В община Варна има най-много конфискувани храни от заведения за хранене и хотели ол инклузив.
66 кг само за 4 дни са вдигнали от складовете на кръчмите из морската столица инспектори от агенцията по храните, съобщиха от ведомството.
От началото на сезона от курортите са иззети 800 кг. храни с изтекъл срок на годност и без документи.
Масовите проверки по морето са заради старта на сезона. Най-много са направени на територията на община Бургас - 241, но оттам са иззети с 29 кг. по-малко негодни храни, отколкото във Варна, където са проверени 71 обекта.
В Бургас пък има най-много актове за сгрешени етикети и липса на документи за стоките.
Най-често инспекторите срещали проблеми с хигиената по барове и заведения, после идват калпавите етикети, дори липса на топла вода в кухните.
От трите проверени черноморски общини Добрич има най-малко проблеми. Най-често засечките там били заради липса на термометри в хладилниците и некоректно водене на документи по самоконтрол - тоест какво влиза и какво излиза от кухнята. Оттам са иззети 58 кг негодни храни.
От 10 юни до 1 юли пък имало общо 1140 проверки по обекти из морето, казаха от агенцията. Издадени са 161 акта, 2 заведения са затворени за груби нарушения.
Проверките на търговци на сладолед из цяла България от средата на май са довели до изземане само на 50 кг. стока и 24 акта.
От агенцията обещаха, че следващата седмица ще бъде готова новата наредба, която да казва колко вода може да има в пилешкото. Там ще бъде определено и в кои продукти е напълно забранено да има вода. След това започвали засилени проверки дали се спазват предписанията.
Производителите с веднъж регистрирани прегрешения щели да бъдат следени още по-изкъсо.