Българските цени най-ниски в Европа

https://www.24chasa.bg/Article/945043 www.24chasa.bg
По данни на Евростат

Цените на стоките и услугите у нас през 2010 г. са били най-ниски в целия Европейски съюз, съобщи Евростат. Те са 51% от средните за ЕС.

Българинът пазарува най-евтините храни, алкохол, цигари, дрехи и електроника. Цените в хотелите и ресторантите ни също са най-ниски, твърди изследването на европейската статистическа служба. Това важи и за разходите за транспорт - обслужването на леките коли и горивото за тях.

Нивото на цените в държавите от Евросъюза е в широки граници, показва проучването. В България например е 3 пъти по-евтино, отколкото в Дания. Скъпо е и в останалите скандинавски държави. Финландия е с 23% по-високи цени от средните в ЕС, а Швеция - с 20 на сто.

След България следващата страна, в която е най-евтино, пък е Румъния. При съседите цените са 59% от средноевропейските. Сред сравнително евтините държави са още Полша, Литва, Унгария, Латвия, Словакия, Чехия, Естония и Малта.

Малко под средните в ЕС са цените в Испания, Гърция, Кипър, Португалия и Словения.

България е номер 1 по евтиния и при отделните групи стоки, които са сравнявали експертите от Евростат. Цените на храните и безалкохолните напитки у нас са 66% от средните в ЕС, докато в Дания са 136 на сто. Като цяло разликите тук са по-малки, отколкото при другите групи стоки.

При алкохола и цигарите разделяме първото място по евтиния с Румъния. В двете страни цените им са 64 на сто от средните в Евросъюза. Най-много плащат за цигари и концентрати в Ирландия.

За дрехите пък най-скъпата държава е Швеция, а най-евтината - отново България. У нас цените им са 75% от средните в ЕС.

Най-малка разлика между отделните страни има при потребителската електроника. При нея цените варират от 89% в България до 115 на сто в Швеция.

Драстично по-евтини, отколкото в другите държави, пък са хотелите и ресторантите у нас. Те са с цени от едва 45% от средните в Евросъюза. В Дания хотелите са около 3,5 пъти по-скъпи.

Евростат дава данни за цените и в кандидат-членките за ЕС, както и за Западните Балкани. По-евтино от България е само в Македония и Албания.