77-годишна иска висше за форма

https://www.24chasa.bg/Article/962277 www.24chasa.bg
Млади кандидат-студентки гледат изпод вежди 77-годишната Величка Желязкова, която се яви вчера на изпит по биология в Пловдивския университет. Величка се готвела само 45 дни и не знаела, че ще попълва тест. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

77-годишна кандидат-студентка се яви вчера на изпита по биология в Пловдивския университет.

Търся в учението здраве и дълголетие, обясни Величка Желязкова. Тя дойде с бели бермуди и шапка с розов кант, плетена на една кука. Готвила се месец и половина, но успяла да мине само учебника за 9-и клас. Не знаела обаче, че форматът е тест. Затова в началото се объркала и почнала да пише за екологията върху черновата. Докато се ориентира, времето изтекло.

Величка е завършила икономика на съобщенията. Към 35 г. била шеф на пощенски клон. След пенсионирането усетих как отвсякъде се опитват да ме изтикат, разказа тя. Дострашало я да не й вземат боксониерката, лозето, нивите и бащината къща в Новаково. Затуй решила да се усъвършенства, за да не може никой да й излезе насреща. Изкарала курсове по масаж шиацу, китайско билколечение и приложна психология. Ако не заимствах от източната философия, нямаше да съм в такава форма, обяснява тя. На младини била красавица с много ухажори, но не се задомила.

Искала да учи задочно за самочувствие и ще отделя по 110 лв. за семестър от пенсията си от 200 лв.