Съдийка сложи “на трупчета” делото “Батко”

https://www.24chasa.bg/Article/945121 www.24chasa.bg
Веселин Георгиев в съдебна зала СНИМКИ: АРХИВ

Съдийката Весела Дончева изненадващо торпилира делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, по-известен като Батко. При повторно разглеждане вместо да даде ход на процеса срещу него за престъплени по служба, Дончева го върна на прокуратурата за частично прекратяване. Така тя отложи старта му за края на годината.

Георгиев бе даден на съд през януари 2009 г. Той бе обвинен, че през 2006-2007 г. е одобрил 8 договора за обществени поръчки между пътния фонд, който ръководи, и фирмите "Биндер", "Инмат" и сдружението "Инфраструктурни обекти".

До поредното буксуване на делото, което вървеше към финал, се стигна, след като през декември 2010 г. съдия Георги Колев стана шеф на Върховния административен съд. Заради кадровата промяна делото трябваше да тръгне отначало при нов съдия и бе разпределено на Дончева.

МАРГАРИТА НЕМСКА
МАРГАРИТА НЕМСКА

В закрито заседание в началото на юни тя не открива нарушения и насрочва делото за 28 юни. Георгиев обаче вече е подал молба да му се разреши да пътува в чужбина. На 14 юни тя събира прокуратурата и защитата в съдебната зала, за да реши дали да отмени забраната за пътуване. Прокуратурата не се противопоставя на молбата на Батко и той е пуснат да пътува, за да лекува шийна дискова херния. На заседанието Дончева лично връчва на подсъдимия препис от обвинителния акт, с който той вече разполага, за да подготви защитата си.

И когато всички очакват най-после делото да тръгне, идва голямата изненада. Вчера сутринта наблюдаващият делото прокурор Моника Малинова и адвокатът Пламен Ялнъзов заявяват, че искат да се даде ход на делото. Съдийката обаче обявява, че е открила процесуално нарушение - обвинението било неточно. Грешката била допусната още в т.нар. първоначално работно обвинение. Там се сочело, че Георгиев трябва да отговаря за 11 сделки. В хода на разследването за 3 от тях доказателства не били събрани.

На финала в обвинителния акт било записано, че Георгиев трябва да отговаря за 8 от сделките.

"Предишният съдебен състав не е констатирал подобно нарушение, а делото бе стигнало до пледоарии", каза вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. "Само за 14 дни Дончева успява да намери нарушение, което преди това не е открила нито тя, нито съдия Колев. Тя задължава прокуратурата да напише постановление за частично прекратяване, което няма как да се връчи на Георгиев в близките 2 месеца, защото той може да се е възползвал от правото си да замине на лечение в чужбина", допълни Немска. Така Батко ще бъде изправен пред съда най-рано през зимата. Съдия Дончева не бе открита за коментар.