ГЕРБ има шанс само с Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/947956 www.24chasa.bg

- Г-н Вълчев, вие ли сте сивият кардинал в кампанията на Меглена Кунева?

- Кунева е не само изграден политик, но и човек с ясни позиции. Докато беше министър и еврокомисар, мнозина са се опитвали да й дават акъл и да предпоставят това, което тя ще каже или направи, но никой никога не е успявал. Така че нито един от хората, ангажирали се с нейната кандидатура и подкрепа, няма да може да й влияе - нито сега, нито след като стане президент.

- Но за разлика от останалите от НДСВ в инициативния комитет вие сте много активен - ходите с Кунева по срещи. На какво се дължи това?

ГЕРБ има шанс само с Борисов

- Когато не ме видяха на представянето на нейната кандидатура преди няколко седмици, ваши колеги ме питаха пък защо ме е нямало. Мисля, че тази кандидатура просто е добра за България. Винаги съм смятал, независимо кой е на власт, че едно от най-хубавите неща на демокрацията е това, че цялата власт не е в едни и същи ръце. За България - с традиционно тежки изкривявания в разбирането и практиката на властта, това е от особена важност. Затова за страната е добре президентът да не е от управляващата партия.

На следващо място - Меглена ясно обяви, че не смята да поема никакви ангажименти към политически партии. Някои веднага попитаха - как ще е кандидат на гражданското общество и кога то е казало, че иска точно тя да му е кандидат. Това означава, че тя няма да ходи по партийните централи, няма да поема скрити или явни ангажименти. И това е добре за страната.

- Смятате ли, че Кунева има шанс да стигне до балотаж, след като партия не застава зад нея? Все пак симпатиите на хората са едно, но стигне ли се до гласуване, практиката е показала, че се спазва партийната повеля.

- В много случаи това е вярно. Но, от друга страна, през последните 20 г. неведнъж е ставало ясно, че онзи, който е подценявал българския избирател, криво си е направил сметката. Истина е, че партийният вот е нещо важно, аз никога не съм бил против партийната система и винаги съм твърдял, че партиите са необходимо зло за съвременния етап от развитието на демокрацията. Затова е нормално по-голямата част от важните държавни дела да минават през партийни решения. Но също така смятам, че президентската институция е едно от малкото изключения. Държавният глава у нас не е с големи правомощия. Същевременно той е пряко избиран и единственият смисъл в това е той да бъде човек със силен глас и голям обществен авторитет. А това не ми се връзва съвсем с партийните кандидати.

Така че онези, които сме се ангажирали с подкрепата за Меглена, го правим по вътрешно убеждение. Води ме желанието да има повече плурализъм и повече конкуриращи се и контролиращи се центрове на власт. А и това е един своеобразен начин хората да изразят отношението си към политиката, която се провежда през последните 2 г.

- Т.е. очаквате наказателен вот за ГЕРБ в полза на Кунева?

- Не бих го нарекъл наказателен вот, но очаквам известно разграничаване от еуфорията, която бе преди 2 г. Защото в нито една област правителството не успя да направи сериозни пробиви. Това е нещо, заради което лично аз много съжалявам, защото рядко в парламента има толкова ясно и дисциплинирано мнозинство. Това даваше възможност наистина за приемане на решения, които в други по-разпръснати парламенти не бяха възможни. И бях по-скоро оптимист.А месеците до края на тази година са последните, когато мнозинството и правителството ще може да вземе по-тежки решения. Остане ли 1-1,5 г. до парламентарните избори, нищо няма да направят.

Ще дам пример със селското стопанство - много приказки как ще се въведат стандарти за храните. Хубаво е човек да си купи кренвирши “Стара планина”. Но защо искаме хубава храна да ядат само богатите хора? Всички трябва да ядат качествени храни, стандарт да има за всички храни. Признавайки, че едни храни са качествени, на практика признаваме, че останалите не са. Това е принципно сгрешена политика, да не кажа - пълен абсурд.

- Но какво ще кажете за магистралите - това е успехът, който Борисов най-често си приписва. А министър Росен Плевнелиев дори се спряга за кандидат на ГЕРБ за президент.

- Винаги съм уважавал Росен Плевнелиев - още преди да влезе в правителството. Мисля, че той трябва да бъде подкрепен в дейността си като министър. Този засилен темп на строителство е нещо хубаво. Но, доколкото съм информиран, усвояването на европейските средства и в тази област е хилаво. Онези проблеми, които имаха предишните правителства - ленивост на администрацията и невъзможност да усвоява навреме евросредства, за съжаление продължават. И трябва на мускули да правим тези неща, което осъжда на глад други сектори.

