отрицателни емоции, които определено не помагат за здрав сън. Те действат като трилърите и филмите на ужаса.

Образите и вестите с насилие и страх възбуждат мозъка и ви вълнуват дълго време след това. Така спъват спокойния преход към нощната почивка, казва д-р Радж Дасгупта, професор в Университета на Южна Калифорния.

Избягвайте

да работите

в леглото

Коронавирусът превърна жилищата в офиси. В много случаи у дома сами избираме кога да свършим работата си. Но да се прави това нощем в леглото, не е добра идея, защото така късаме връзката на мозъка с убеждението, че леглото е само за две неща – сън и секс.

Като се занимавате в постелята с възбуждащи дейности, умът постепенно развива психологическа асоциация, че това е място за будуване, а не за спане. Така се поражда трайно безсъние. Нека леглото не се превръща в кабинет, а да остане храм на спокойствието и почивката, съветва д-р Ручир Пател, шеф на Института по инсомния в Аризона.

Не тренирайте

по тъмно

Физическите упражнения сутрин или по обяд помагат в борбата с нощното безсъние, но заниманието с гимнастика привечер има обратен ефект. Много хора си правят фитнеса след мръкване по липса на време или с цел да се уморят и “да спят по-добре”. Но освежаването по никое време само прави заспиването по-трудно, казва специалистката по съня от института в Аризона Стейси Гън.

Без напрегнати

разговори

и спорове

Упорито избягвайте да влизате в разгорещени диалози с близките си преди спане. Известно е правилото да не си лягаш сърдит, ядосан и пълен с отрицателни емоции. 

А изследвания показват, че негативните емоционални спомени траят дълго и негодуванието от тях ви държи будни.

Гневът, особено постоянният, поражда нездравословни тенденции и руши сексуалните отношения между партньорите. Той води до стрес и осуетява опитите ви да заспите бързо и лесно.

За добър сън, вместо да се карате с половинката, гушнете се с нея и гледайте някой филм от рода на “Наистина любов”, съветва д-р Дасгупта.

Забравете

кофеина,

внимавайте

с алкохола

Специалистите съветват: никакви възбуждащи напитки – кафе, сода, силен чай, енергийни питиета - след 14 ч следобед. Те действат като стимулант. Кофеинът блокира рецепторите на аденозин, потискащ събуждането.

Алкохолът също не е приятел на добрия сън. “Някои смятат, че няколко чашки вечер са добър лек срещу безсънието. Но аз не го препоръчвам, защото това нарушава архитектурата на съня. Ако пия вечер, гледам това да не е скоро преди лягане, за да може алкохолът да се изчисти от тялото”, казва д-р Стейси Гън.

Намалявайте

или спирайте

осветлението

Светлината е най-мощният фактор, който сигнализира на мозъка да остане буден. Продължителното излагане на ярко осветление около времето за лягане намалява количеството сън и нарушава циркадния ритъм спане - събуждане. То потиска производството на мелатонин в мозъка - хормон, подпомагащ съня, който се отделя в отговор на тъмнината, обяснява професорът по неврология Анита Шелгикар.

“Навремето ходех на риба с компания и по липса на ток, преди да си легнем, използвахме фенери с пропан. Някои от приятелите забелязаха, че тъмнината подобрява съня им. Оттогава веднъж седмично си правят “пропанова вечер”, която намалява количеството светлина, на което се излагат преди заспиване”, разказва д-р Уилям Хийли от университета “Аугуста" в Мейн.

Той припомня, че силното вечерно осветление може да допринесе за сърдечни болести и проблеми с метаболизма. И съветва няколко часа преди лягане да се гасят повечето лампи, а осветлението на останалите да се намалява.

Не се излежавайте

в леглото – мозъкът ви ще развие асоциация, че то не е за спане. Не допускайте в спалнята домашни любимци – нарушават съня ви. Не влизайте там с обувки – замърсяват. Не яжте в леглото – вечеряйте 3 часа преди лягане.

Подреждайте спалнята, опъвайте чаршафите, иначе чувството за неизпълнени задачи ще ви държи будни. Намалете отоплението и по възможност отваряйте прозореца – на по-хладна температура се спи отлично. Не позволявайте на децата да лягат при вас – това нарушава и вашия, и техния сън.