Първите петима от “Шок” остават в ареста

https://www.24chasa.bg/Article/956265 www.24chasa.bg
Александър Попов крие лицето си от обективите. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Първите петима от общо 57 българи, издирвани от Европейския съюз и задържани в операция "Шок" у нас, остават в ареста. Това решиха вчера трима магистрати в София.

Съдия Виолета Магдалинчева остави в ареста Александър Попов и Александър Мирчев. Европейските заповеди и на двамата са бланкетни - в тях се сочи единствено, че се търсят за участие в организирана престъпна група за фалшиви платежни нареждания и интернет измами. "Престъпленията, за които се издирват, са тежки - предвиждат от 3 до 8 г. затвор, и те могат да се укрият", мотивира се Магдалинчева.

За Попов имало данни, че е вилнял в три държави - Испания, Италия и Франция, от 2008 г. насам. По същото време друг съдия остави в ареста българина от арабски произход Хамид Хамид. Неговото куче беше застреляно от антимафиоти при ареста му. В килията остават и Димитър Славчев-Нощния, Християн Хаджиев и Михаил Стоянов.

Въпреки че в заповедите за задържането им е посочена ниска - 4-а степен, на йерархия в групата, операцията по разкриването им в ЕС е кръстена "Нощния". Единият от задържаните в Пловдив е Велин Кенаров, научи още "24 часа". Той бе участник в тв реалитито "Островът на изкушението".