803 дни майка чака възмездие за сина си

https://www.24chasa.bg/Article/954815 www.24chasa.bg
Все още няма наказани за смъртта на Васил (вляво) и Кирил.

803 дни - толкова са минали от 20 април 2009 г. до 1 юли 2011 г.

Дните брои Радмира - майка на 21-годишния Кирил Въжаров. На първата дата е арестуван и обвинен за убийството на сина й перничанинът Илиян Тодоров, на втората трябваше да чуе присъдата му, но това така и не стана.

Хокейният национал бе наръган в гърба пред столичния клуб "Соло" на 18 април 2009 г. На път за болницата издъхна и приятелят му Васил Александров (24 г.), а друго момче от компанията им - Кирил Димитров, бе тежко ранено.

Илиян Тодоров отказа да дава обяснения пред съда.
Илиян Тодоров отказа да дава обяснения пред съда.

Два дни след касапницата бе задържан 24-годишният Илиян, син на бившия общински съветник на БСП Венцислав Тодоров. Той отива в "Соло" със свои приятели, сред които и двама естонци. Компанията на Въжаров, Александров и Димитров също е там.

Адвокатите на майките Виолета Александрова (вдясно на снимката) и Радмила Въжарова поискаха той да отиде до живот в затвора без право на замяна. 
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА
Адвокатите на майките Виолета Александрова (вдясно на снимката) и Радмила Въжарова поискаха той да отиде до живот в затвора без право на замяна. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

На излизане двете групи се засичат на ул. "Позитано". Кирил Димитров прави забележка на непознатите да не говорят на английски, защото са в България. За секунди става скандал. В суматохата Кирил Въжаров пада ранен на земята. Васил Александров също умира на път за болницата. Илиян Тодоров отпрашва с такси. Крие се 2 дни, после е арестуван. Междувременно е боядисал косата си руса.

Съдия Румяна Ченалова възобнови следствието, след като прецени, че важни въпроси по делото са останали без отговор.
Съдия Румяна Ченалова възобнови следствието, след като прецени, че важни въпроси по делото са останали без отговор.

На 1 юли се очакваше съдебният състав с председател Румяна Ченалова да излезе с присъда по случая. Изненадващо обаче след 9 часа размисъл и дебати в състава това не стана. Съдът поиска нови справки и назначи допълнителни експертизи, а страните по делото се питат защо.

В продължение на два дни преди това прокуратурата, адвокатите на семействата на Въжаров и Александров и защитниците на Илиян Тодоров пледираха пред магистратите.

Обвинението поиска доживотен затвор за подсъдимия, а защитата - оправдателна присъда поради недоказаност.

Какво стана ясно досега в хода на съдебното следствие?

Няма свидетели, които да са видели Илиян да ръга момчетата с нож, и това е основният довод на защитата му. Естонката Сирет Пуук, която била в неговата компания, обаче го видяла да го размахва по време на разпрата.

Следсбиването Сирет се прибрала в хотела си, а по-късно разговаряла с Илиян в скайп. Питала го дали е използвал ножа, а той заявил: Само го размахах, за да спра боя. Двамата коментирали, че на земята е имало лежащ човек, а Илиян я молел да не казва на никого за видяното.

Ножът, с който са наръгани Въжаров и Александров, така и не бе открит. В колата на Илиян бе намерено друго разглобено хладно оръжие.

"Това не е нито първото, нито последното дело, по което няма приложено оръжие на престъплението", заяви прокурорът Любка Костова.

А Росен Райков, адвокат на семейството на убития Васил Александров, изтъкна, че Илиян има афинитет към хладни оръжия.

Експертиза пък е установила, че няколко капки кръв върху ризата на подсъдимия съвпадат с кръвта и ДНК профила на Васил Александров. Освен това Илиян единствен от 12-те души в двете компании е имал нож у себе си.

Адвокат Райков припомни, че според свидетелски показания Илиян казал на приятеля си Стефан Стойков в таксито: "На тия тримата им ебах майката." Прокурор Костова твърди, че Илиян Тодоров не е действал при самозащита, тъй като и трите момчета са ранени в гръб.

24-годишният подсъдим за повече от година почти не обели дума в съда. На финалната права на процеса отказа да даде и обяснения. Ако е невинен, както защитата му твърди, остава неясно защо след инцидента се кри няколко дни, смени цвета на косата си, както и най-важното - кой всъщност е виновникът, тъй като Илиян безспорно е присъствал на разпрата.

В последната си дума младежът поиска единствено да бъде оправдан. Присъда обаче така и не беше прочетена.

Съдия Ченалова заяви, че със заседателите не са успели да стигнат до категорични изводи по основни въпроси. "Делото е изключително тежко и изчистването на информацията е от особено значение", заяви тя в залата. После не пожела да коментира пред журналисти решението си.

Магистратът уточни, че диск от близка камера, заснел инцидента, не й бил предоставен. Съдът получил само необективна техническа експертиза за него. Когато изискал записа, на него се виждало нещо много различно от описаното в обвинителния акт, обясни Ченалова. "Нито един от свидетелите не е възпроизвел това, което се е случило, по начина, по който се вижда на записа", мотивира се съдията.

Ченалова назначи експертиза, която да опише по секунда действията на всеки един, участвал в свадата пред "Соло". Тя поиска справка от КАТ за това на кого принадлежи таксито, спряло близо до мястото на скандала. Повторно ще бъде разпитан и мъж, който работи в близка будка.

Тройна експертиза трябва да каже какви са дълбочината и посоката на нанасяне на раните на пострадалия Кирил Димитров. В нея ще участва и доц. Мария Грозева, която направи първата съдебномедицинска експертиза по делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски.

Това е стремеж да се търси вариант, за да се разводни делото и да се стигне до оневиняване.

Така Радмила Въжарова коментира решението на съда да възобнови следствието. Според жената на споменатия диск се вижда, че мястото е осветено. От записа си личало и че не е имало истински бой. "Съдията беше заедно с нас в това дело. Можеше на по-ранен етап да изясни тези въпроси", смята Радмила.

"Случва се всичко друго, но не и правосъдие", допълва я съпругът й Михаил Въжаров. На 1 юли близки и приятели на загиналите момчета дойдоха в съда с техни снимки, за да настояват за справедлива присъда, и се надяваха да е за последно. На 29 юли, когато е следващото заседание, пак ще са там.