Ихтиманския от Наглите: Над нас нямаше никой

https://www.24chasa.bg/Article/960486 www.24chasa.bg
Съдия Магдалинчева разпитва Ихтиманския, който издаде Наглите, в отделна стая. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ГЕРГАНА ВУТОВА

"Над нас нямаше никой, правехме го заради парите". Това заявил вчера при разпит Валентин Михайлов-Ихтиманския, един от основните свидетели по делото срещу групата за отвличания на Наглите. Той даде показания само в присъствието на съдия Виолета Магдалинчева, защото е защитен свидетел и външният му вид се пази в тайна. Ихтиманския потвърдил, че е участвал в 9 от отвличанията, сред тях на Ангел Бончев и Михаил Краус.

Обяснил, че с аверите му си разделили общо 300 000 лв. от отвличането на Мехмед Чакър. В групата тогава участвали 6 души - той, Ивайло Евтимов-Йожи, Димитър Димитров-Релето, Иван Пайнавелов-Сапата, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Любомир Димитров-Гребеца.

Пред съдията Йхтиманския разкрил интересен нюанс - след отвличанията на Ангел и Камелия Бончеви двамата с Йожи предали пленниците на "двама маскирани с микробус". Михайлов не ги познавал и се затруднявал да ги опише като телосложение. Според него именно маскираните предали отвлечените и получили откупа.

Ихтиманския от Наглите: Над нас нямаше никой

Повече от 5 часа продължи вчера разпитът на Ихтиманския.

Наглите са разкрити първо от друг защитен свидетел - Николай Недев, който се среща с вътрешния министър Цветан Цветанов и му разказва за бандата за отвличания през есента на 2010 г. Неговата роля в групата обаче е била по-периферна. Един от първите задържани, които са вземали дейно участие в похищенията, е Вальо Ихтиманския, който разказва подробно за ударите на Наглите.

На вчерашното заседание съдия Магдалинчева обяви, че е постъпило копие от извършена чернодробна биопсия на подсъдимия - Павел Петков-Прасето.

За него стана ясно, че е боледувал от хепатит. Вещо лице, което трябвало да направи съдебномедицинска експертиза за състоянието на Петков, обаче си направило отвод. Медикът ще бъде глобен, а на 13 юли ще бъде назначен нов експерт.

Очаква се днес адвокатите на подсъдимите да депозират писмени въпроси към свидетеля. По "Наглите" са подсъдими десет души за общо 13 отвличания.