Токът по-скъп с 5% заради квоти

https://www.24chasa.bg/Article/953576 www.24chasa.bg
Ангел Семерджиев Снимка: Архив

5% увеличение на тока от 1 юли догодина прогнозира вчера шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Това става пет дни след като регулаторът вдигна цената от 1 юли с 3 на сто.

Причината за новия скок е краят на безплатните квоти мръсен въздух от 1 януари 2013 г. за въглищните централи. Те ще бъдат задължени да ги купуват на пазарни цени. Това ще доведе до увеличение от 20% на енергията, която те произвеждат. Това ще оскъпи микса, който НЕК прави, с 10 на сто. Към него се добавят 2-3% поскъпване на тока от вятърни и фотоволтаични централи. До крайния клиент - битовите потребители и малкия бизнес, увеличението щяло да бъде 5 на сто.

Тази година поскъпването от 2 за бита и 5% за бизнеса бе заради новата американска централа "Марица-изток 1", която има дългосрочен договор с НЕК за изкупуване на тока. Предната година беше заради зелената енергия.

Семерджиев се надява до юли догодина малкият бизнес - с оборот до 19,5 млн. лв. на година и до 50 души персонал, да излезе на свободния пазар. Така на защитения пазар, за който ДКЕВР определя цените, ще останат само битовите потребители. Това щяло да позволи на регулатора да защити по-добре домакинствата.