И второто нещо - не бива да забравяме, че инфраструктурата не са само 3 пътя в България. Ние, хората, които живеем в центъра на София, за съжаление често не си даваме сметка, че България не е само едни жълти павета.

Все още има дори градове без нормално водоснабдяване. Продължава да има по Черноморието места, където се изхвърлят мръсните води направо в морето. Продължаваме да имаме пътища, по които човек не може да мине. Наскоро ходих до Свищов - един чудесен български град. Но дотам трябва да се ходи с всъдеход. Следователно оценявам това, че се правят магистрали, но е необходимо малко по-широко да се гледа на нещата.

- Сериозен конкурент ли би бил все пак Плевнелиев на Кунева?

- Мнението ми е, че кандидат на ГЕРБ ще бъде самият Борисов. Не знам защо обсъждаме това въобще.

- Той многократно отрече този вариант.

- Есента не е далече.

- Имате ли някаква информация, че Борисов ще е кандидат?

- Така мисля. ГЕРБ са достатъчно зрели, за да излъчат най-печелившия кандидат. Кой е той според вас?

- Да речем, че е Борисов.

- Разбира се, че е Борисов.

- Кой ще е премиер тогава - при такъв вариант се спряга Кристалина Георгиева?

- Не мога да гадая. В крайна сметка ГЕРБ ще вземе решение. Разбира се, че Борисов има най-големи шансове да се представи добре на изборите. Фактът, че отлагат решението си за септември, лично на мен ми подсказва, че кандидатът им няма да бъде непознато лице.

- Не мога да повярвам, че вие, хората около Кунева, не водите все пак някакви тайни договорки с партии за подкрепа. Няма ли да се възроди тройната коалиция?

- Такива разговори няма и не може да има.

- Нека се върнем на вашето активно участие в тази кампания. Много от колегите ви в НДСВ ви заподозряха в по-дългосрочни планове - ако Кунева стане президент, вие да превземете НДСВ.

- Не виждам никаква връзка между тези неща.

- Друг вариант е да създадете нова партия на основа на резултатите и инерцията, набрана от Кунева?

- Трети вариант е да се оттегля във Варна и да пиша романи. В човешкия живот много пътища са отворени. Аз никога не съм твърдил, че съм се отказал от публичния живот на страната. Смятам, че е важно да участвам, а в какво качество, е въпрос не само на желание на човек, но и на ситуация.

- Как ще се осъществи връщането ви в политиката? Ще сте вице на Кунева?

- Това съм го отрекъл отдавна. Тази година не е моята година и няма да участвам в изборите.

- След вота какво ще правите - партия, за парламентарните избори ли ще се готвите, премиер ли ще ставате?

- Това биха били спекулативни разсъждения. Участието ми в кампанията на Кунева за мен е човешки важно. Наречете го дори един културен проект - не бива да допуснем в нашето общество отново да се настани грубото противопоставяне и плъзгането по повърхността на нещата. Кунева е човек, който разбира съвременните проблеми - и на България, и на Европа, и на света. Тя е човек, който добре може да представлява страната ни, човек, който е балансиран и открит.

- Как ви изглежда парламентът отстрани?

- Там нищо съществено не се случва. Най-важната роля на парламента е приемането на закони и не виждам голямо подобрение. Напротив - едни и същи закони доста често се променят, всякакви идеи бликат, предлагат се най-различни спорни законопроекти. В това отношение не само не е направена крачка напред, но мисля, че сме се върнали дори назад. Но така е и в повечето политики.

Ще дам пример с минималната работна заплата - след дълго мислене успяха да измислят да я повишат. Но това всъщност не е за хората, а пак за държавата. Защото на МРЗ в бюджетния сектор работят много малко хора. Така че хората почти нищо няма да получат. Просто ще накарат работодателите да внесат повече осигуровки в хазната, защото държавата не може да си събере приходите. Представят нещо като много хубаво, а всъщност идеята е отново да се изземат от населението пари. Или както имаше един виц по времето на Тодор Живков: Това е все едно да ти вземат сакото, да ти подарят потник и да ти честитят балтон. Това се случва в момента. Хората може и да не го разберат в първия момент, но след това става ясно. Всеки, който е подценявал хората, не е видял добър край.

  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди