Плажовете под лупа за зони без платени чадъри

https://www.24chasa.bg/Article/947666 www.24chasa.bg

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки по плажовете с концесия имат ли обособени зони без платени чадъри и шезлонги.

Това ще е един от акцентите на новата акция на ведомството по южните ивици. Екипите ще следят още дали концесионерите са осигурили спасителни постове и медицинско обслужване и има ли обявени цени на атракциите там. С особено внимание ще се следят джетове, които са рискови и често предизвикват инциденти.

"Тръгваме още тази седмица", обяви шефът на комисията в Бургас Николай Стойков. В момента се проверява сигнал за липса на зона без платени чадъри на южния плаж в Приморско.

Оплакването бе подадено на среща между представители на комисията с членове на бургаската туристическа камара в Слънчев бряг. "Ще проверим случая приоритетно, приемаме го като сигнал", каза Стойков.

По регламент 50% от стопанисваната територия трябва да е свободна от чадъри, шезлонги и други атракциони. Тези територии трябва да се редуват с платените и всички да са с излаз на море. Не рядко обаче платените чадъри са опънати почти от край до край, а плажуващите са избутани в крайните точки на ивицата.