Родители воюват за деца и имоти в 8 дела

https://www.24chasa.bg/Article/952846 www.24chasa.bg
Цялото семейство в щастливите си години в Австралия СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Семейство от Варна изнесе домашните си проблеми в съда и може да загуби децата си.

Мая и Сергей Иванови все още не са разведени след 4 г. скандали, бягства и криене на деца в Австралия, претенции за имоти.

10-годишният Михаил, когото галено наричат Миши, остава в Кризисния център във Варна, реши варненският съд. Той и 12-годишната му сестра Александра - Аля, трябва да бъдат отделени от родителите заради нездравословната атмосфера.

Родители воюват за деца и имоти в 8 дела

Решението на съда е по искане на социалните служби.

Бащата Сергей Иванов (вляво) и адвокатите му Росица Маринова и Бранимир Балачев дават пресконференция през 2010 г., когато децата бяха настанени в дом в Шумен.
Бащата Сергей Иванов (вляво) и адвокатите му Росица Маринова и Бранимир Балачев дават пресконференция през 2010 г., когато децата бяха настанени в дом в Шумен.

“Заради войната на родителите децата имат изменения в поведението. Не желаят да разговарят с учителите си, не искат да се мият, опитват да бягат от апартамента на майката.

Тя не може да общува с тях освен в присъствието на психолог. Ние изгубихме и малкия постигнат прогрес, който имахме с тях”, казва Анна Конукова от Агенцията за закрила на детето.

“Извеждането на децата от семейната среда на майката е едно признание, че тя не е здравословна. Не мога да разбера обаче защо децата бяха отведени в дом, след като имат баща, към когото са силно привързани и имат категоричното желание да живеят при него”, казва Бранимир Балачев, адвокат на Сергей Иванов.

Защитата на майката не желае да коментира.

В момента съпрузите водят дела един срещу друг за домашно насилие, психически тормоз, отнемане на права, развод. Бащата е подал жалба за неизпълнение на съдебно решение, според което той може да вижда децата си 2 пъти месечно и да ги взема при себе си 45 дни през лятото.

Освен това съди социалните служби за настаняването на Аля и Миши в дом в Шумен.

Майката Мая Иванова чака и решение от Върховния административен съд за иск срещу МВР. Тя иска от министерството 1 млн. лв. обезщетение за причинени страдания, че през 2007 г. съпругът й е оставен да изведе децата от България без нотариално заверен документ от нея.

Съдът постанови обезщетение от 10 хил. лв., което пък се обжалва от МВР.

“Обжалваме решение, че МВР трябва да ни плати 5000 лв., а ние трябва да заплатим разноски на МВР по делата 20 000 лв. Случаят е абсурден и имам много какво да говоря по него”, каза адвокат Людмил Варнев. Той и клиентката му имат и още едно заведено дело от 2009 г. в Страсбург за нарушаване на човешки права.

Семейната сага започва през 1994 г. - дългогодишният емигрант в Австралия Сергей Иванов се жени за варненката Мая. Двамата заминават за Аделаида. Той издържа семейството с уроци по български, а през 1997 г. тя започва работа в статистическо бюро.

Месеци по-късно забременява и настоява да роди първото си дете в България. И Аля, и Миши са родени във Варна. Бащата обаче им урежда и австралийско поданство. С годините семейството се замогва и купува 2 луксозни къщи в Австралия.

Живеят щастливо, правят две околосветски пътешествия.

Двамата решават, че малките трябва да тръгнат на училище в България и да знаят добре български.

Освен това смятат да инвестират парите в имоти. Купуват апартамент 190 кв. м с 40 кв. м мазе, подготвено за сауна, 2 къщи в Елена и земи по Черноморието.

Не е ясно дали проблемите избухват заради имоти, или заради спор къде да живеят - в България или в Австралия.

Мая поискала един от имотите да бъде прехвърлен на майка й. А после го продала, но без да даде и лев на съпруга си.

Така той заподозрял, че жената смята да се отърве от него, но материално осигурена. Пред журналисти Иванов обяснява, че по българските закони

при развод съпругата взема половината от придобитото по време на брака. В Австралия обаче не е така.

След поредната караница Мая завела дело за присъждане на родителски права и съдът ги дал на нея. Но не забранил на бащата да извежда децата от страната. Така през юли 2007 г. Сергей отпътувал с Аля и Миши за Австралия. Минал през ГКПП Йовково, където служител го пуснал без нотариално заверено пълномощно от майката.

За постъпката си граничният полицай е наказан с порицание. А майката съди МВР за нанесени щети.

Децата започват да учат в Аделаида, растат щастливи година и половина. През това време майка им пише писма до всевъзможни институции, за да си ги върне. Накрая заминава за Австралия.

През 2008 г. Семейният съд в Аделаида се позовава на Хагската конвенция и решава, че бащата е извел незаконно децата от България и трябва да ги върне на майката.

Властите тръгват да търсят Сергей и хлапетата, но те вече са избягали и се крият в Бризбейн. Али и Миши не ходят на училище година и половина, крият се в една къща с баща си. Когато са открити и настанени в приемно семейство, отказват да разговарят, режат комарника на прозореца и се опитват да избягат.

“Когато ги открих в училището, не ги познах. Бяха много напълнели. Като ме видяха, се разкрещяха и избягаха. Сякаш не бяха същите деца, които са ме гушкали”, разказа тогава пред “24 часа” разплаканата Мая.

В крайна сметка Аля и Миши отлитат с майка си за България. Пътят е повече от труден - децата крещят на английски на летището в Хонконг, че са отвлечени.

Успяват да избягат и да се скрият на летището в Истанбул. Там властите ги търсят 11 часа. Накрая те обясняват през сълзи, че искат в Австралия при баща си. Служителите дори се поколебали как да постъпят и са отразили инцидента в специален доклад.

След 6 месеца затворени в апартамента на майка си в кв. Левски във Варна, става ясно, че децата не могат да живеят с нея.

Те я обиждат, наричат я “чума”, крещят през прозореца, че са отвлечени. Бащата стои с часове под балкона, за да си говори с тях.

Мая е наранена. Децата не се обръщат към нея с “мамо”. Адвокатите й искат бащата да бъде наказан затова, че им е повлиял и “промил мозъците”, настроил ги е непоправимо срещу майката и живота в България.

Социалните служби настаняват децата в дом в Шумен. Напрежението обаче не спада. Бащата отива да види Аля и Миши, но служителите го възпират. Майката също не може да контактува с тях без социален работник.

Объркани, с психически травми, отфевруари двамата са в кризисен център във Варна.

Според адвокати висящите дела между родителите няма да приключат по-рано от половин година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина