В топ 3 сме по високи лихви на кредитите

https://www.24chasa.bg/Article/952166 www.24chasa.bg

България е в топ 3 по високи лихви на кредитите в Централна и Източна Европа. Нивата по потребителските в лв. над 5г. през 2010 г. са били 12,09%, а по жилищни над 5 г. в лв. - 9,31 на сто.

По-скъпи са били заемите в Румъния и Унгария. Това показва анализ на УниКредит Булбанк за цената на кредитите в региона. В Румъния лихвите по потребителските са били 15,25%, а по ипотечните - 10,75 на сто. Рекордьор е Унгария, където са били съответно 17,07 и 11,47% (подробности виж в таблиците).

Най-евтини са били заемите в Естония, Литва, Полша, Чехия. Дори в Гърция са по-ниски от нашите, основно защото страната ползва много евтин ресурс от ЕЦБ.

Основната причина в България лихвите да са по-високи са няколко - по-високата цена на финансирането, по-големите административни разходи и по-глемия риск, обобщи Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк.

У нас цената на ресурса е 6,46% през 2010 г. и е висока спрямо повечето страни по няколко причини. Една от най-съществените е високата инфлация. Заради нея банките увеличават лихвите по депозитите, за да стимулират спестовността, а това оскъпява кредитите. Освен това хората предпочитат да слагат парите си на срочни депозити, а не на такива до поискване (безсрочни), където лихвите са по-ниски. Депозитите се оскъпяват и заради стремежа да се намали ползването на външно финансиране, което в бума бе увеличило дела си, но в кризата трябва да падне.

Проблемите в Гърция също държат цената на депозитите у нас висока, защото ликвидността е ниска заради слабите инвестиции - регионът се смята за рисков и капиталовите потоци са слаби. Фактът, че БНБ не може да финансира банките, както прави ЕЦБ например, също влияе негативно на цената на ресурса. В повечето страни в Централна и Източна Европа те са паднали на нивата отпреди кризата, докато у нас все още не са.

Анализът показва още, че административните разходи у нас са по-високи спрямо повечето страни в региона. Страната ни е на 2-3-о място по разходи, свързани и несвързани с персонала. Печалбата също влиза в цената на кредитите и страната ни е на едно от челните места по този показател. 100 лв. кредит носят 88 ст. средна печалба. Рискът пък е бил подценен преди кризата, а сега е съществена част от цената на кредита.

Левон Хампарцунян: Административна намеса? Като да се гримираш върху огледало

"Анализът показва, че нивата на лихвите са логични и трябва да спрем да мислим,че банкерите са лоши и искат да тормозят клиентите си", обобщи Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според него те като огледало отразяват реалностите в живота в съответната страна. И ако нещо в образа не ни харесва, можем да го променим, като поработим върху образа.

Административната намеса обаче означавала да се гримирате върху огледалото.

"Нормализирането на лихвите ще продължи, но дали ще стане и с какви темпове, ще зависи много от ситуацията в Гърция". Това заяви вчера Кристофор Павлов. Ако се стабилизира и се вземат бързи крайни решения, външната среда ще се подобри и ще дойдат повече чужди инвестиции, оттам ликвидността в икономиката ще се повиши, а това ще понижи цената на ресурса и лихвите по кредитите, прогнозира икономистът. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.