Братя Галеви - в затвора, осъдиха ги за рекет

https://www.24chasa.bg/Article/954547 www.24chasa.bg
Пламен Галев (вляво) и Ангел Христов очакват решението на съда. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Неочакван обрат взе делото срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви.

Двамата бяха осъдени да лежат в затвора. Софийският апелативен съд даде 7 г. за Галев и 5 г. - за Христов.

Галеви и петима техни приближени бяха обвинени, че са участвали в банда за рекет. През ноември 2010 г. кюстендилските магистрати оправдаха Галеви и дадоха минимални наказания на аверите им Апостол Чакалов–Тоци, Владимир Ангелов–Стъклето, Красимир Оков, Георги Градевски и Георги Блатски за притежание на оръжие и нанасяне на средни телесни повреди.

Вчера състав на Софийския апелативен съд с председател Антоанета Данова разпореди Галев да лежи при първоначален строг режим. Той трябва да плати 10 000 лв. глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си. Ангел Христов ще се бръкне със 7000 лв. глоба. Трябва да бъде конфискувана и 1/4 от имането му.

Чакалов и Ангелов получиха по 4 г. решетки, Блатски - 3 г. и 6 месеца. Единствено Градевски се отърва с условна присъда от година и половина с 3 години изпитателен срок. Потвърдена бе оправдателната присъда на Оков.

Братя Галеви дължат още 5000 лв. обезщетение на ключовия свидетел Пламен Миланов, който бе граждански ищец и частен обвинител в процеса. Миланов има таксиметрова фирма и твърди, че братята му искали 1500 лв. месечно "такса спокойствие".

Времето, през което Галеви са били в ареста, ще бъде приспаднато от присъдите им. Решението на съда може да се обжалва. Пламен Галев отказа коментар.

"Братя Галеви са много високо във властта и не оставят нищо ненаказано. Заплашваха да убият майка ми и баща ми, но те вече бяха починали. Надявам се да влязат в затвора, където им е мястото", каза Антонио Якимов. Той е сред пострадалите. Твърди, че 10 от хората на Галеви са го пребили. До окончателната развръзка на делото подсъдимите остават на свобода срещу подписка или гаранции.