Убиха Васа с монтаж

https://www.24chasa.bg/Article/953407 www.24chasa.bg
Йорданка Христова СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

С певицата Йорданка Христова разговаря НИКОЛАЙ МОСКОВ:

- Г-жо Христова, бяхте на поклонението на Васа Ганчева. Защо стигнахме до смъртта й? Общото в изказването на артистите бе, че простащината доминира и убива.

- Явно така е удобно на управляващите.

Йорданка Христова и Богдана Карадочева бяха сред приятелите, сбогували се с Васа Ганчева в понеделник в Народния театър.
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
Йорданка Христова и Богдана Карадочева бяха сред приятелите, сбогували се с Васа Ганчева в понеделник в Народния театър. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

- Как, да се боричкаме в калта?

НИКОЛАЙ МОСКОВ
НИКОЛАЙ МОСКОВ

- Не, драматизирате. Боричкат се амбициозните играчи и нереализирани типове, за които партия и цвят нямат никакво значение, важно е да успеят. Интелектуалците не се боричкат. Спомням си, като бяха във Великото народно събрание Радой Ралин и Валери Петров.

Валери Петров излиза да говори, а те крещят за пуловера му. Арогантни и не искат да го чуят. И, естествено, двамата интелектуалци си отидоха, тяхното място не бе там. Парламентът не е за хора, които се опитват да вършат работа, а за онези, които си вършат игрите. Този Яне Янев нали изнесе данни за някакви други заплати, които депутати вземат. За какво да говорим! Но отидохме в друга посока на разговора.

- С Васа свързваше ли ви приятелство?

- Да, познавахме се от страшно много време, работили сме дълго заедно, ходила съм често у тях. Аз много пътувам и не се виждахме често, но винаги се чувахме за важните работи. Тя ми се обаждаше след някое предаване дали ми е харесало. Общувахме и всяка си вървеше по пътя.

- Мнението й беше ли коректив на артистичната гилдия?

- Не само на гилдията. Нейното значение бе на много високо и точно естетическо равнище. Имаше изключително верен поглед. Възхищавах й се и търсех с нетърпение нейните статии, защото ми отваряха очите. Не бе необходимо да си блъскам главата и да търся това, което тя много точно посочваше, все едно го сканираше.

Васа бе с невероятна ерудиция, култура, финес, аристократизъм, ако щете, имаше всичко.

И толкова ранима и чувствителна, че не можа да понесе тази гмеж, с която я заляха преди месец. Аз съм абсолютно сигурна, че това е предизвикало болестта й, няма начин да не й се отрази скандалът, в който я вкараха. На всеки щеше да се отрази, а тя бе изключително сетивна. Страшно съжалявам, че говоря за нея в минало време. Никак не ми звучи. Много, много ми е мъчно.

Тя не бе само коректив за гилдията. Абсолютно за всичко имаше око, защото бе с големи познания и широк кръгозор. Васа владееше няколко езика и живееше в не един свят, не беше ограничена в нашите дребни сметки и по български специални взаимоотношения.

- Значи ли, че обществото няма нужда от такива като нея?

- Абсолютно. Боже мой, питам се как може. Да се върнем по-назад. За мен много от предаванията, които се излъчват по телевизията, просто не бива да се гледат от младите и особено от децата - те не са възпитателни, те са опасни. В една телевизия не може да има само забава, трябват възпитателни предавания, защото децата попиват. Родителите нямат време да се занимават с тях и телевизията едва ли не се явява второто училище А такива сбъркани и безобразни неща се излъчват.

Ако телевизията реди предаванията си, кой следи за тях? СЕМ? Трябва да се наказват за всички порнографии, които бълва екранът непрекъснато. Това е безобразно.

Спомням си, когато Слави Трифонов се изфука пред един голям американски певец с един клип, гостът му каза: "Това по нашата телевизия не може да се излъчи." А ставаше дума уж за най-демократичната страна. Това е! Просто не може да си правят каквото си искат някакви хитри копелета, някакви си 5-6 хитри продуценти, които видяха, че в продуцентството има далавера. Какво е това - един и същ продуцент има предавания във всички телевизии.

