Ихтиманския гледал как режат пръста на Краус

https://www.24chasa.bg/Article/961758 www.24chasa.bg
Съдия Виолета Магдалинчева (в средата) проведе вчера допълнителен разпит на Ихтиманския.

Валентин Михайлов-Ихтиманския, който е основен свидетел срещу групата за отвличания на Наглите, е присъствал на рязането на пръста на Михаил Краус и най-вероятно му е бил упойката. Това става ясно от показанията му, дадени пред съдия Виолета Магдалинчева в понеделник.

"Ивайло Евтимов-Йожи беше взел предварително материали, с които Краус да се обезболи. След това му се отряза пръстът. На въпросите кой постави упойката и кой извърши самото отрязване няма да отговоря, за да не улича себе си в престъпление", казва при разпита си Михайлов.

Вчера показанията му нажежиха страстите в съдебната зала, където адвокатите и прокурорите трябваше да депозират писмените си въпроси към Ихтиманския. Пръв думата взе Кирил Кирилов-Шкафа, който се оплака, че нямал време да се запознае подробно с показанията и да организира подобаващо защитата си в затвора. Той помоли разпитът да бъде отложен за друг ден. Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Димитър Димитров-Релето подкрепиха искането му.

Прокурорите Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова  бяха поставили 9 допълнителни въпроса към него.
Прокурорите Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова бяха поставили 9 допълнителни въпроса към него.

Съдия Виолета Магдалинчева обаче отказа с аргумента, че процедурата е сложна и бавна, и им даде час, за да подготвят въпросите си. След почивката се оказа, че единствено адвокатът на Павел Петков-Прасето - Илиан Василев, няма въпроси към свидетеля. Шкафа пък размаха заплашително пръст към съда с викове: "Ще задавам въпроси, когато съм готов, разбрахте ли, когато съм готов.

Полицаи водят Наглите към
съдебна зала. 
СНИМКИ:  ГЕРГАНА ВУТОВА
Полицаи водят Наглите към съдебна зала. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

К'ъв е тоя зор, к'во е това бързане? "Защо ми се карате, какво толкова ви направихме? Нещо днес сте много изнервен", с благ тон го постави на място съдия Магдалинчева.

Кирилов се извини и си седна, а съдът пое с нова порция въпроси към Ихтиманския.

Показанията му се отличават с детайлност. Ихтиманския разказва, че пръстът на Краус е отрязан с лозарска ножица.

"После Поли и Найден Недев останаха да го превържат, а аз иЙожи тръгнахме с голфа. Пръстът на Краус беше поставен в медицинска ръкавица, не се виждаше точно какво има в нея", каза Ихтиманския. За пръв път той казва, че и Недев е бил замесен в отвличането на Краус.

"При първия си разпит пред съдия по това дело не съм споменал, че Найден също е пазил Краус, защото не исках да го уличавам. Той е болен, имаше прекаран инфаркт. Тогава нещата бяха много набързо, бях объркан от случващото се", твърди Михайлов.

Разказва и за къщата в с. Гоз, където е държан Краус.

"Собственикът беше познат на Йожи и знам, че отделяхме част от парите от откупите, за да дадем на този човек като наем. Ставаше въпрос за дребни суми - 2000-3000 лв.", обяснява Ихтиманския.

Първоначално в групата били шестима - той, Ивайло Евтимов-Йожи, Димитър Димитров-Релето, Иван Пайнавелов-Сапата, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Любомир Димитров-Гребеца.

"При първото ни събиране със Сапата, Релето и Гребеца не сме се разбирали кой ще има по-ръководни функции. Бяхме се разбрали, че те ще осигурят парите и ще преговарят, а ние тримата ще пазим човека и ще го връщаме след даване на откупа. Ако преговорите не вървят, се бяхме уговорили евентуално да се реже пръст, но за убийство не сме говорили. Даже Сапата каза, че ако говорим за убийство, той става и си тръгва и не желаеда участва. Според моята хронология следващите отвличания са на Бончеви. Между отвличането на Бончеви и това на Доктора имаше няколко срещи между нас. Пак се събирахме шестимата. В началото с леки намеци, а впоследствие и по-сериозно започнаха скандали.

Поводът беше, че първоначално бяхме решили да вземем един-двама души, за които да се вземат по-големи откупи, и повече да не се занимаваме. Тези, които ни ги подаде Сапата обаче, нямаха големи възможности и започнаха големи скандали.

Сапата и Гребеца се скараха сериозно заради някакъв джип, който Гребеца бе взел на лизинг, но не плащаше вноските. Имаха някакви неуредени финансови отношения. Сапата се ядоса, каза ни ние да решаваме кого да отвличаме и че той повече няма да се занимава с това".

Ихтиманския си признава още, че е участвал в отвличанията на Бившия шеф на "Литекс" Ангел и Бончев и съпругата му Камелия:

"Йожко носеше пистолет в себе си. Стори ми се, че е доста пиян, и дори падна вътре в буса. Имахме черни тениски с надписи POLICE. Имаше и полицейска лампа. След това вкарахме в буса Бончев. Отзад бяхме аз и Поли. Отпред - Релето и Йожи, като Релето шофираше.

Бончев беше легнал по корем вътре. Сложихме му белезници и го притиснахме към пода да не се изправя. На главата му не помня дали сме слагали нещо. После отидохме на това място с рекичката, за което казах - между Бистрица и Железница. Там трябваше да чакаме да дойдат останалите, които да вземат Бончев. Нямах представа кои са тези хора. Гребеца държеше връзка с тях. Той беше казал, че Бончев ще стои при едни негови познати.

Когато се върнах от Чехия, се срещнах с Йожко, за да го питам какво става. Той ми каза, че Бончев вече няма два пръста. Той също не знаел кой му ги е отрязал. Нямах информация как протичат преговорите".

За похищението на Камелия пък си спомня: "Чакахме Бончева някъде около два часа. Знаехме, че е тръгнала с черен "Фолксваген Поло". Тя получаваше есемеси от Сапата накъде да кара. Спря на 200-300 м от мястото, на което бяхме. Имаше дамска чанта в нея. Като я отворихме, вътре видяхме някаква бяла кутия, нещо като GPS устройство, с антена и от него стърчаха жици. Ние го изхвърлихме и продължихме по обратния път към планината за Драгалевци. В кабината бяхме аз, Йожко, Релето, Поли и Камелия. Сапата беше отзад в каросерията".

Ихтиманския разказва и за още едно отвличане - на Венислав Величков. Помежду си Наглите го наричали Доктора.

"Не си решил още? Ами тогава ти предлагам да ти отрежем ухото, а не пръста. Така после ще можеш да си го оправиш. Има пластична хирургия", разказа преди време пред съда диалога си с Наглите Величков. Михайлов твърди, че именно Поли Културиста отрязал дясното ухо на похитения след това предложение.

При допълнителния разпит Михайлов допълнил, че Културиста нарисувал с бяла боянадписите "POLICE", които групата използвала при отвличането на Краус. Според него пак Прокопиев разбил носа на Величков. Пред съда обаче похитеният отрече да е бит.