Морално ли е?

Уважавам Слави, защото остана в bTV, а другите щъкат насам-натам и където им дадат повече, там са. Това е ужасно, безморални хора не може да бъдат за пример и да окупират телевизиите, за да възпитават посвоему от ефира. Това е абсолютно престъпление.

- Учихме, че Бай Ганьо убил създателя си Алеко, т.е. обществото убива писателя, който му пречел на партизанлъка.

- Да, може да се каже, че случаят се повтаря с Васа Ганчева.

Познавам я като принципен човек, а я окаляха до смърт.

А знаете ли как е монтиран записът, той не е целият, бе накъсан. Едно е да пуснат целия запис, а на него едва ли би могло да се разбере за какво става дума. Но нещата така са монтирани, че да я опетнят.

Ами Васа е човек на свободна практика, защо да не вземе хонорар за труда си. Аз като пея, ми плащат, нормално е. А те го изкараха подкупи, мръсотии, поръчки. Айде холан! А после го раздуха много, изтъпанчили се бяха да коментират и нейни близки - кръстници или кумове.

Но държавата ни е такава. Ето навремето, когато опетниха с онзи скалъпен филм Иван Славков, Бог да го прости. Бе абсолютно тенденциозно. Гледала съм сто пъти тази лента. Иван Славков влезе, каза, че отива на погребение, и излезе. Нищо не можеха да му направят, ако ние, българите, бяхме застанали зад него и кажем: "Искаме да видим целия немонтиран филм, на тези кадри Славков нищо осъдително не прави." Тогава нямаше нищо да му направят и България нямаше да бъде омърсена. Това бе голяма обида и тя също допринесе Иван да си отиде. Той е бил всякакъв, но никога не и дребна риба. Това бе скалъпена история и тя си личеше.

По същия начин бе направена и историята с Васа. И викнаха, че защитавали журналистиката. Глупости. Журналистиката се е навела пред управляващите - днес на едни, утре на други, после на трети - така вървят нещата у нас. А със скалъпеното за Васа извъртяха нещата уж за принципност и етика. Защо аз не мога да осъдя някой, който пише глупости за мен. Къде са законите за печата, така ли се спазва Етичният кодекс на журналиста? Ако ги имаше, нямаше да се произвеждат подобни гнусотии. Те убиха и Иван Славков, сега и Васа, а ние виновно допуснахме тези убийства.

- Искате ли да избягате от действителността?

- Даже съм на път. Отивам на фестивала "Славянски базар" в Битебск, Беларус. Той се провежда от 20 години и аз съм в международното жури заедно с Тото Кутуньо, Патрисия Каас и звездите на бившия СССР. Но всички в журито ще пеем.

В началото на август имам концерт в Берлин, където се открива български клуб.

После заминавам за Куба за 10 дни. В Хавана ще пея на голям концерт за рождения ден на Фидел. Ще изпея песента, която носи името на събитието - "Серената де ла Фиделидад". Фидел означава верен на испански и заглавието е игра на думи - "Серенада на верността". На 12 август в театър "Карл Маркс" ще пеят и много известни латиноамерикански изпълнители. Поканена съм и аз.

ВИЗИТКА

Родена на 10 септември 1943 г. в София. Завършва естрадния отдел на консерваторията в класа на Милчо Левиев.

Снаха е на бившия вицепремиер и министър Григор Стоичков

През 1966 г. печели първа награда на първия "Златен Орфей". Повтаря успеха си през 1967 и 1975 г.

През 1974 г. е първата българка с голям рецитал в Париж. Има концерти в 36 държави. Печели фестивали в Брашов, два пъти в Сопот, Полша, Варадеро, Будапеща, Дрезден, Истанбул, Витебск

Тя е най-известната чуждестранна певица в Куба от над 30 г. Хиляди кубинки са кръстени на нея.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо